El l-a ucis pe Osama bin Laden: Identitatea celui care l-a omorat pe cel mai cautat terorist, dezvaluita

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 16:45
9122 citiri
El l-a ucis pe Osama bin Laden: Identitatea celui care l-a omorat pe cel mai cautat terorist, dezvaluita
Foto: The Telegraph

Numele membrului echipei din trupele speciale SEAL care l-a ucis pe cel mai cautat terorist al lumii - Osama bin Laden - a fost dezvaluit, incalcandu-se astfel pentru prima data consemnul pastrarii intr-un secret total a identitatii celor care fac parte din aceste structuri.

Pana acum, este cea mai cunoscuta operatiune efectuata de aceasta echipa, iar numele celor care au facut parte din ea au ramas secrete. Cel care l-a ucis pe bin Laden este Rob O'Neill, un militar in varsta de 38 de ani, care a parasit echipa dupa 16 ani de serviciu, scrie The Telegraph.

Numele lui trebuia sa fie dezvaluit intr-un interviu care urma sa apara pe postul de televiziune Fox News in noiembrie, dar miercuri tatal sau Tom a confirmat ca este vorba de fiul lui pentru publicatia Daily Mail.

Dezvaluiri despre moartea lui Osama bin Laden: Au tras in el sute de gloante (Video)

El a dezvaluit ca fiul sau l-a impuscat pe liderul al Qaida de trei ori in frunte de la distanta mica in timpul raidului secret efectuat in casa acestuia din Pakistan, in 2011.

O'Neill a facut parte dintr-o echipa de 23 de militari din fortele speciale care au intrat in orasul Abbottabad in noaptea de 2 mai, dar si ultimul care l-a vazut pe bin Laden in viata.

O'Neill, care este casatorit si are copii, fusese intervievat anul trecut de revista Esquire, care insa nu i-a dezvaluit numele. El a povestit cum s-a inrolat in armata la varsta de 19 ani pentru ca fusese parasit de prietena sa din acea vreme.

"De asta a fost decimata al Qaida, pentru ca ea imi distrusese sufletul", a glumit el atunci. O'Neill a efectuat 400 de misiuni de lupta, fusese decorat de 52 de ori, primise doua medalii Steaua de Argint si patru Stele de Bronz.

Tot O'Neill fusese primul militar SEAL care a sarit cu parasuta pe puntea navei Maersk Alabama care fusese capturata de piratii somalezi, misiune dupa care s-a facut si filmul "Capitanul Phillips", castigator al unui premiu Oscar.

Decizia sa de a vorbi ar fi fost motivata de pierderea unor beneficii dupa ce a parasit prematur echipa SEAL, dupa 16 ani, cu patru ani mai devreme decat stagiul obligatoriu de 20 de ani in serviciul militar.

Tatal lui O'Neill a aparat decizia fiului sau de a-si dezvalui identitatea, spunand ca "oamenii se intreaba daca suntem ingrijorati ca ISIL ne va considera o tinta fiindca Rob si-a dezvaluit identitatea. Eu spun doar ca vom desena o tinta mare pe usa casei noastre si nu au decat sa vina".

Seful fortelor speciale ale US Navy a criticat decizia lui O'Neill de a se dezvalui. Intr-o scrisoare catre membrii activi ai fortelor speciale, amiralul in retragere Brian Losey a sugerat ca acestia trebuie sa se considere niste "profesionisti tacuti", care nu cauta gloria pentru faptele lor.

Un alt membru SEAL, Matt Bissonnette, care a scris in urma cu doi ani o carte intitulata "Nicio zi linistita" despre raidul impotriva lui Osama, a spus ca a primit amenintari cu urmarirea in justitie pentru ca ar fi dezvaluit informatii secrete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Osama bin Laden SEAL identitate, #SEAL militar ucis Osama, #SEAL impuscat Osama identitate , #ucis