Viata cu Bin Laden, vazuta prin ochii uneia dintre nevestele acestuia

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 07:04
5598 citiri
Viata cu Bin Laden, vazuta prin ochii uneia dintre nevestele acestuia

Chiar daca nu stie daca sotul ei mai este sau nu in viata, una dintre nevestele temutului Osama bin Laden, Najwa, a avut indrazneala de a fi coautor al unei carti al carei subiect este viata alaturi de bin Laden, "Growing Up bin Laden".

Najwa povesteste cu detasare despre viata ei alaturi de cel care a speriat o lume intreaga. Diferenta e ca femeia, mama a 11 dintre copiii lui Bin Laden, una dintre cele 4 neveste ale acestuia, l-a cunoscut in cu totul alte imprejurari.

In cartea ce va aparea pe piata curand, Najwa aminteste de una dintre excursiile cu familia, in anii '90, in care au fost luati toti cei 14 copii si mamele acestora. Tabara a fost stabilita in pustietate, iar familia nu avea la ea nici hrana, nici apa. Copiii, dintre care unii in varsta de unul sau doi ani, au fost asezati in niste scobituri facute in pamant.

Cand, tarziu in noapte, unul a indraznit sa se planga de frig, tatal i-a spus sa se acopere cu iarba sau mizerie, cu ce le oferea natura. Najwei nu i-a placut deloc ideea, dar povesteste ca s-a consolat spunand ca sotul ei stia mai mult despre lume decat oricine altcineva. "Cu totii eram perlele lui si stiam ca vrea sa ne protejeze", scrie Najwa, citata de The New York Post.

Najwa povesteste ca sotul ei stia de pe atunci ca intre lumea musulmana si Vest avea sa fie un razboi.

In prezent, Najwa locuieste in Estul Mijlociu cu cel de-al patrulea copil al sau, Omar, in varsta de 11 ani. Este si acum casatorita cu tatal copiilor sai.

"Terorismul este profesia sa"

Femeia, acum in varsta de 51 de ani, zugraveste si realitatea in care atat ea, cat si restul nevestelor lui Bin Laden, au crescut. O lume in care femeilor nu li se permite sa iasa vreodata din casa, in care fetitele de 12 ani sunt casatorite cu membri retelei Al-Qaida de 30 de ani, unde cainii servesc ca si tinte si unde cea mai mare disputa este aceea daca Islamul permite folosirea frigiderelor.

Iar raspunsul la aceasta intrebare este "nu", motiv pentru care familia lui bin Laden nici nu folosea asa ceva, femeile fiind nevoite sa gateasca zilnic si nimic neputand fi lasat de pe o zi pe alta.

Najwa nu regreta viata pe care a avut-o, desi recunoaste ca nu e neaparat cea pe care si-ar fi ales-o daca i s-ar fi permis. O accepta insa, pentru ca a fost dorinta sotului, dupa cum scrie in memoriile sale.

Ea nici nu-l condamna, nici nu-l ridica in slavi pe Osama. "Terorismul este profesia sa". Tot ce trebuia sa o intereseze pe ea era sa tina casa in ordine, dupa cum recunoaste.

Propriii copii, carne de tun

In ciuda neutralitatii sale, femeia nu ezita in a-l prezenta pe Osama asa cum era in viata de zi cu zi: un lider terorist care se rusina usor, obsedat de un tata decedat cu multa vreme in urma, intr-un accident de avion, terifiat de femei si care se gandeste la copiii sai doar ca la carne de tun.

L-a cunoscut pe varul sau primar, Osama, fiul surorii tatalui ei, pe cand avea doar 7 ani, iar viitorul lider terorist, 9. "Era un baiat serios si constiincios", "mandru, dar nu arogant", "delicat, dar nu slab", "grav, dar nu sever", "mai timid decat o virgina ascunsa sub val".

Osama era fiul lui Mohammed bin Laden, unul dintre cei mai instariti oameni din Arabia Saudita. Desi conservator, acesta se desfata teribil spunandu-le, cateodata, femeilor sale sa-si indeparteze valul. Punea apoi servitorii sa o aleaga pe cea mai frumoasa. Satula de acest comportament, mama lui Osama a divortat in final.

Osama - lipsit de dragoste paterna

Dupa cum i-a povestit, peste ani, fiului sau, Omar, Osama a avut, de-a lungul vietii sale, o singura discutie cu tatal sau, la 9 ani, cand i-a cerut o masina. S-a lovit de refuzul tatalui, care, in schimb, i-a daruit o bicicleta, fapt ce l-a posomorat peste poate pe Osama, care a si instrainat-o, de altfel.

Cea mai fericita zi din viata sa a fost cand, peste ceva vreme, tatal sau i-a trimis o masina stralucitoare.

Incepand cu acea varsta, Osama s-a concentrat pe studierea religiei, devenind din ce in ce mai conservator cu fiecare an ce trecea. S-a casatorit cu Najwa in 1974, cand ea avea 15 ani, iar Osama, 17, acesta fiind preludiul unui mariaj deloc fericit.

La nunta, rasul, glumele si dansul au fost interzise. A fost obligata sa preia si obiceiul purtarii valului, desi si acesta ii era strain.

Najwa povesteste ca a fost nevoita sa se lase de scoala, de lectiile de tenis si de pictura. Dintr-o mica rebela din portul Latakia, in Siria, care refuza sa-si ascunda parul si purta rochii colorate, care nu-i acopereau fata sau bratele, care mergea la scoala, lua lectii de tenis si picta portrete si peisaje, a ajuns o femeie insarcinata aproape permanent.

I se permitea sa socializeze doar cu membrii familiei. In 30 de ani de mariaj, a parasit casa doar doar pentru a-si vizita rudele sau a se muta in alt apartament. N-a beneficiat de aer conditionat, televizor sau telefon, pentru simplul fapt ca acestea erau interzise.

Pana si jucariile copiilor erau distruse, daca se intampla ca acestia sa le primeasca in dar.

Isi trata astmul cu miere si ceapa

Astmul de care suferea Osama era tratat cu miere si ceapa, pentru ca nici medicamentele nu erau permise. In timp, Osama si-a mai luat trei neveste, dintre care una aleasa chiar de Najwa.

Despre America, pe care cuplul a vizitat-o in 1979, Najwa povesteste ca nici sotul ei, nici ea nu o urau, doar ca nu se potrivea cu vederile lor conservatoare. Despre oameni, Najwa spune ca acestia sunt prietenosi.

Osama a devenit in scurt timp un erou in tara sa, pentru ca s-a luptat cu rusii in Afganistan. Insa relatiile cu familia regala din Arabia Saudita s-au stricat brusc cand aceasta a ignorat oferta de ajutor a lui Osama, care voia sa trimita trupe in Kuwait, lasand americanii sa elibereze Kuwaitul, in 1991.

BBC-ul, singura placere "moderna"

Najwa isi aminteste un Osama cu doua fete: una care se lasa desfatat de soare in gradina, printre plante de floarea-soarelui, si o alta cu un Kalasnikov, pregatindu-si copiii sa devina kamikaze.

Cel de-al doilea se oprea din tirada de epitete josnice la adresa Israelului si Americii doar pentru a asculta postul sau favorit de radio, BBC. Invatase sa-si ascunda handicapul, acela ca nu vedea bine cu un ochi, pentru ca societatea din care facea parte, una care ura infirmii, sa nu-l catalogheze astfel.

Osama asista cu placere la scenele in care cainii care se aciuau erau folositi ca si tinte vii. La un moment dat, un catel adoptat de copiii lui a fost gazat de membrii gruparii pe care o conducea, pentru a vedea cat timp rezista inainte de a muri.

Inainte de atentatul din septembrie, Najwa isi aminteste ca i-a daruit sotului un inel, promitandu-i ca niciodata nu va divorta de el, promisiune de altfel respectata. Isi aminteste ca a privit la televizor caderea Gemenilor, stiind ca din acel moment lumea s-a schimbat. De atunci nu a mai vorbit cu el si nu mai stie nimic de el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sotie Bin Laden, #Osama bin Laden, #Growing Up bin Laden, #carte nevasta Bin laden , #stiri Osama bin Laden