Închisoare pe viață pentru un miliardar turc acuzat că a încercat să-l răstoarne de la putere pe Erdogan. Reacția dură a Statelor Unite

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 08:02
4076 citiri
Închisoare pe viață pentru un miliardar turc acuzat că a încercat să-l răstoarne de la putere pe Erdogan. Reacția dură a Statelor Unite
Filantropul turc Osman Kavala, închis de patru ani şi jumătate, a fost condamnat, luni, la Istanbul, la închisoare pe viaţă FOTO amnesty.org

Filantropul turc Osman Kavala, închis de patru ani şi jumătate, a fost condamnat, luni, la Istanbul, la închisoare pe viaţă după pledoariile avocaţilor apărării care au cerut achitarea sa din lipsă de dovezi, scrie AFP.

Osman Kavala, acuzat că a încercat să răstoarne guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, nu va putea beneficia de nicio reducere a pedepsei, au precizat judecătorii al căror verdict, anunţat după mai puţin de o oră de deliberare, a fost întâmpinat de huiduieli în sala de judecată şi de lacrimile rudelor.

El a fost achitat doar de acuzaţia de spionaj. Avocaţii săi au anunţat că vor să facă apel.

Statele Unite s-au declarat "profund tulburate şi dezamăgite" de condamnarea sa, cerând repunerea în libertate şi îndemnând "guvernul să înceteze acuzaţiile motivate politic".

"Condamnarea sa nedreaptă este contrară respectării drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi statului de drept", a spus, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al departamentului american de stat, Ned Price.

Ministrul german al Afacerilor Externe Annalena Baerbock a denunţat o arestare "în contradicţie flagrantă cu normele statuluid e drept", în timp ce şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a considerat decizia drept "severitate maximă".

"Cel mai rău rezultat posibil" a denunţat pe Twitter reprezentanta Human Rights Watch, Emma Sinclair-Webb, prezentă la tribunal. Directorul Amnesty International Europa, Nils Muiznieks, a criticat "o parodie a justiţiei".

La încheierea procedurii, Osman Kavala - care a negat întotdeauna acuzaţiile împotriva lui - a denunţat un „asasinat judiciar” împotriva persoanei sale. „Teoriile conspiraţiei, prezentate din motive politice şi ideologice, au împiedicat o analiză imparţială a evenimentelor”, a spus el.

Figură a societăţii civile turce, Osman Kavala, 64 de ani, a fost acuzat că a încercat să răstoarne guvernul lui Recep Tayyip Erdogan prin finanţarea manifestărilor anti-guvernamentale numite "Mişcarea Gezi" în 2013 şi în timpul loviturii de stat ratată din iulie 2016.

În timpul pledoariilor, reprezentanta Pen Club, asociaţie pentru apărarea libertăţii de exprimare, Caroline Stockford, le-a cerut judecătorilor „să-şi lase telefoanele”, sugerând că nu ascultă apărarea.

În faţa Curţii, vineri, Osman Kavala a denunţat influenţa preşedintelui Erdogan în procesul său.

Cei şapte co-acuzaţi, care au apărut în acelaşi timp - au primit o pedepasă de 18 ani de închisoare, acuzaţi că l-au ajutat pe Kavala.

Supranumit "miliardarul roşu" de către criticii săi, Osman Kavala, născut la Paris, a fost arestat în octombrie 2017.

Achitat în februarie 2020 de acuzaţiile legate de protestele din 2013, editorul a fost arestat câteva ore mai târziu - înainte de a putea chiar să se întoarcă acasă - şi trimis înapoi la închisoare, de data aceasta acuzat că a încercat să „răstoarne guvernul” în timpul puciului eşuat din iulie 2016, precum şi de spionaj.

Achitarea sa a fost apoi invalidată de instanţele turce, dar reînnoirea regulată a detenţiei l-a transformat în eroul opoziţiei preşedintelui Erdogan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
Liderul Hamas merge într-o țară NATO. Întâlnirea pe care o va avea cu unul dintre cei mai mari critici ai Israelului
Liderul Hamas merge într-o țară NATO. Întâlnirea pe care o va avea cu unul dintre cei mai mari critici ai Israelului
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, urmează să aibă la sfârşit de săptămână o întrevedere cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Anunțul a fost...
#Osman Kavala, #Turcia, #condamnare, #inchisoare pe viata , #Turcia