America: 7 ani de teama si vulnerabilitate

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 08:10
2639 citiri
America: 7 ani de teama si vulnerabilitate

Mort sau viu. Asa a promis ca va face dreptate presedintele Bush, in cazul arhitectului terorismului, Osama bin Laden. ''Il vom afuma afara din ascunzatoare, si il vom prinde'', declara increzator presedintele republican.

Asta era in 2001, cand America traia Socul si Groaza, dupa ce 19 teroristi au deturnat 4 avioane de linie, transformate in rachete ghidate.

Doua dintre ''bombele zburatoare'' au lovit turnurile World Trade Center din New York si Pentagonul. Al de-al patrulea a cazut intr-o regiune rurala din Pennsylvania. Au murit 3.000 de oameni, in cel mai devastator atac pe teritoriu american.

Inceputul terorii: o America tematoare si slaba

A fost doar inceputul unei ere de teama si vulnerabilitate pentru America, dupa doar cativa ani de confort post Razboi-Rece, scrie Atlanta Journal intr-un editorial.

Americanii s-au trezit cu amenintarea terorista nu in Orientul Mijlociu sau oriunde in alta parte, ci chiar acasa la ei.

A fost si un punct de cotitura pentru George W. Bush, un presedinte neexperimentat, care a calatorit putin si a aratat doar un interes marginal in materie de politica externa, la preluarea mandatului.

Inainte de 11 septembrie, Bush era cunoscut doar ca politicianul care a castigat alegerile in urma unei decizii controversate a Curtii Supreme, si care a determinat Congresul sa voteze una dintre cele mai mari reduceri de taxe din istorie.

Dupa 11 septembrie, comenteaza Atlanta Journal, Bush s-a declarat un presedinte ''in vremuri de razboi.''

A denuntat ''raufacatorii'' si a lansat un razboi global impotriva terorismului. A raliat acestei campanii natiunea si lumea, iar procentele sale de sustinere au atins ... stratosfera.

11 septembrie 2001 = Bush

Acum, la a 7-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie, se poate spune ca Bush si-a impulsionat presedintia cu evenimentele tragice de atunci.

''Atentatele trebuie vazute ca evenimentul germinal al presedintiei sale,'' declara Norman Ornstein, analist politic la Institutul American.

''L-a transformat, l-a focusat si a dat un sens presedintiei sale, care nu existase pana atunci''.

Deodata, declara Ornstein pentru Atlanta Journal, misiunea lui Bush a devenit clara: ''Sa declanseze razboiul impotriva terorismului si sa il castige''.

7 ani de promisiuni fara acoperire

Presedintele a declansat intr-adevar doua razboaie, unul dupa altul: in Afganistan si Irak. Astazi, inca mai poarta povara acelor razboaie, inca necastigate, iar imaginea Americii are de suferit in toata lumea.

Criticii lui Bush il acuza pentru ca a permis tortura, spionajul intern si abuzurile puterii executive.

Bush a trimis trupe americane in Afganistan pe 7 octombrie 2001, pentru a distruge taberele de antrenament ale Al-Qaida si a indeparta regimul taliban care il gazduia pe bin Laden. Talibanii au cazut rapid. Ossama insa, a scapat.

Multi adjuncti ai sauditului, inclusive Khalid Sheikh Mohammed, presupusul artizan al atacurilor de la 11 septembrie, au fost capturati. Altii au fost ucisi.

Pe 19 martie 2003, cu sprijinul masiv al Congresului, Bush a ordonat invadarea Irakului, pentru inlaturarea lui Saddam Hussein. Decizia a fost justificata in baza unor evidente - care s-au dovedit ulterior false - ca Saddam a fabricat arme de distrugere in masa.

Bush si vice-presedintele Dick Cheney au facut in mod repetat legatura intre Saddam si atacurile din 11 septembrie 2001. Comisia independenta privind evenimentele din urma cu 7 ani a concluzionat ca nu a existat o asemenea legatura.

In cele din urma, Bush incetat sa faca aceasta legatura, dar l-a prezentat pe Saddam ca o amenintare terorista.

Irakul - o cutie a Pandorei deschisa de Bush

Razboiul a fost initial popular, pentru ca a fost privit ca o victorie relativ usor de obtinut. Bush a facut din protejarea Statelor Unite tema centrala a campaniei sale de realegere, si a proclamat ideea pe scena Conventiei Republicane din 2004, de la New York.

La cea de-a 7-a aniversare a tragicelor evenimente din 11 septembrie, Bush va marca ziua in cel mai simplu mod de pana acum: va merge la Pentagon pentru a dezveli un monument.

Istoria va judeca insa presedintia lui Bush dupa efectele razboiului din Irak, pe care Bush l-a plasat in linia intai a razboiului impotriva militantilor extremisti.

A durat deja pentru americani mai mult decat Razboiul Civil, primul si al doilea razboi mondial. A costat viata a peste 4.100 de americani si a pagubit statul cu 653 de miliarde de dolari.

Multi americani au deja o concluzie

Un sondaj Gallup din martie a concluzionat ca 54% dintre americani cred ca Irakul va ramane in istorie ca un esec, in vreme ce 59% cred ca e o greseala in primul rand trimiterea de trupe americane acolo.

Candidatul democrat la presedintie Barack Obama a numit razboiul ''unul dintre cele mai mari dezastre de politica externa din istoria noastra'' si a declarat ca ''sefia Al-Qaida este mai puternica decat oricand, pentru ca americanii au abandonat Afganistanul, pentru a invada Irakul.''

Republicanul John McCain a insistat si el pe aceeasi tema, a securitatii nationale, in campania electorala. O campanie cu care Bush a castigat Casa Alba in urma cu 4 ani.

In vreme ce securitatea Irakului a crescut in ultimul an, s-a deteriorate insa considerabil in Afganistan. Bush a declarat ca Afganistanul este si el un front central.

Peste 500 de soldati au murit acolo in regiunile vecine din Pakistan si Uzbekistan, dupa 2001, iar talibanii s-au regrupat.

In premiera de la declansarea razboiului din Irak, in fosta tara a lui Saddam au murit in iulie anul acesta, mai multi soldati americani decat in Afganistan.

Ossama, mai liber ca niciodata

La 7 ani de la atacurile din 11 septembrie, promisiunea lui Bush ca il va prinde pe bin Laden a ramas neimplinita.

Din cand in cand, bin Laden il incita pe Bush cu insulte pe Internet, si lanseaza mesaje inregistrate, din ascunzatoarea sa, care se crede ca e undeva in regiunile de granita dintre Afganistan si Pakistan.

Bush a declarat ca nu il mai pasa prea mult de bin Laden, a carui influenta este mult diminuata.

Oficialii din domeniul securitatii se tem insa ca Al-Qaida si-a creat celule in alte tari, si se antreneaza pentru atacuri in Afganistan, Orientul Mijlociu, Africa si Statele Unite.

''Al-Qaida ramane o amenintare la adresa Statelor Unite,'' declara anul acesta Congresului, Mike McConnell, directorul Agentiei nationale de Informatii.

Directorul FBI Robert Mueller spune si el ca Al-Qaida continua sa reprezinte o ''amenintare grava la adresa securitatii nationale'' si avertizeaza in legatura cu ''teroristii domestici'', inspirati de propaganda Al-Qaida de pe Internet.

Pana acum, Statele Unite nu au suferit un alt atac terorist, asa cum au facut-o cativa dintre aliati. Bush sustine ca Statele Unite si aliatii au dejucat pana acum cateva mari comploturi teroriste.

Ce ramane dupa Bush?

In vreme ce razboiale pe care le-a declansat merg mai bine sau mai rau, istoricii fac deja ... bilantul erei Bush.

''Presedintia lui Bush este de departe cea mai ... a la montagne russe pe care am vazut-o pana acum'', spune Lee Edwards, un istoric al miscarii conservatoire de la Fundatia Heritage.

''Nimeni nu s-a ridicat atat de mult, si nu a cazut atat de profund ca George W. Bush.''

Astazi, rata de popularitate a presedintelui republican este mica. Dar istoricul spune ca asa cum istoria a judecat ideea considerate neinspirata a lui Harry Truman de a trimite forte americane in Coreea, la fel tot istoria va decide si daca Bush a facut miscarea corecta in Irak.

Bush spune ca se teme ca americanii isi vor pierde rabdarea cu lupta impotriva terorismului, si se vor amagi cu un fals sentiment de securitate.

Dar nu isi face probleme in privinta mostenirii sale: ''Aaaa, nu stiu'', declara Bush recent, intr-un interviu. ''Voi fi mort cand, in fine, or sa isi dea seama''.

Un deficit tot mai mare – TradeVille
Un deficit tot mai mare – TradeVille
Piața Rezidențială Din București Îngrijorează Analiștii Piața construcțiilor rezidențiale din București a înregistrat un declin îngrijorător, de 41%, in primele doua luni ale anului,...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#11 septembrie, #2001, #comemorare, #bilant, #analiza, #teama, #vulnerabilitate, #istorie, #Bush , #stiri Osama bin Laden