Tensiuni intre Isarescu si Teodorovici din cauza OUG 114. BNR cere sa fie abrogata

Marti, 19 Februarie 2019, ora 07:52
6631 citiri
Tensiuni intre Isarescu si Teodorovici din cauza OUG 114. BNR cere sa fie abrogata
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Luni a avut loc o sedinta a Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, in care s-a discutat despre modificarea taxei pe lacomie, care afecteaza negativ intregul sector bancar al tarii, inclusiv BNR.

Reprezentantii Bancii Nationale i-au cerut ministrului de Finante abrogarea ordonantei, potrivit unor informatii obtinute pe surse de Pro TV.

Oficialii BNR au venit la sedinta de ieri pregatiti cu studii tehnice care sa demonstreze pericolul pe care OUG 114 il reprezinta pentru stabilitatea economica.

De cealalta parte, ministrul Eugen Teodorovici a venit tarziu la sedinta, dupa 2 ore, si apoi s-ar fi apucat sa le reproseze oficialilor BNR ca l-au criticat pe el si intreg Guvernul.

In schimb, mai marii BNR, Mugur Isarescu, Liviu Voinea si Florin Georgescu, au venit cu argumente concrete care arata ca taxarea bancilor legata de ROBOR, plus taxarea companiilor din energie cu 2% din cifra de afaceri si suprataxarea celor din telecomunicatii, ar avea efecte in lant, care au potential de afectare a economiei.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie, ca dovada ca la final s-a emis un comunicat care nu spune mai nimic, decat ca s-ar fi "identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018".

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Curs de Guvernare, Ministerul Finantelor urmeaza sa decida daca si eventual cum va schimba legislatia privind legarea dobanzilor la credite de un alt indicator, care sa inlocuiasca indicele ROBOR.

Mai multe alternative de inlocuire a mediilor dobanzilor interbancare (ROBOR) ar fi fost prezentate in sedinta de luni.

Comunicatul oficial nu pomeneste nimic de ROBOR sau de alti indicatori care sa-l inlocuiasca, in contextul in care Banca Nationala (BNR) a cerut explicit ca din "ordonanta lacomiei" (OUG 114/2018) sa dispara orice legatura dintre o taxa bancara si media dobanzilor de piata interbancare (ROBOR).

Altfel, instrumentul principal de politica monetara al bancii centrale - dobanda de referinta la care imprumuta bancile - si-ar pierde eficacitatea si BNR nu si-ar mai putea indeplini principala atributie de pastrare a stabilitatii preturilor - au spus oficialii bancii centrale.

Pe de alta parte, Comisia de buget a Senatului are pe ordinea de zi a sedintei de marti, de la ora 11:00, adoptarea unui raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018.

In contextul nemultumirilor legate de aceasta ordonanta, premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca i-a chemat pe ministrii Cabinetului pentru a vedea ce probleme sunt si ce modificari ar trebui implementate.

De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor a propus, la inceputul acestei luni, amanarea unor prevederi din OUG 114/2018. Referitor la aceasta propunere, seful Executivului a afirmat ca Guvernul trebuie sa dea dovada de flexibilitate.

Presedintele ALDE, Popescu Tariceanu, a declarat, saptamana trecuta, ca a discutat cu premierul Viorica Dancila despre modificarea OUG 114 pentru eliminarea taxei de 2% pentru companiile din energie, iar aceasta i-a transmis ca intr-adevar prevederea ar putea avea "efecte defavorabile pentru ca risca sa indeparteze sau sa amane foarte multe investitii".

In schimb, presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu sustine asa "pur si simplu" o modificare a OUG 114/2018 fiscala, precizand ca nu a discutat, luni, la intalnirea cu liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, despre acest subiect.

#Isarescu BNR taxa lacomie ordonanta Teodorovici , #taxa pe lacomie
Comentarii
Poza Injineru
Injineru
rank 5
Urlando, fa-te ca lucrezi !
Poza Gurgui017
Gurgui017
rank 5