Cum traia bin Laden inainte sa devina cel mai cautat terorist al lumii (Galerie foto)

Vineri, 13 Martie 2015, ora 12:32
10387 citiri
Cum traia bin Laden inainte sa devina cel mai cautat terorist al lumii (Galerie foto)
Foto: United States Attorney\'s Office Southern District of New York

Inainte de atacurie asupra turnurilor gemene din SUA, inainte sa devina cel mai cautat terorist de pe mapamond, Osama bin Laden traia simplu, intr-o zona muntoasa din muntii afgani, intr-o casa cu doua dormitoare, construita din lut si lemn.

Isi construise o retea secreta de tuneluri intr-o zona extrem de izolata, care sa-l ajute daca occidentalii i-ar fi dibuit ascunzatoarea. In 1996, acesta a permis unui reporter sa se apropie de casa sa umila, pazita insa de bodyguarzi, si chiar sa-l intervieveze.

Facea parte din dorinta lui de a transmite mesajul catre Vest, arata Daily Mail, care publica aceste fotografii readuse in actualitate de procesul unui locotenent Al-Qaida, Khaled al-Fawwaz. Facea parte dintr-o intreaga propaganda, bin Laden declarand deja razboi Occidentului si gandind strategii care sa atraga atentia internationala.

Aproape de granita cu Pakistan, intr-o zona muntosa izolata, traia simplu, cu o dieta bazata pe orez, paine, oua si branza sarata, bin Laden.

Locuia intr-o casa primitiva, bine mascata de vegetatie si relief, cu doua dormitoare, pazita insa strasnic.

In acest mediu l-a susprins jurnalistul palestinian Abdel Barri Atwan, care a avut prilejul sa stea de vorba cu bin Laden. Teroristul, executat intre timp, este surprins asa cum rar avea sa fie vazut peste ani, zambind. Potrivit gazetarului, bin Laden iubea viata simpla, traita in munti, si natura.

"Isi dorea expunerea prin media", scria intr-o carte lansata in 1997 un alt jurnalist care l-a intervievat pe bin Laden, Peter Bergen. O parte dintre mesajele transmise catre Occident si "frati" sunt filmate chiar in aceasta casa, intr-o camera intesata de carti, care sa-i confere un anumit aer, de intelectual.

Revenind la umila sa resedinta, aceasta paleste pe langa reteaua vasta de tuneluri, pe care teroristul a tinut mortis ca fiii sai sa o invete, in eventualitatea unui atac venit din partea Occidentului.

Descoperise aceasta zona in anii '80. In 1996, cand talibanii au preluat controlul Afganistanului, a decis sa traiasca si sa se ascunda in zona. A ales acest loc gratie apropierii de granita cu Pakistanul. Era un teren dificil, accidentat, care nu permitea un atac direct din partea celor care i-ar fi vrut raul.

Tunelurile il protejau inclusiv de atacurile aeriene. I-a spus jurnalistului care l-a vizitat, in 1996: "Ma simt in siguranta in munti".

Acesta isi petrecea ore intregi in drumetii pe munte, avand intotdeauna la el un Kalasnikov. In urma sa erau bodyguarzi, militanti si copii, inclusiv propriii fii. In permanenta cauta noi ascunzatori, mai relateaza publicatia.

Singura legatura cu lumea era un drum neasfaltat care ducea catre orasul Jalalabad.

A ramas in casa cu doua dormitoare, in care locuia cu nevestele si copiii, pana in 2001, cand occidentalii i-au luat urma si au inceput sa atace zona din aer.

In timpul unui astfel de atac, in decembrie, dupa tragedia de la 11 septembrie, a reusit sa fuga din zona pe spatele unui cal, trecand, cel mai probabil, in Pakistan sau nordul Afganistanului.

In acea luna, Tora Bora a indurat cele mai puternice atacuri din istorie. In doar trei zile, din 4 pana in 7 decembrie, au fost lansate peste 300.000 de kilograme de explozibil in zona in care se credea ca se ascunde bin Laden.

Ce mai face omul care l-a ucis pe Osama bin Laden: S-a angajat la o televiziune

Vanatoarea a durat 10 ani, bin Laden fiind mereu cu un pas inaintea americanilor. A fost ucis, in final, in 2 mai 2011, in urma unei operatiuni din Abbottobad, Pakistan.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Osama bin Laden ascunzatoare munti, #poze vechi Osama bin Laden, #Bin Laden ascunzatoare munti poze, #Bin Laden casa poze, #Osama bin Laden poze , #al Qaida