Executia lui Osama - orice, dar nu justitie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Mai 2011, ora 11:58
12087 citiri
Executia lui Osama - orice, dar nu justitie (Opinii)

Dupa masacrarea delegatiei israeliene la Olimpiada de la Munchen din 1972, Tel Avivul a timis un comando special pe urmele tuturor celor care au participat la misiune si a celor care au pus-o la cale.

Unul dupa altul au fost asasinati la randul lor. Povestea este reluata intr-un flm magistral, realizat de Steven Spilberg, film pentru care regizorul, de origine evreiasca, a fost condamnat si de palestinieni, dar si de catre conationalii sai.

Iar concluzia la care ajunge seful acestui comando dupa indeplinirea misiunii este tragica: in locul fiecaruia dintre teroristii ucisi au aparut alti sapte mai rai si mai fanatici, caci violenta potenteaza violenta. Este concluzia care mi-a venit in minte imediat ce a fost anuntata asasinarea lui Osama bin Laden.

Sigur ca ramanerea lui in libertate a fost vreme de 10 ani o mare pata rusinoasa pe obrazul SUA. O pata cu atat mai vizila si mai extinsa cu cat razboiul contra terorismului se profileaza mai degraba ca o infrngere decat ca o victorie, cu costuri uriase in vieti omenesti si in bani.

Dar in aceste conditii, solutia ideala ar fi fost capturarea si judecarea lui bin Laden. Aceasta ar fi fost probabil singura modalitate de opune eficient barbariei teroriste, principiile civilizatiei.

Dar asa ceva nu era, probabil, posibil din cel putin doua puncte de vedere. Pe de-o parte, mentinerea lui detentie ar fi reprezentat o invitiatie la atacuri din partea fanaticilor, dar poate cel mai important este ca nimeni nu dorea ca Osama sa se apuce sa povesteasca despre cine l-a finantat, cat timp, in ce fel si alte asemenea detalii, ma tem, foarte neplacute pentru Washington si contribuabilul american.

Caci, sa nu uitam, bin Laden a fost creat de CIA in timpul Razboiului Rece pentru a-i toca pe rusi in Afganistan. Reusita de atunci a devenit blestemul din 2001. Cert este ca, potrivit oficialilor americani, misiunea comandoului a fost sa-l asasineze, nu sa-l captureze pe bin Laden.

Executia lui Osama reprezinta asadar un compromis avantajos, cel putin pe moment: spala obrazul american; ucide monstrul creat de americanii insisi; ii da lui Barack Obama un start glorios al campaniei pentru un nou mandat, ii valideaza politica in Afganistan si in Irak si ii da posibilitatea unei retrageri victorioase, nu-i asa, din razboi, ceea ce poate ca i-ar garanta de-a dreptul relegerea; revigoreaza moralul americanilor ("yes, we can"- spus din nou, implicit de aceasta data, de catre presedintele lor); transmite un mesaj general de victorie a binelui asupra raului, salutat de mai toate tarile lumii, chiar daca el este mult diluat de cei 10 ani scursi de la comiterea faptei.

Adeptii teoriei conspiratiei au material greu procesat, avand in vedere ca bin Laden n-a fost ucis prin mai stiu eu ce grota din vreun masiv muntos necalcat de picior de om, ci intr-o cladire dintr-o zona rezidentiala la 56 de km de Islamabad, unde primea zilnic mancare, curieri si asistenta sanitara.

Sa fi fost oare localizat de multa vreme, iar lichidarea sa a fost stabilita in momentul cel mai prielnic din punct de vedere politic? N-as zice nu cu toata gura, gandindu-ma ca a fost precedata de numirea generalului Petraeus in fruntea CIA. David Petraeus a fost pana acum tocmai comandatul operatiunilor americane in Afganistan. Se gandeste presedintele Obama sa le incheie?

Apoi, americanii au refuzat, deocamdata, sa prezinte cadavrul, asa cum au facut, de exemplu cu Saddam Hussein. Exista informatii ca el ar fi fost aruncat rapid in mare, pentru ca mormantul sa nu fie loc de pelerinaj si, in acelasi timp, sa fie respectata traditia islamica a celor 24 de ore.

Argumentul e valabil, dar nu explica decat pe jumatate situatia. Si ma intreb, oare de ce proaspat casatoritii duce si ducesa de Cambridge si-au amanat oarecum pe nepusa masa calatoria de nunta tocmai din motive de securitate? Sunt multe semne de intrebare, care insa nu cred ca pun in discutie esenta anuntului presedintelui Obama. Osama bin Laden e mort.

Dar sa nu imaginam cumva ca asta ar fi o lovitura letala data terorismului. Dimpotriva, liderul Al Qaida a fost astfel martirizat. In ochii fanaticilor la care are aderenta, grupati in multe celule independente intre ele, el s-a sacrificat pentru cauza antiamericana, ceea ce, in loc sa-i demobilizeze, sunt convinsa ca i-a incitat si mai tare. Asa ca in locul lui vor aparea, ca in filmul lui Spilberg, alti sapte, mai rai, mai fanatici, mai periculosi.

"S-a facut dreptate!", spune presdintele Obama. Conform legii talionului, da. Da, este o victorie simbolica a americanilor, este o miscare politica interna si internationala iscusita a lui Barack Obama, este o razbunare indelung asteptata de cei loviti direct de atentatele puse pe seama Al Qaida. Insa dreptate in intelesul lumii evoluate, executia lui Osama nu poate fi.

Dreptate in sensul justitiei occidentale nu se poate face in afara unei sali de judecata si fara un proces corect. Caci aplicarea standardelor nu depinde de ticalosia acuzatului, ci de statura judecatorului.

In cazul bin Laden, civilizatia n-a invins terorismul prin justitie, ci doar i-a dat o lovitura grea folosindu-se de mijloacele lui. Iar pe fond asta este tot o victorie perfida a barbariei. Poate ca insa la mai mult nu puteam spera in contextul actual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Osama Bin Laden mort, #efecte moarte bin Laden, #Obama moarte bin Laden , #ucis