Secrete poate nestiute despre premiul Oscar

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 23:16
5246 citiri
Secrete poate nestiute despre premiul Oscar

Farmecul premiului Oscar si splendoarea decernarii indreptatesc o legitima intrebare, in gandul celui care priveste rasfatatii lumii de pe podium: de unde se trage aceasta traditie americana, care a ajuns sa fascineze atata lume?

Ideea a avut-o pentru prima oara Louis B. Bayer, managerul de la Metro-Goldwyn-Mayer, in noiembrie 1926, sperand ca premiul va reusi sa polarizeze in jurul lui cele mai importante noua companii de productie cinematografica din Statele Unite.

N-a demarat rapid. Prima decernare a premiilor a avut loc la 16 mai 1929, in localul hotelului Hollywood Roosevelt, cu o audienta de aproximativ 270 de persoane, care si-au platit atunci biletul de intrare cu 5 dolari fiecare. S-au decernat distinctii, fara sa le atribuie cineva epitetul Oscar.

Statueta a fost creata de sculptorul George Stanley, iar numele se pare ca l-a dobandit in 1931, cand o tanara impresionata de obiect s-a exprimat astfel: "Doamne, ce mult seamana cu unchiul meu, Oscar". Si Oscar a ramas.

De atunci, statueta a fost decernata an de an, admiratorii si-au privit cu extaz idolii ecranului, iar presa a consemnat curiozitati, care si astazi poate merita reamintite.

Performante si recorduri

Doua filme au batut recordul celor care n-au obtinut niciun premiu, desi se bucurasera de un numar record al nominalizarilor (cate 11 de fiecare): The Turning Point in 1977 si The Colour Purple in 1985, potrivit Wikipedia.

Cel mai mare numar de trofee atribuite unui anumit film a fost tot 11. Faptul s-a petrecut de trei ori. Filmul Return of the King, filmul Ben-Hur si pelicula Titanic s-au bucurat fiecare de respectivele 11 trofee.

Cea mai tanara persoana care a castigat premiul Oscar avea varsta de 6 ani si se numea Shirley Temple. A fost copilul minune al anilor '30, dar ulterior a renuntat la cinematografie, incheindu-si caiera la varsta de 20 ani.

Recordul pentru cele mai multe nominalizari si premii ii apartine lui Walt Disney (22 de trofee, 4 premii de onoare si 59 de nominalizari)

Cele mai multe nominalizari acordate unei persoane aflate in viata i-au revenit lui John Williams: nominalizat de 47 ori.

Cele mai multe nominalizari atribuite unei femei sunt in numar de 35. Cu ele, a fost desemnata actrita Edith Head.

Actorii Barlon Brando si Robert de Niro au primit premiul Oscar pentru interpretarea aceluiasi personaj, in filme diferite.

Cel mai varstnic actor distins cu premiul Oscar a fost Christophor Plummer, premiat in 2012, la varsta de 83 ani.

Cea mai in varsta femeie onorata cu premiul Oscar a fost Jessica Tandy, in varsta de 81 ani. Fusese nominalizata si actrita Gloria Stuart, in varsta de 87 ani, dar nu i s-a atribuit ravnitul premiu.

Alte curiozitati

Statueta Oscar are inaltimea de 34 cm si greutatea de 3,85 kg, fiind fabricata dintr-un aliaj placat cu aur. Suportul este din marmura neagra.

Lungimea covorului rosu pe care pasesc fericitii laureati este de 150 metri, iar latimea de 10 metri.

Premiile se acorda prin vot. Procesul de numarare a voturilor dureaza trei zile, timp in care sunt numarate 6.000 buletine de vot. Ele apartin membrilor Academiei Americane de film, toti profesionisti in diferite domenii ale cinematografiei: producatori, regizori, actori, directori de imagine si altii.

Singurul castigator care purta chiar numele de Oscar a fost scriitorul si libretistul Oscar Hammerstein. El a fost premiat de doua ori, apreciat pentru melodiile cu care a asigurat banda sonora a doua filme.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#curiozitati premiul Oscar, #istorie premiul Oscar, #decernare premii Oscar , #premii