Germania cere ”eliberarea imediată” a lui Osman Kavala. Ce riscă Turcia după condamnarea pe viață a filantropului

Luni, 25 Aprilie 2022, ora 22:26
4294 citiri
Germania cere ”eliberarea imediată” a lui Osman Kavala. Ce riscă Turcia după condamnarea pe viață a filantropului
Ministrul de Externe al Germaniei i-a reamintit Turciei că CEDO a cerut eliberarea lui Osman Kavala FOTO Facebook / Annalena Baerbock

Germania a reacționat luni, 25 aprilie, după anunțul Turciei privind condamnarea la închisoare pe viață a filantropului Osman Kavala.

”Ne aşteptăm ca Osman Kavala să fie eliberat imediat”, a declarat ministrul de Externe al Germaniei într-un comunicat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ”i-a cerut Turciei să facă acest lucru”, a adăugat Annalena Baerbock.

Mecena turc Osman Kavala a fost condamnat luni, la Istanbul, la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate, fiind acuzat că a încercat să răstoarne guvernul de la Ankara.

Osman Kavala, care a negat întotdeauna acuzaţiile formulate împotriva sa, se află de patru ani şi jumătate într-o închisoare de maximă securitate la Silivri, lângă Istanbul.

Şapte coacuzaţi, care au compărut în acelaşi timp cu editorul şi miliardarul de 64 de ani, au fost condamnaţi la 18 ani de închisoare, pentru că l-au sprijinit.

Din 2019, CEDO cere repunerea lui Osman Kavala în libertate, iar la începutul lui februarie Consiliul Europei a sesizat din nou această instanţă. Procedura, care trenează, ar putea face ca Turcia să-şi piardă dreptul de veto şi poate duce chiar la expulzarea ei din această structură la care a aderat în 1950.

Însă Turcia denunţă o ”atingere la adresa independenţei procedurii judiciare”.

Cazul lui Osman Kavala a devenit emblematic după ce toamna trecută în jur de zece ambasadori au cerut eliberarea lui, declanşând o criză diplomatică. Preşedintele Erdogan i-a ameninţat iniţial cu expulzarea, înainte de a face un pas înapoi.

Potrivit Amnesty International, condamnarea lui Osman Kavala şi altor coacuzaţi constituie o lovitură devastatoare dată justiţiei şi drepturilor omului. Într-un comunicat, directorul pentru Europa al Amnesty, Nils Muiznieks, a declarat că verdictul tribunalului a sfidat orice logică şi că autorităţile turce au eşuat în repetate rânduri să prezinte vreo dovadă pentru aceste acuzaţii lipsite de fundament.

”Acest verdict injust arată că procesul asupra Mişcării Gezi a fost doar o tentativă de a reduce la tăcere vocile independente”, a subliniat Muiznieks, potrivit Reuters.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Osman Kavala, #inchisoare pe viata, #filantrop turc, #Germania, #eliberare, #CEDO, #miscarea gezi , #Turcia