Oscar 2013: Filmele nominalizate au adunat deja 2 miliarde de dolari din incasari

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 09:34
2072 citiri
Oscar 2013: Filmele nominalizate au adunat deja 2 miliarde de dolari din incasari
Foto: Arhiva

Studiourile cinematografice ale caror productii au fost nominalizate anul acesta la Oscar la categoria cel mai bun film, au castigat impreuna 2 miliarde de dolari din vanzarile de bilete, fiind printre cele mai vizionate filme din anul 2012.

Sase din cele noua filme intrate in cursa pentru Oscar la categoria cel mai bun film, printre care si favoritele "Argo" si "Lincoln", au realizat incasari de cel putin 100 de milioane de dolari fiecare in cinematografele din SUA si Canada, conform Reuters.

"Este vorba de filme care au rezonanta la public", a comentat Keith Simanton, editor al site-ului IMDb.com. "Este un mariaj fericit intre arta si comercial", a mai adaugat el.

In urma cu un an un singur film dintre cele nominalizate la Oscar, drama "The Help", reusea sa atinga plafonul de 100 de milioane de dolari al incasarilor, conform site-ului Box Office Mojo. Filmul castigator al Oscarului, "The Artist", un film mut, alb-negru, a obtinut doar 45 de milioane de dolari pe piata nord-americana. In plus, incasarile globale realizate de cele 9 filme nominalizate anul trecut au atins doar 1,2 miliarde de dolari, chiar si dupa publicitatea de care s-au bucurat cu ocazia participarii la Oscar.

Popularitatea filmelor din acest an demonstreaza abilitatea studiourilor de a realiza filme mai bune, cu bugete mai mici, conform lui Adam Fogelson, presedintele studiourilor Universal Pictures. In urma cu cativa ani, a mai precizat el, un film asa cum este "Les Miserables", cu numerosi actori de prima mana, ar fi costat atat de mult incat nu ar fi primit nici macar unda verde din partea producatorilor pentru a fi realizat. Studiourile Universal au mentinut bugetul acestui musical la 60 de milioane de dolari printr-un proces judicios de control al cheltuielilor si prin impunerea unor plafoane salariale mai scazute pentru actori.

Hollywood-ul spera ca popularitatea acestor filme va atrage mai multi telespectatori pentru ceremonia de decernare a premiilor Oscar. Anul trecut audienta a fost de 39 de milioane de telespectatori, o audienta destul de scazuta in comparatie, spre exemplu, cu anul 1998, cand 55 de milioane de oameni au urmarit filmul "Titanic" castigand mai tot ce se putea castiga in seara de Oscar.

Categoria cel mai bun film reprezinta in acest an o vitrina a diversitatii tuturor filmelor care in 2012 au realizat incasari de 10,8 miliarde de dolari in SUA si Canada, conform lui Chris Aronson, presedintele departamentului de distributie al studiourilor 20th Century Fox. "Les Miserables" si "Django Unchained"sunt doua productii aflate la polurile opuse ale acestui spectru. "Este o piata foarte echilibrata unde se gaseste cate ceva pentru fiecare, iar acesta este motivul pentru care industria cinematografica americana este foarte sanatoasa", a mai adaugat el.

#incasari filme Oscar, #nominalizari filme Oscar , #filme