Dezvaluire uimitoare: Cum au disparut 4 milioane de euro din fotbalul romanesc

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 09:42
2436 citiri
Dezvaluire uimitoare: Cum au disparut 4 milioane de euro din fotbalul romanesc

Fotbalul romanesc ofera inca un episod incredibil, in care banii castigati de jucatori au disparut subit.

Primarul Galatiului, Marius Stan, a dezvaluit modul in care noul proprietar al clubului Otelul, Dan Adamescu, a reusit sa scoata din conturi peste 4 milioane de euro.

"Au incheiat polite de asigurari in valoare de 4 milioane de euro la firma lor, despre care sustin ca este cea mai mare din Romani. Acestia sunt marii miliardari ai Romaniei. Spun ca au averi de miliarde si se bucura la 4 milioane de euro. Daca nici in top 5 miliardari nu mai gasesti oameni seriosi, oare cum sunt cei care nu fac parte din primii 500 milionari?", a spus Marius Stan pentru Digi Sport.

"Miliardarul fara chip", acuzat de devalizarea Otelului Galati

O firma condusa de miliardarul Dan Adamescu a solicitat insolventa clubului Otelul Galati.

Actualul proprietar al clubului din Galati se apara si spune ca procedura de insolventa a fost declansata din cauza datoriilor acumulate de fosta conducere.

Iata comunicatul remis de conducerea Otelului:

Conducerea S.C. Fotbal Club OTELUL S.A. anunta ca, avand in vedere perioada dificila prin care trece clubul, mai exact situatia economico-financiara cauzata de sechestrul asigurator instituit asupra conturilor bancare, a drepturilor corporative si a drepturilor de transfer ale jucatorilor precum si asupra unor bunuri imobile (sechestru asigurator instituit de catre ANAF), este nevoita sa constate incapacitatea sa de plata si sa solicite instantei sa ia act de aceasta stare, sa declanseze procedura insolventei si sa aprobe planul de reorganizare judiciara pe care clubul il va propune.

Toate aceste masuri sunt necesare pentru ca activitatea Clubului sa continuie, iar echipele de fotbal sa respecte calendarul competitional si de pregatire.

In acelasi timp, suntem in masura sa va anuntam ca actionarii vor finanta desfasurarea acestor activitati.

Legat insa de situatia actuala - blocajul cauzat de sechestrul ANAF - facem urmatoarele precizari:

1. Debitul de 22.300.000 ron,calculat de catre ANAF, reprezentand taxe catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si penalitati, se refera la perioada 2005 - anul infiintarii societatii comerciale FC Otelul SA - 2008.

Practic, in aceasta perioada si ulterior, pina in 2012, societatea a achitat drepturi salariale catre jucatori in baza unor conventii civile, reglementate de altfel de catre legea sportului, dar contradictorii cu prevederile Codului Muncii. Situatia de conflict legislativ nu este o premiera in acest domeniu - exista precedente judiciare in acest sens (exemplu, clubul Dinamo), in care instantele au hotarat netemeinicia sustinerilor ANAF.

2. Acest lucru nu schimba insa lipsa de profesionalism, managementul defectuos si lipsa de preocupare pentru respectarea legalitatii si a disciplinei financiare de catre fosta conducere a clubului.

Astfel, daca in cazul jucatorilor de fotbal legea este interpretabila, in ceea ce priveste forma de colaborare (contract de munca-conventie civila), in ceea ce priveste pe ceilalti angajati nu exista loc de interpretare, toate raporturile de munca se bazeaza pe incheierea unui contract de munca. Acest lucru nu a fost respectat, o mare parte din angajatii clubului, printre care si unii cu functii de conducere primeau drepturi salariale si alte drepturi in baza unor conventii civile. In debitul calculat de catre ANAF se regasesc si sumele datorate pentru aceasta categorie de angajati, pentru care nu s-au retinut si nu s-au achitat taxele si impozitele legale.

3. Asa cum reiese din procesul verbal de control al ANAF, unitatea nu a fost niciodata controlata fiscal de la infiintare, acesta fiind primul control efectuat. Poate ca un control efectuat in ultimii 7 ani ar fi limitat proportiile problemelor si ar fi dus mai devreme la intrarea in legalitate. Ne punem insa intrebarea cum de la un rulaj de ordinul zecilor de milioane de euro pe care societatea l-a avut pana in 2012 - anul in care a fost preluata de catre noii actionari - organele fiscale nu au avut timp sa efectueze un astfel de control.

4. Conducerea societatii, in perioada supusa verificarilor, asa cum reiese din actul de control, a fost asigurata de catre Consiliul de Administratie alcatuit din domnii Ionel Bors, Ungureanu Ion, Gatin Mirela, Nicu Radu si Mocanu Aurelian, care erau totodata si actionari, alaturi de Asociatia Sportiva Fotbal Club Otelul, reprezentata de dl. Ion Ionica, angajat al SC FC Otelul SA Galati, de catre Directorul General Marius Stan si de catre Directorul adjunct Ilie Hagioglu. Conform actului de control si a prevederilor legale, responsabilitatea apartine acestei conduceri, indiferent daca ea este sau nu asumata.

Problemele s-au rasfrant si asupra jucatorilor, neplata de catre conducerea clubului a taxelor aferente salariilor ducand la somarea de catre ANAF a jucatorilor pentru plata contributiilor aferente, rezultand sume foarte mari in sarcina jucatorilor.

5. In perioada imediat urmatoare, pe baza planului de reorganizare pe care credem ca instanta il va aproba, intentionam sa desfasuram activitatea clubului in conditii normale. In acest sens, precizam ca se vor achita in termen foarte scurt toate obligatiile de plata restante fata de jucatori si ceilalti salariati, se va continua programul de sustinere si dezvoltare a centrului de copii si juniori, se va inscrie in campionat echipa de fotbal feminin si se vor finanta toate activitatile curente ale clubului.

6. Multumim pe aceasta cale tuturor celor care au inteles si inteleg in continuare ca, in situatii grele, solidaritatea morala este importanta. Ne referim la suporterii adevarati care au fost si sunt interesati de soarta echipei, de activitatile clubului si de cea mai importanta resursa de care dispunem, cea umana - jucatori, staff, angajati.

Suntem convinsi ca, in continuare, comunitatea galateana care are afinitati cu sportul in general si cu fotbalul in special va fi alaturi de echipa si ii asiguram pe cei care au aceasta deschidere ca vom face toate eforturile necesare pentru desfasurarea in bune conditii a noului sezon competitional, precum si in vederea cresterii nivelului de performanta. In acest sens avem incredere in noul staff tehnic, care are ambitia, dorinta si posibilitatea sa creasca echipa.

CONDUCEREA CLUBULUI S.C. FC OTELUL S.A.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...
Comentarii
electronistul
rank 5
Justitia ce are de spus?