Geniul care l-a gasit pe bin Laden - vezi povestea lui si cum a reusit

Marti, 05 Iulie 2011, ora 23:12
12926 citiri
Geniul care l-a gasit pe bin Laden - vezi povestea lui si cum a reusit
Foto:andaleco.info

Uciderea celui mai important terorist al planetei, Osama bin Laden, nu ar fi fost posibila fara analistul CIA care s-a ocupat timp de 10 ani de gasirea acestuia, omul care a pus cap la cap informatiile disparate despre saudit si care, in ciuda faptului ca americanii nu erau siguri de prezenta lui acolo, a insistat sa fie atacata casa din Pakistan.

Desi nu au reusit sa obtina un interviu cu acesta, din ratiuni de securitate, Associated Press, citata de The Huffington Post, a vorbit cu fosti sau actuali ofiteri de informatii care l-au cunoscut si care au lucrat cu el, pentru a afla detaliile.

Barbatul, despre care s-a spus doar ca se numeste John, si-a castigat o faima deosebita in CIA, facandu-i si profilul liderului rus Vladimir Putin chiar la inceputul carierei sale in varful Kremlinului, prezicand ca acesta va domina total politica din tara sa, intr-un moment in care acest lucru nu parea deloc clar.

Analistul CIA, initial specializat pe Rusia si Balcani, a impresionat prin faptul ca reusea sa lege chiar si cele mai nesemnificative detalii si informatii separate intr-un tot coerent, motiv pentru care era ideal pentru munca in antiterorism, divizie la care a fost mutat in 2003.

El a fost cel care a sustinut programul american de lovituri antiteroriste cu avioane fata pilot in Pakistan, chiar in interiorul tarii, mai departe de granita tribala, in ciuda ingrijorarii celor mai multi, care considerau ca astfel risca alianta cu un partener important.

Bin Laden, analizat bucata cu bucata

Intre timp, el a analizat absolut toate aspectele vietii lui Osama bin Laden, de la fostele locuri in care se ascundea pana la membrii familiei care il insoteau si obiceiurile sale. Mai mult, el a mers pe o alta pista decat majoritatea, considerand ca bin Laden se ascundea intr-un centru urban, nu in zona tribala, muntoasa si salbatica de la granita afgano-pakistaneza. Mai mult, el a descoperit ca teroristul locuia mereu in acelasi tip de locuinte, in toate tarile prin care a trecut.

Cea mai mare realizare a sa a fost insa faptul ca si-a dat seama ca Abu-Ahmed al-Kuwaiti, un curier care lucra pentru al-Qaida, e chiar curierul lui bin Laden si ca gasirea acestuia va insemna gasirea capului retelei.

Mai mult, John a fost cel care a insistat, in cadrul intrunirilor CIA, ca bin Laden este in locuinta aflata orasul Abottabad din Pakistan, in conditiile in care nu exista deloc certitudinea asta, ci doar o banuiala, iar mai multi oficiali stiau ca un atac ratat ar duce la pierderea de vieti americane si la daune aduse prestigiului tarii.

Analistul a fost cel care a spus ca "in proportie de 80%, bin Laden se ascunde acolo", lucru care l-a determinat pe presedintele american Barack Obama sa ordone pregatirea atacului, in aprilie.

Inutil sa mai spunem, John a avut dreptate si a adus cel mai mare succes cunoscut al CIA din ultimele decenii - uciderea lui Osama bin Laden.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#analist gasit bin Laden, #CIA gasit bin Laden , #ucis