Segolene Royal vrea sa preia conducerea Partidului Socialist din Franta

Sambata, 15 Noiembrie 2008, ora 18:10
745 citiri
Segolene Royal vrea sa preia conducerea Partidului Socialist din Franta

Fosta candidata la presedintia franceza Segolene Royal incerca sambata, in a doua zi a unui congres tensionat, sa obtina sprijin pentru a prelua conducerea Partidului Socialist, pentru care va trebui probabil sa se confrunte cu primarul orasului Lille, Martine Aubry.

Candidatura lui Royal la functia de prim-secretar lasata libera dupa 11 ani de Francois Hollande, fostul sau partener de viata, a fost oficializata vineri seara. Cei mai importanti lideri ai Partidului Socialist ii resping cu vehementa candidatura, relateaza AFP.

Pana in ultima clipa, unii lideri ai partidului au sperat o solutie de compromis si anume ca adversara lui Sarkozy din 2007 sa renunte la ambitia de a conduce socialistii. Royal nu are insa asemenea intentii, cu atat mai mult cu cat proiectul propus de ea a iesit invingator intr-un vot in randul membrilor, in 6 noiembrie.

Proiectul lui Royal, care se caracterizeaza printr-o deschidere catre centru, dar reia tematica stangii, a obtinut spre surpriza generala, 29% din voturi, mai mult decat cele ale primarului Parisului Bertrand Delanoe (25%), Martine Aubry (24%) si Benoit Hamon (18%), reprezentantul aripii de stanga a partidului.

Respingand compromisul, Royal si-a intensificat manevrele, desi apropiatii sai au dat asigurari ca ea nu intentioneaza "acapareze" partidul, ci sa-l "imparta". A treia functie in partid a fost oferita, in caz de victorie, unui apropiat al lui Delanoe, care insa a refuzat-o imediat.

Obiectul unor solicitari contradictorii, primarul Parisului a sfarsit prin a cere constituirea unei "adunari majoritare" impotriva lui Royal, cerandu-le lui Aubry si Hamon sa faca unele "compromisuri" pentru ca acest congres sa se incheie cu "speranta".

"Se spune ca eu sunt marele perdant al acestui congres, nu-mi pasa, ceea ce nu vreau este ca Francois Bayrou (liderul unui partid de centru) si Nicolas Sarkozy sa fie invingatorii acestui congres", a spus primarul Parisului, care era favorit sa preia conducerea stangii in urma cu ceva timp.

Printre sustinatorii sai, unii sunt favorabili unui "front anti-Segolene", in timp ce altii se opun categoric. O situatie care ar putea fi in interesul lui Aubry, artizana saptamanii de munca de 35 de ore in Franta in anii '90.

Candidatura sa la functia de sef al partidului este "foarte probabila", a afirmat deputatul Nord Yves Durand, un apropiat al primarului de Lille. Ea "este singura care este in masura sa echilibreze si sa adune o noua majoritate" in fata lui Royal. "Martine Aubry nu va putea scapa de destinul ei", a spus el.

"Daca nu este Martine Aubry, este Segolene Royal (...), deci fiecare trebuie sa isi asume responsabilitatea, in special Bertrand Delanoe", a apreciat Yves Durand.

Si el candidat declarat la sefia partidului, Benoit Hamon nu intentioneaza sa renunte, in pofida cererilor in acest sens. "Avem un candidat, il pastram", a afirmat deputatul Henri Emmanuelli, membru al aripii de stanga si unul dintre cei mai feroce adversari ai lui Royal.

Socialistii vor incerca sa se puna de acord cel mai tarziu duminica dimineata. Diviziunile lor ar putea deteriora si mai mult imaginea unui partid lipsit de un proiect alternativ credibil pentru politica lui Nicolas Sarkozy. Cu atat mai mult cu acesta a urcat din nou in sondaje, gratie modului cum a gestionat criza financiara.

Viitorul lider al Partidului Socialist, probabil candidatul partidului la presedintie in 2012, va fi ales direct de membrii partidului in 20 noiembrie, la patru zile dupa congresul care se incheie dumininica.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#partidul socialist, #alegeri Franta, #sindicalisti francezi, #Segolene Royal , #stiri Lille