Pericolul din Islam: Se naste un nou Osama bin Laden

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 12:04
6208 citiri
Pericolul din Islam: Se naste un nou Osama bin Laden
Foto: Yoobsan Neews

Recenta declaratie a grupului militant islamic dornic sa puna bazele unui stat puternic, care sa cuprinda cel putin Irakul si Siria (ISIS), dovedeste ca jihadismul violent a trecut de la pretentiile sale sporadice la actiuni hotarate sa obtina totul, fara concesii.

Pana acum, pretentiile foarte galagioase ale nemultumitilor islamici au trebuit sa se rezume la actiunea grupurilor fragmentate si ezitante, ceea ce se explica desigur prin lipsa unui lider recunoscut de toti, arata o analiza Project Syndicate.

Un Califat in Oriental Mijlociu?

Nici Osama bin Laden, nici Mullah Omar (liderul talibanilor) nu indeplineau conditiile ca vreunul din ei sa fie "primus inter pares", fiecare avand concurentii sai.

Nu puteau depasi anumite pretentii. Iata insa ca noul pretendent la misiunea de calif, Abu Bakr al-Baghdadi, poate. Istoria arata ca niciodata o putere nu s-a ridicat deasupra celor din jur pana n-a aparut omul incontestabil si recunoscut de toti, iar evenimentele precipitate din ultima vreme lasa de inteles ca acest om tocmai isi aduna fortele.

In plus, el stie exact ce vrea: nu o lupta de gherila, nu atentate teroriste ici si colo, nu tracasarea inamicului. El doreste un Califat, condus de un suveran absolut, califul, trimis de insusi profetul, ca sa implineasca misiunea sa sacra.

In plus, spre deosebire de alte state moderne, cuprinse toate intre frontiere conventionale, marele califat arab nu si-a propus limite. Membrii caifatului se concentraza pe apararea si extinderea credintei musulmane prin jihad si prin lupta armata, cu scopul de a ajunge cat mai departe.

Nu intamplator declaratia privind viitorul califat a fost anuntata solemn in prima zi a lunii sfinte a Ramadanului islamic cand noul lider a facut cunoscuta solemn reconfigurarea intregii lumi islamice, declarand ca "aceasta este promisiunea lui Allah".

Nucleele viiorului califat

Pentru noul lider arab, Irakul si Siria sunt nucleele viitorului califat, a carui intindere nu stie nimeni pana unde ar trebui sa se lateasca. Poate se gandeste la Arabia Saudita, la Iordania, Liban si chiar spre zari mai indepartate, pentru ca un adevarat cuceritor nu-si face niciodata un tel limitat.

Declaratia nu este o simpla instigare la lupta si un program. Este facuta sa emotioneze cu efecte patetice, cu trimiteri la Coran si amintindu-le "credinciosilor lui Dumnezeu" ca ei sunt reprezentantii Acestuia pe Pamant, ca ei ii vor invinge pe dusmani.

Din dusmani nu sunt exclusi musulmanii shiiti, democratii, nationalistii, Fratia Musulmana, alaturi bineinteles de evrei si de crestini. Este un discurs inca nemaiintalnit, dar bine structurat, fara echivoc, necrutator si facut anume ca sa electrizeze la ideea ca unii sunt "cu noi", iar restul "contra noastra".

Teritoriile pe care deja le stapaneste se intind din Alep in Siria pana in Diyala in Irak si arata lumii ca nu rosteste vorbe goale si ca a inceput sa organizeze structurile noului stat islamic: teritoriul, sistemul de impozitare, cel de securitate si serviciile sociale.

Lupta se duce si in spatiul virtual

Pe scurt, Abu Bakr al-Baghdadi a reusit sa-si demonstreze talentele de bun strateg si de orator desavarsit. Dar daca anuntarea noului califat pare semnificativa din punct de vedere strategic, efectele politice raman de vazut. Ele depind de doi factori.

Cel dintai se bazeaza cu siguranta pe un succes militar, fara de care valoarea discursului se dilueaza brusc. Pana acum, lupta jihadista a fost sporadica si n-a reusit sa implice eficient niciunul din guvernele celor cinci principale entitati locale: Libia, Egipt, Siria, Irak si Yemen. Armatele acestora, in parte obosite deja de lupte, vor trebui sa-l urmeze fara sa cracneasca.

Al doilea factor este capacitatea eventualului viitor calif de a reuni factiunile si gruparile rivale, eliminand totodata pe cele declarate din capul loculului dusmane. Nu este usor sa-l ingenuncheze pe actualul lider Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, inconjurat de destui admiratori.

Deocamdata, noul lider al lumii islamice, aparut ca un Deux ex Machina, pare sa aiba audienta in lumea araba. Numai in primele zile, declaratia sa a fost accesata de 187.000 utilizatori pe YouTube, iar comentariile ii sunt aproape toate favorabile.

Fireste asta nu dovedeste mult, dar lucrurile se precipita si evolutia se anunta a fi, intr-un fel sau altul, rapida.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#stat islamic lider, #califat islamic , #al Qaida