Anunt important pentru un film romanesc la Oscar

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 13:54
2858 citiri
Anunt important pentru un film romanesc la Oscar
Foto: Arhiva/cinemagia.ro

"Cainele japonez", debutul in regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain la gala din 2015, alaturi de pelicule din alte 82 de tari, potrivit anuntului facut joi de Academia americana.

"Cainele japonez" este propunerea Romaniei la editia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina, alta decat engleza".

Lungmetrajul regizat de Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondiala in sectiunea competitionala New Directors a Festivalului International de Film de la San Sebastian si a fost distins la Festivalul de la Varsovia cu premiul sectiunii 1-2, dedicata regizorilor aflati la prima sau a doua pelicula.

"Cainele japonez", care spune povestea emotionanta a reconcilierii dintre un tata si fiul lui, plecat de ani multi din tara, a fost distins si cu premiul pentru cel mai bun film in competitia New Europe - New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) "Kino pavasaris" din Lituania, dar si cu premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru debut la editia din 2014 a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

"Cainele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, propunerea Romaniei la Oscar 2015 (Video)

Victor Rebengiuc, in rol principal

Filmul marcheaza revenirea lui Victor Rebengiuc intr-un rol principal pe marele ecran. Alaturi de Rebengiuc, din distributia filmului fac parte actorii Serban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Draganescu, Alexandrina Halic si Laurentiu Lazar.

Un numar record de 83 de tari sunt reprezentate in cursa pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, la cea de-a 87-a gala de decernare a premiilor Academiei americane, care va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles.

Lista scurta cu noua filme, anuntata in decembrie

Kosovo, Malta, Mauritania si Panama sunt reprezentate pentru prima data in cursa pentru nominalizare, o lista scurta, continand noua dintre filmele eligibile, urmand sa fie anuntata la mijlocul lunii decembrie, potrivit AFP.

Nominalizarile pentru toate categoriile premiilor Oscar, inclusiv cea dedicata filmelor straine, vor fi anuntate pe 15 ianuarie.

Printre cele 83 de filme eligibile se numara "Winter Sleep/Kis uykusu" (Turcia), regizat de Nuri Bilge Ceylan, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2014.

Cu o durata de peste trei ore, "Winter Sleep" prezinta povestea fostului actor Aydin, care administreaza un hotel in centrul Anatoliei cu tanara sa sotie, Nihal, cu care are o relatie furtunoasa. Cu ei locuieste si cumnata sa Necla, care sufera de pe urma unui divort recent. Este iarna, iar hotelul se transforma intr-un adapost, dar si intr-un loc din care nimeni nu mai poate scapa.

De asemenea, printre filmele eligibile pentru o nominalizare la Oscar se numara "Mommy", al canadianului Xavier Dolan, despre o vaduva care isi creste singura fiul violent, dar si "Deux jours, une nuit", o drama regizata de belgienii Jean-Pierre si Luc Dardenne, despre o tanara care trebuie sa isi convinga colegii de munca sa renunte la avantajele lor pentru a nu fi concediata.

Pelicula "White God", regizata de Kornel Mundruczo, o fabula despre o haita de caini vagabonzi care scapa dintr-un adapost si se revolta fata de omenire, recompensata la Festivalul de la Cannes cu premiul sectiunii Un Certain Regard, este propunerea Ungariei la premiile Oscar 2015.

Totodata, Rusia este reprezentata de "Leviafan/Leviathan", de Andrei Zviaghintev, un lungmetraj distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes 2014. Acesta spune povestea unui mecanic dintr-un orasel situat in Peninsula Kola, in nord-vestul Rusiei, ce il infrunta cu toate puterile sale pe primarul localitatii, care a pus ochii pe terenul sau. Lupta capata proportii neasteptate, scene de umor negru si absurd intercalandu-se cu unele dramatice, disperate.

Anul acesta, premiul Oscar pentru cel mai bun film strain a fost castigat de lungmetrajul italian "La grande bellezza", regizat de Paolo Sorrentino.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#film romanesc candidat Oscar 2015, #Cainele japonez Oscar 2015, #Victor Rebengiuc Cainele Japonez, #Cainele japonez Tudor Cristian Jurgiu , #stiri Oscar