De ce ii ura Osama bin Laden pe americani?

Marti, 17 Mai 2011, ora 16:46
6545 citiri
De ce ii ura Osama bin Laden pe americani?
Foto:tihik.com

Osama bin Laden, teoristul numarul unu al lumii pana la uciderea sa de catre fortele speciale americane, pe 2 mai, era recunoscut, in primul rand, drept cel mai mare inamic al Americii. Totusi, de unde provenea ura sa acerba fata de Statele Unite?

Ce l-a impins sa comita cele mai sangeroase atentate pe care le-a cunoscut America? Cum s-a transformat el dintr-un aliat al Americii in lupta impotriva URSS intr-un om care nu-si dorea nimic mai mult decat sa faca rau acestei tari?

Jurnalistul Abdel Bari Atwan, editor al publicatiei pan-arabe Al-Quds Al-Arabi si autor al unei carti despre al-Qaida, care a petrecut trei zile alaturi de bin Laden in anul 1996, explica de unde provine ura liderului terorist fata de cea mai mare putere a lumii, intr-un articol publicat de CNN.

In opinia sa, un rol important il are radicalizarea sa, care isi are originile chiar in copilaria acestuia. Al 47-lea din cei 53 de copii ai unui miliardar saudit, bin Laden a fost, de mic, o personalitate mai retrasa, cu inclinatii spre religie si cumpatare.

El a fost influentat de ideile radicale islamiste in timpul adolescentei, dupa moartea tatalui sau, preluand teze de la numerosii pelerini musulmani care mergeau la Mecca si pe care familia sa ii gazduia. Unii dintre ei l-au introdus in filosofia lui Sayyid Qutb, unul din cei mai radicali opozanti musulmani ai civilizatiei si influentei occidentale.

In scurt timp, el a devenit protejatul carturarului musulman Abdullah Azzam, un om care incita la ura si violenta impotriva celor de alta credinta.

Din Afganistan incoace

Adevarata consacrare ca jihadist a lui bin Laden a venit atunci cand Uniunea Sovietica a invadat o tara musulmana, Afganistanul, iar tanarul afacerist saudit, in varsta de 25 de ani, a decis sa participe si el la lupta.

Pe atunci, Osama era aliat cu americanii, care il ajutau cu bani, arme si informatii, interesati si ei sa invinga inamicul comun, URSS.

Problemele au venit dupa incheierea conflictului, cand se spune ca Osama a suspectat ca CIA ar vrea sa-i ucida pe unii din liderii mujahedini, inclusiv pe el, pentru a distruge potentiali inamici.

Momentul decisiv a fost in 1990, cand Irakul a invadat Kuweitul si ameninta sa cucereasca si patria sa, Arabia Saudita. Atunci, bin Laden s-a oferit sa creeze o armata de mujahedini care sa apere tara, insa a fost refuzat. Guvernul saudit a preferat protectia armatei americane, care a trimis imediat 100.000 de militari pe pamant saudit.

Acest gest l-a infuriat pe bin Laden, care considera o adevarata batjocura prezenta "necredinciosilor" pe pamantul sfant al musulmanilor, unde se gasesc orasele Mecca si Medina. El a descris momentul in care a aflat acest lucru drept "cel mai socant din viata lui".

Scarbit, bin Laden a plecat din tara in Sudan si a jurat razbunare contra americanilor, mai ales ca era revoltat si de sprijinul SUA pentru Israel, impotriva palestinienilor. Primul sau atac asupra World Trade Center a avut loc in 1993, cand un camion cu explozibil a ucis sase oameni si a distrus o parte a cladirii.

Marea sa opera terorista a inceput insa cu adevarat in 1998, cand el a declarat "jihad impotriva evreilor si cruciatilor". Trei ani mai tarziu, aveau loc atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, expresia maxima a urii sale fata de America. Cu totii stim ce a urmat.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Osama ura America, #bin Laden ura America , #al Qaida
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Si acum cine a ramas cel mai periculos om pentru americanii ??BASESCU sigur ...."Băsescu, la un pas de inculpare pentru trafic de arme si crima organizata "