Fiul lui Adamescu vorbeste in premiera despre cum a fost distrus Otelul Galati

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 07:34
10411 citiri
Fiul lui Adamescu vorbeste in premiera despre cum a fost distrus Otelul Galati
Foto: Viata-Libera.ro

Alexander Adamescu, fiul miliardarului Dan Adamescu, decedat in timp ce executa o condamnare la inchisoare, a decis sa explice cum a fost distrus clubul Otelul Galati din punctul sau de vedere.

Adamescu junior sustine ca nu familia sa este responsabila pentru falimentul unei foste campioane a Romaniei, ci Marius Stan, fost presedinte al clubului si fost primar al orasului Galati.

Potrivit lui Adamescu, cele peste 20 de milioane de euro incasate de Otelul dupa castigarea titlului au fost "sparte" rapid de Stan cu tot felul de contracte discutabile.

"Toate aceste sume au fost cheltuite rapid de vechea conducere a Fotbal Club Otelul, respectiv de fostul manager Marius Stan, pe contracte exagerate din punctul de vedere al costurilor, semnate cu furnizori dubiosi adusi de catre acelasi Marius Stan. Hai sa vedem cifrele! Pe cantonamentele organizate in afara tarii, Stan si ai lui au platit sute de mii de euro.Taxa pentru folosirea terenului de sport: anual 200.000 euro se plateau catre Arcelor Mittal - proprietarul terenului, costurile zilnice cu mesele si echipamentul asigurate nu numai sportivilor, ci si celor 400 de juniori inscrisi la FCO. Bineinteles, plus taxele catre ANAF.

Desi nimeni nu recunoaste acum sau prefera sa nu isi mai aminteasca, acest club era la un pas de a fi inchis cand am venit noi. De la momentul achizitiei, septembrie 2012, pana la intrarea in insolventa, iulie 2013, noul management care a intrat dupa Marius Stan nu mai a putut salva firma. Mai ales dupa blocajul financiar instituit de ANAF pe 31 mai 2013.

Pana la preluarea clubului, inspectia fiscala cumulase 159 de zile. Marius Stan n-a informat cumparatorul de aceasta situatie. La numai cateva luni de la momentul achizitiei de catre noi, si fara o somatie prealabila, ANAF a si emis 'prompt' decizia: pentru modul eronat de calcul al vechiului management condus de Marius Stan in raportarea taxelor si impozitelor cuvenite bugetului statului in intervalul 2005-2008, FCO datora aproximativ 5 milioane euro! Din acel moment FCO a fost, practic, in incapacitate de plata. Iar inevitabilul s-a produs: pe 10 iulie 2013 clubul a intrat in insolventa din cauza datoriilor care depaseau 33 milioane lei. 68% din acest sold, adica aproape 23 de milioane, reprezentand creante bugetare la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati. Repetam: calculate pentru anii in care noi nu am avut nicio legatura cu clubul", a spus Adamescu pentru tolo.ro.

Acesta mai spune si ca familia sa nu a preluat Otelul cu 7 milioane de euro in conturi, asa cum anuntase la vremea respectiva Marius Stan.

"In realitate, clubul era intr-o situatie disperata si pe pierdere de cativa ani, de aceea era si de vanzare. In cateva luni urma sa fie inchis! Practic, din prima zi in care noul management a preluat clubul, a inceput sa apeleze la finantare pentru plata cheltuielilor operationale."

Alexander Adamescu se afla in prezent in Londra, acolo unde asteapta decizia judecatorilor in privinta extradarii in Romania, pe numele sau fiind emis in tara un mandat de arestare preventiva. Fiul fostului miliardar este cercetat penal intr-un dosar in care este banuit de mituire a unor magistrati in dosarele de insolventa ale companiilor controlate de familia sa.

Familia Adamescu a preluat Otelul prin intermediul unei companii pe care o controla in toamna anului 2012.

Galatenii veneau dupa un sezon in care castigasera in premiera titlul si evoluasera in grupele Champions League, in conturile clubului intrand peste 20 de milioane de euro.

In numai cateva luni, Otelul intra in insolventa sub patronajul Adamestilor, iar dupa ceva timp a urmat falimentul.

Citește și:
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 2 februarie, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi,...
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul unei comune din județul Alba a împlinit 33 de ani în funcție. A fost desemnat primar la 1 februarie 1990, apoi, din 1992, a câștigat toate alegerile locale. Ioan Iancu Popa...