A mintit Obama despre moartea lui Osama? Cinci teorii ale conspiratiei

Marti, 12 Mai 2015, ora 23:21
10562 citiri
A mintit Obama despre moartea lui Osama? Cinci teorii ale conspiratiei
Foto: Hepta.ro

Au mintit Barack Obama si Administratia americana cu privire la uciderea liderului al Qaida, Barack Obama? Jurnalistul laureat cu premiul Pulitzer Seymour Hersh sustine ca SUA au colaborat cu Pakistanul pentru a-l ucide pe Osama bin Laden. Mai mult, trupul teroristului nu ar fi fost aruncat in mare, asa cum s-a anuntat intial.

Teoria lui Hersh a fost aspru criticata, mai ales ca el isi bazeaza acuzatiile pe o singura sursa anonima. In plus, colaborarea americanilor cu Pakistanul este improbabila. Totusi, acuzatiile jurnalistului au readus la suprafata alte teorii ale conspiratiei, reluate de National Post.

poteza surpriza in cazul uciderii lui bin Laden: Un laureat Pulitzer acuza Casa Alba de minciuna

Nu poti ucide... un mort

Bin Laden nu ar fi putut fi asasinat in 2011 - pentru ca era deja mort de cativa ani. Fostul director de informatii pakistaneze, Hamid Gul, a avansat teoria la patru zile dupa ce bin Laden a fost raportat mort. Gul acuza ca intreaga poveste a fost fabricata de Casa Alba.

"Ei trebuie sa fi stiut ca a murit in urma cu cativa ani", a declarat Gul, apreciind ca era un moment favorabil pentru ca Obama sa faca acest anunt, cu doar o luna inainte de alegerile prezidentiale. A doua zi dupa aparitia la CNN a lui Gul, al Qaida a confirmat moartea lui bin Laden si a amenintat ca se va razbuna pe SUA.

Misiune indeplinita... opt ani mai devreme

De pe o nava de razboi americana, in fata unui banner pe care fluturau cuvintele "misiune indeplinita", George Bush, presedinte al SUA la acea vreme, declara, in 2003, ca a pus capat operatiunilor militare americane din Irak.

Exact opt ani mai tarziu, Obama a pasit pe un podium la Casa Alba si a declarat ca bin Laden e mort. Multi adepti ai teoriei conspiratiei au considerat cel putin bizara coincidenta. A fost tot un siretlic condus de Obama pentru a salva mostenirea lui Bush?

Poze sau nu s-a intamplat

In urma anuntului lui Obama, multi sceptici au cerut fotografii ca dovada pentru uciderea lui Osama. Obama a declarat public ca trupele americane au fotografiat corpul lui bin Laden inainte de a-l ingropa in mare; SUA au decis sa nu publice fotografii ale cadavrului, de teama unor atacuri al Qaida.

Cu fotografiile invaluite in mister, unii si-au exprimat indoiala ca a existat intr-adevar un cadavru. Printre sceptici s-a aflat inclusiv politicianul canadian Thomas Mulcair, care a spus, intr-un interviu televizat, ca nu a fost convins ca bin Laden a fost ucis.

Nunta regala

Unii teoreticieni indrazneti cred ca SUA l-au ucis pe bin Laden, dar disputa se duce pe momentul in care a fost omorat teroristul. Printul William si Kate Middleton s-au casatorit in Anglia pe 29 aprilie, 2011. Ca atare, Obama si-ar fi amanat anuntul, care a atras toata atentia presei internationale, ca un gest de buna-credinta fata de cuplul regal.

Altii ca cred presedintele a avut intentii mai sinistre. Rivalitatea dintre Donald Trump si Obama este deja de notorietate. Show-ul pe care-l prezenta Trump a fost inlocuit, in acea duminica, de stirea ca cel mai mare dusman al americanilor a fost ucis. Unii adepti ai teoriei conspiratiei cred ca Obama nu a putut rata ocazia de a-i plati o polita lui Trump, dupa ce omul de afaceri a fost varful de lance al dubiilor legate de certificatul de nastere al lui Obama. Trump a cerut ulterior certificatul de deces al lui bin Laden.

Raportul despre moartea mea a fost o exagerare

Romancierul american Mark Twain a scris cuvintele de mai sus in 1897, ca raspuns la un raport de stiri eronat, care mentiona ca scriitorul era pe patul de moarte. Un secol mai tarziu, scepticii cred ca acelasi lucru este valabil si pentru bin Laden.

Profesorul universitar kuweitian Abdallah al-Nafisi a declarat intr-un interviu in 2014 ca SUA l-au rapit pe terorist, nu l-au ucis. Teoria a fost reluata recent si de politicianul italian Paolo Bernini. Bernini spusese, anterior, si ca atentatele din 11 septembrie au fost "o treaba din interior".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#teoria conspiratiei bin Laden, #bin Laden ucis teorii , #ucis