ArcelorMittal Galati ar putea renunta la productia de otel

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 20:46
1467 citiri
ArcelorMittal Galati ar putea renunta la productia de otel
Foto: Bloomberg

ArcelorMittal Galati ar putea reduce sau chiar inchide unitati precum cocseria, furnalele si otelariile, la presiunile Uniunii Europene, si sa isi concentreze activitatea pe sectorul de laminate.

Potrivit lui Gheorghe Tiber, liderul Solidaritatea, aceste modificari ar putea aparea intr-un interval nu foarte indepartat. "Eu cred ca anul acesta vor fi multe noutati", a spus liderul sindical.

Autoritatile locale de mediu au declarat in nenumarate randuri ca Uzina Cocso-Chimica de pe platforma siderurgica galateana este cel mai mare poluator din regiune. "In cazul in care Cocseria ar fi modenizata sau inchisa, 60% din poluarea din Galati ar disparea", declara directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, Mihai Turcu, cu cateva luni inainte ca ArcelorMittal Galati sa primeasca autorizatia integrata de mediu pe sapte ani, document insotit de un plan de peste 300 de masuri de mediu cifrate la sute de milioane de euro.

In contextul restrangerii activitatilor siderurgice combinatul de la Galati va fi nevoit sa cumpere semifabricate de la alti producatori de otel. "Asta inseamna sa aduca sleburi din alta parte, sa nu mai faca siderurgie aici", a explicat presedintele Solidaritatea.

Potrivit scenariului prezentat de Tiber, combinatul galatean isi va concentra activitatea pe laminatele groase, produs pentru care unitatea detine certificare Lloyd's Register. In prezent, cele doua laminoare de tabla groasa ale combinatului de la Galati asigura 40% din productia de tabla groasa a concernului ArcelorMittal, 30% din tabla produsa in sudul Moldovei alimentand industria navala.

Gheorghe Tiber a declarat ca, daca intr-adevar ArcelorMittal nu va mai produce otel la Galati si se va axa doar pe productia de tabla groasa, foarte multi siderurgisti isi vor pierde locurile de munca.

Pana acum, 1.700 de muncitori au depus cereri de autodisponibilizare, iar 500 dintre ei au primit deja unda verde. Siderurgistii se mai pot inscrie pe lista de plecari pana la 31 marie 2009. La sfarsitul anului trecut, in combinatul siderurgic de la Galati lucrau in jur de 13.600 de angajati.

ArcelorMittal Galati si-a inchis temporar unele capacitati de productie inca din octombrie, altele urmand a fi oprite in perioada urmatoare din cauza lipsei de comenzi, au anuntat liderii sindicali. Masura este acompaniata de un plan masiv de reducere a costurilor.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#ArcelorMittal, #disponibilizari Galati , #stiri Otelul