Expozitie de figuri de ceara

   

Peste 80 de lucrari din colectia Muzeului de la Sankt Petersburg (Rusia) sunt expuse, de miercuri, la Muzeul Judetean Satu Mare, fiind cea mai importanta expozitie a figurilor de ceara organizata in Romania, transmite corespondentul ROMPRES.

Printre lucrarile expuse se numara "Cina cea de taina", "Coborarea lui Isus de pe cruce" sau cele infatisand personalitati politice, sportive, actori cum ar fi Vladimir Putin, Roman Abramovici, Osama Bin Laden, Boris Eltin, David Beckham, Kurt Cobain, Sophia Loren, Bruce Willis, Brad Pitt, Zinedine Zidane, Harry Potter.

Potrivit custodelui Marin Betivu, exponatele sunt realizate din ceara, exclusiv partile aflate la vedere, lemn, gips, carton, plastic, iar in conditii optime de pastrare pot rezista chiar 400 de ani.

"Ideea organizarii acestui muzeu al figurilor de ceara i-a venit tarului Petru cel Mare in anul 1705, dupa vizitarea unei expozitii cu figuri de ceara reprezentand busturile celebritatilor din perioada respectiva ce fiinta deja in Olanda. Astfel, la Sankt Petersburg s-a format o scoala de artisti cu realizari deosebite comparabile cu cele din Occident.

Pe parcursul anilor au fost sculptate zeci de busturi reprezentand personaje din istoria Rusiei si ale altor mari puteri politice din acea perioada.

Insa, datorita numeroaselor razboaie si a schimbarilor de guverne prin care a trecut Rusia s-au distrus toate exponatele, iar traditia figurilor de ceara a fost uitata. A rezistat o singura lucrare, cea care il infatiseaza pe tar in marime naturala, una aflata in prezent la Muzeul Ermitaj", a spus Marin Betivu.

Expozitia este deschisa zilnic, intre orele 9,00 si 18,00, pana pe 10 februarie. Pretul biletelor este de 5 lei (individual) si 3 lei de persoana pentru grupuri de minimum zece vizitatori.
Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 13:00
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Un adolescent (12 ani) si-a injunghiat unchiul, in judetul Satu Mare
Un adolescent, in varsta de 12 ani, din localitatea Tarna Mare, judetul Satu Mare si-a injunghiat ...
OSANCA NESIMEsITA! Ce a facut?
Ieri, 13 ianuarie a.c., in jurul orei 15.00, politistii rutieri negresteni au fost sesizati de catre ...
O pensionara a castigat peste 1 milion de lei la Loto. La ce agentie a fost jucat biletul norocos
Satmareanca, de loc din Negresti Oas, a castigat peste 1 milion de lei si o masina Dacia la ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor