Arabia Saudita, pentru prima data in cursa pentru Oscar

Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 21:39
1266 citiri
Arabia Saudita, pentru prima data in cursa pentru Oscar

Arabia Saudita, o tara in care cinematografele sunt interzise, s-a inscris pentru prima data in cursa pentru castigarea Oscarului pentru cel mai bun film strain, propunand pentru gala din martie 2014 pelicula "Wadjda", un film al regizoarei Haifaa Al-Mansour, a anuntat, duminica, un oficial saudit.

"Lungmetrajul 'Wadja' va reprezenta Arabia Saudita la Oscarul pentru cel mai bun film strain, fapt care reprezinta o premiera pentru regatul nostru", a declarat Sultan Al-Bazie, directorul comitetului oficial de selectie si presedintele Asociatiei Saudite pentru Arta si Cultura.

El a subliniat faptul ca decizia a fost luata "dupa succesele obtinute de acest film si de regizoarea lui in mai multe festivaluri internationale".

"Wadjda", filmul de debut al cineastei saudite, a obtinut premiul pentru cel mai bun lungmetraj arab la Festivalul de Film din Dubai, premiul France Culture Cinema - o categorie paralela a Festivalului de la Cannes - si a fost ovationat la Venetia.

Pelicula prezinta povestea unei fetite rebele, al carei vis este de a avea o bicicleta, incalcand astfel un tabu social in acest regat ultraconservator in care femeile sunt private de multe drepturi.

Haifaa Al-Mansour, in varsta de 38 de ani, absolventa a Universitatii americane din Cairo si a Universitatii din Sydney, si-a asumat multe riscuri filmand acest lungmetraj la Riad.

Regizoarea a filmat dintr-o camioneta, departe de privirile trecatorilor, coordonandu-si actorii cu ajutorul unui sistem talkie-walkie. Tanara actrita Waad Mohammed, interpreta eroinei Wadja din film, a obtinut premiul pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de la Dubai.

Filmul "Wadjda" a fost lansat in Franta si in Statele Unite ale Americii, dar nu va fi proiectat in Arabia Saudita unde, la presiunea islamistilor conservatori, cinematografele si celelalte forme de divertisment sunt interzise.

Arabia Saudita este singura tara din lume in care femeile sunt obligate sa poarte voalul musulman in permanenta, nu au dreptul sa conduca automobilul si trebuie sa fie intotdeauna insotite de un barbat din familiile lor atunci cand calatoresc sau ies in oras.

In primavara acestui an, politia religioasa din aceasta tara a anuntat totusi ca femeile saudite pot sa mearga pe bicicleta in parcurile publice, "cu conditia de a purta abaya (traditionala rochie neagra lunga) si de a fi insotite de un barbat din familiile lor".

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 2014 va avea loc pe 2 martie la Los Angeles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Arabia Saudita premii Oscar, #nominalizari premii Oscar, #filme straine Oscar , #filme