Țările din Orientul Mijlociu care cheltuie milioane de dolari ca să însămânțeze norii

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 00:11
4180 citiri
Țările din Orientul Mijlociu care cheltuie milioane de dolari ca să însămânțeze norii
Avion care insamintează norii pentru ploie. FOTO: esquireme.com

Țările din regiune cheltuiesc averi pentru a însămânța norii, dar efectele nu sunt pe măsura banilor investiți.

Încă din 2018, un general al puternicului organism al Gărzilor Revoluționare Islamice, Gholam Ridha Jalali, a acuzat Israelul și „o altă țară” că au furat nori care aparțineau de drept Iranului și astfel au împiedicat țara să primească, în plină secetă, ploaia prețioasă care îi însoțește.

După cum explică New York Times, „cealaltă țară” pe care Gholam Ridha Jalali nu a numit-o este Emiratele Arabe Unite (UAE). Programul de însămânțare a norilor de la Abu Dhabi, care implică injectarea de substanțe chimice în norii cumulonimbus pentru a-i „exploda” pe un anumit teritoriu, este unul dintre cele mai avansate din regiune.

De teamă că Emiratele Arabe Unite vor efectua o preluare completă a cerului din Orientul Mijlociu și pentru că precipitațiile sunt rare și în continuă scădere (–20% în ultimii treizeci de ani), și celelalte națiuni din zonă au cheltuit averi să rămână în cursa pentru ploaie – Maroc, Etiopia, Arabia Saudită sau Iran.

Procedeul nu este nou, iar Orientul Mijlociu nu este singurul care l-a luat în considerare, Mai la est, China este foarte avansată în programul său gigant de control al vremii, care urmărește să aducă ploaia pe jumătate din teritoriul său.

Seceta teribilă care a lovit anul acesta Regatul Mijlociu pare însă să indice un eșec relativ. Experții sunt, de asemenea, sceptici cu privire la utilitatea reală a acestor programe și resping posibilitatea ca o națiune să fure nori cumulonimbus altei țări.

Vânători de nori

După cum notează New York Times, acest lucru nu împiedică Emiratele Arabe Unite să facă totul și, astfel, să-și împingă vecinii să facă la fel.

Populația Emiratelor a crescut de la 100.000 de oameni la începutul anilor 1960 la peste 10 milioane în prezent. Apa este vitală pentru atâtea suflete, mai ales că sunt mari consumatori de H 2O: peste 550 de litri de persoană pe zi, față de o medie mondială de 177, potrivit unui studiu comandat chiar de Abu Dhabi.

Cea mai mare parte a acestei ape este livrată de uzinele scumpe de desalinizare din Emirate. Care, în paralel, au înființat așadar o adevărată mică armata de vânători de nori.

Nouă piloți sunt astfel în alertă permanentă, gata să se înalțe spre cer de îndată ce meteorologii locali detectează o formare promițătoare de nori. „Suntem disponibili 24 de ore pe zi, explică unul dintre ei pentru New York Times. Locuim la 30-50 de minute de aeroport și odată ce ajungem acolo durează aproximativ 25 de minute pentru a ajunge în aer.”

Doi compuși sunt utilizați de Emiratele Arabe Unite pentru a însămânța posibili nori: iodură de argint, o substanță folosită în mod tradițional în întreaga lume pentru a „scutura“ norii cumulonimbus, precum și un material recent brevetat la Universitatea Khalifa din Abu Dhabi, care utilizează nanotehnologia pentru o eficiență mai mare în condițiile speciale climatice ale zonei.

Aceste substanțe sunt de obicei injectate la baza norilor, apoi sunt „aspirate” în sus de curenți ascendente. Acestea ar trebui să adune particulele umede pentru a forma picături din ce în ce mai grele, până când ajung pe pământ fără ca moleculele folosite să aibă vreun impact asupra mediului, potrivit celor care au brevetat procedeul.

Este eficient?

Țările care pariază milioane de dolari pe programele lor par încrezătoare. Mulți oameni de știință, pe de altă parte, sunt mai sceptici. Potrivit acestora, este imposibil de știut dacă norul va fi spart sau nu, cu sau fără însămânțare. Mai mult, Israelul a ajuns să abandoneze propriul program după mai bine de 50 de ani, considerându-l ineficient din punct de vedere economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#orientul mijlociu, #razboi, #nori, #ploaie, #Emiratele Arabe Unite , #stiri externe