Dupa BCE, si presedintele Federatiei Bancare Europene avertizeaza Guvernul: Iata riscurile taxei pe lacomie

Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:41
2572 citiri
Dupa BCE, si presedintele Federatiei Bancare Europene avertizeaza Guvernul: Iata riscurile taxei pe lacomie
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Federatiei Bancare Europene (EBF), Frederic Oudea, i-a trimis premierului Viorica Dancila o scrisoare in care avertizeaza ca OUG 114 este foarte riscanta si ca ar trebui sa discute cu reprezentantii comunitatii bancare inainte de aplicarea ei.

"As dori sa va prezint profunda ingrijorare cu privire la riscurile majore pentru stabilitatea sectorului bancar din Romania generate de Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018 privind introducerea unei taxe asupra activelor financiare ale bancilor si a altor trei legi tocmai trecute de Camera Deputatilor (privind limitarea ratei dobanzii, plafoanele privind rascumpararea creantelor cesionate si eliminarea caracterului executoriu al contractelor de imprumut), caracterul lor discriminatoriu si efectele negative pe care acestea le pot provoca economiei romanesti, in general", a transmis Oudea, care spune ca Federatia Bancara Europeana reprezinta "vocea unitara a bancilor din Europa".

Acesta a precizat, in scrisoarea citata de Hotnews, ca efectele se observa deja in evolutia pietei de capital si in deprecierea monedei nationale.

"Dezvoltarea sectorului bancar din Romania - care detine peste 75% din activele intregului sistem financiar - va fi puternic afectata. Din cauza consecintelor directe, indirecte si induse de aceste masuri, impactul se va extinde in intreaga economie, populatie, companii si stat si ar putea conduce la o serie de efecte adverse", a punctat Frederic Oudea.

El a adaugat ca masurile vor avea un impact negativ asupra capacitatii bancilor de a finanta gospodariile si intreprinderile din Romania. Seful EBF a mai spus ca masurile respective vor exercita o presiune de scadere asupra asteptarilor privind cresterea economica.

"Aceste masuri se suprapun cu riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente. Astfel de dezechilibre vor avea un impact pe termen lung asupra dezvoltarii economiei Romaniei si a perspectivelor acesteia", a punctat el.

Astfel, spune el, in acest context si avand in vedere responsabilitatile Romaniei ca detinatoare a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, recomanda Guvernului Romaniei sa aiba un dialog cu reprezentantii comunitatii bancare pentru a pune aceste initiative la punct.

"Mai mult, intelegem ca Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a solicitat Bancii Centrale Europene si Comisiei Europene o opinie cu privire la impactul masurilor mentionate mai sus asupra economiei romanesti si europene. Consideram ca luarea in considerare a opiniei Bancii Centrale Europene si a Comisiei Europene cu privire la respectarea criteriilor referitoare la stabilitatea financiara a sectorului bancar, la principiile dreptului european si la libera circulatie a capitalului ar fi extrem de importanta in evaluarea durabilitatea unor astfel de masuri", a incheiat acesta scrisoarea.

Amintim ca si Banca Centrala Europeana (BCE) i-a scris ministrului Eugen Teodorovici si i-a atras atentia ca Guvernul Romaniei a incalcat legislatia europeana prin modul in care a impus taxa pe lacomie. Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a confirmat ca a primit documentul, spunand ca va oferi un raspuns.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...