Executia lui bin Laden - o gura de aer pentru economia mondiala?

Marti, 03 Mai 2011, ora 18:57
2247 citiri
Executia lui bin Laden - o gura de aer pentru economia mondiala?
Foto: Salon

Spre deosebire de criza datoriilor din Europa, interventia militara, aprobata de NATO, in Libia si cutremurul din Japonia, uciderea lui Osama bin Laden ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei mondiale.

In urma atacului trupelor speciale americane asupra liderului organizatiei teroriste al-Qaida, aflat intr-o vila la 150 de kilometri de capitala Pakistanului, Islamabad, rezultat cu uciderea lui Osama bin Laden, pretul petrolului si al altor marfuri s-a redus, in timp ce dolarul si-a revenit de la minimul ultimilor trei ani.

In ciuda faptului ca pietele de capital au scazut usor, luni, analistii sunt de parere ca investitorii isi vor recapata increderea si vor incepe sa cumpere pachete de actiuni, renuntand, in oarecare masura, la achizitia de marfuri precum aur si alte metale pretioase, vazute drept asigurare in fata crizelor financiare, dezastrelor si a altor evenimente care pot avea impact negativ asupra pietelor.

Potrivit lui Thomas J. Lee, strategist pentru pietele americane la JPMorgan Chase, reactia de luni a fost "doar zgomot". "Este un lucru pozitiv, deoarece toata lumea a evitat achizitia de pachete de actiuni, considerandu-le riscante, din cauza securitatii globale. Astfel, vor creste investitiile in actiuni", a explicat Lee, citat de Bloomberg.

De asemenea, increderea investitorilor ar putea creste datorita reafirmarii puterii Statelor Unite. "Este un gest simbolic puternic pentru leadership-ul SUA, in special pentru Barack Obama. Bineinteles, pe langa aceasta reactie imediata, pietele trebuie sa fie foarte atente, deoarece bin Laden probabil nu a fost singura mare amenintare la adresa securitatii din ultimii ani, iar cei care il privesc drept un martir nu vor renunta la lupta", a spus Jim O'Neill, presedintele Goldman Sachs Asset Management din Londra.

Uciderea lui Osama bin Laden a provocat un val de achizitii, vazut drept un raspuns emotional. "Moartea lui nu ar fi trebuit sa afecteze pietele prea mult, dar, cand oamenii se simt mai bine, exista un impact si asupra pietelor de capital", a explicat Bryant Evans, manager de portofoliu la Cozad Asset Management, citat de Reuters.

Rezultatele nu pot fi atribuite, totusi, doar uciderii celui mai cautat terorist din lume. In ultimele luni, indicele S&P 500, care urmareste cele mai importante companii din lume, a inregistrat cresteri semnificative. De altfel, 76 la suta din companiile monitorizate de S&P 500 au inregistrat rezultate financiare peste asteptari, in primul trimestru din acest an, lucru menit a reda increderea investitorilor.

Petrolul scade, dolarul creste

Pe de alta parte, pretul petrolului s-a redus, atat luni cat si marti, pe masura ce dolarul american a prins putere.

Titeiul Brent a scazut la sub 125 de dolari pe baril, marti, pretul pentru livrarea in iunie depreciindu-se cu 40 de centi, pana la 124,72 de dolari/baril. In acelasi timp, pretul petrolului american s-a redus cu 56 de centi, pana la 112,96 de dolari.

In timp ce moartea lui bin Laden ar putea reduce riscul amenintarilor la adresa securitatii Statelor Unite, pe termen lung, posibilitatea unor atacuri de razbunare, pe termen scurt, ar sustine aceste preturi, potrivit analistilor.

"Posibilitatea violentelor din cauza razbunarii ar avea, mai degraba, efecte pozitive decat negative si ar sprijini piata", a spus Serene Lim, analist la ANZ Bank din Singapore. De altfel, autoritatile americane au emis o atentionare pentru cetatenii SUA care calatoresc in afara granitelor, in timp ce directorul CIA, Leon Panetta, a declarat ca al-Qaida "aproape sigur" va incerca sa razbune moartea lui bin Laden.

Pastrandu-se relatia invers proportionala intre petrol si dolar, moneda americana a inregistrat castiguri. Astfel, indicele DXY, care monitorizeaza variatiile sale fata de un cos al principalelor monede, a crescut cu 0,3 la suta, marti, la 73,170 de puncte.

In schimb, euro a pierdut 0,3 procente, fiind cotat la 1,4783 dolari/unitate. "Nivelul din prezent al euro nu este o problema semnificativa pentru economia reala. Ar trebui sa se mai aprecieze cu 5 - 10 la suta pentru a deveni o problema. Adica ar trebui sa se ajunga la un curs de 1,60 dolari/unitate", au spus specialistii de la Credit Suisse.

Roubini: Moarte lui bin Laden ridica noi riscuri

Marii economisti ai lumii nu au ramas indiferenti in fata anuntului ca Osama bin Laden este mort. Potrivit lui Nouriel Roubini, denumit si Dr. Doom pentru faptul ca a fost printre putinii care si-au dat seama ca va urma o criza financiara globala, uciderea liderului al-Qaida ar putea reprezenta noi riscuri la adresa economiei globale.

"Cineva ar putea decide sa incerce sa-si arate puterea, atacand Statele Unite sau fortele occidentale din alte parti ale lumii. Intr-un fel, chiar daca riscul pare mai scazut azi, acesta exista in economia mondiala", a spus Roubini, citat de Forbes.

La randul sau, economistul Barry Ritholtz crede ca reactia euforica a pietelor nu va avea viata lunga. "Acest lucru nu are impact asupra castigurilor, somajului sau cresterii economice", a spus acesta.

Totusi, pe termen lung, Ritholtz este de parere ca dezvoltarea unor democratii arabe, o miscare clara in directia unei "ere post al-Qaida", ar insemna preturi mai mici la petrol, drept rezultat al stabilitatii din Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Osama bin Laden ucis, #impact economie bin Laden , #ucis