Interese uriase in spatele scandalului de la Otelul Galati

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:02
5496 citiri
Interese uriase in spatele scandalului de la Otelul Galati

Campioana Romaniei la fotbal, Otelul Galati, traverseaza o perioada tulbure, paradoxal, dupa cele mai mari performante din istorie, castigarea titlului si a Supercupei Romaniei.

Directorul general al clubului de la Dunare, Marius Stan, cel care a stat in spatele acestor performante, a fost trecut pe linie moarta iar de administrarea echipei se va ocupa Consiliul de Admnistratie.

Daca Marius Stan nu a dorit sa comenteze prea mult decizia drastica de a fi deposedat de atributii, el precizand doar ca si-a luat un concediu prelungit, incercam, mai jos, sa gasim motivele reale ale acestei rupturi.

Banii, banii, banii

In primul rand, este vorba de bani. Otelul este o echipa saraca, insa castigarea titlului si participarea in grupele Ligii Campionilor vor aduce in conturile moldovenilor intre 10 si 20 de milioane de euro. Aceasta suma, uriasa pentru oricare echipa din Romania, a devenit motiv de scandal pentru ca, surprinzator, Otelul este o echipa privata, cu actionari privati.

In fapt, societatea care administreaza campioana, SC Fotbal Club Otelul SA, are ca actionari 5 oameni cu "greutate" in Combinatul Siderurgic, Ionel Bors - senior manager, Mirela Gatin - director Juridic, Ioan Ungureanu - director Furnale, Aurelian Mocanu - inginer sef UETU si Nicu Radu - director Investitii, toti cu cate 19.2%. Restul de 4% sunt detinute de vechea Asociatie Sportiva plina de datorii.

In aceste conditii, este lesne de inteles ca oamenii care detin practic echipa, desi gurile rele spun ca Ionel Bors este omul care controleaza tot, ceilalti fiind doar paravane, ar dori sa se infrupte din premiul cel mare de la UEFA.

Poate din acest motiv Otelul nu s-a intarit deloc in pauza competitionala din vara, desi era clar ca lotul nu era unul suficient de puternic pentru o participare onorabila in Liga Campionilor. Nu este de neglijat faptul ca Marius Stan dorea sa foloseasca o parte din bani pentru lucrari la stadion, insa si aceasta cerere i-a fot refuzata, de aici rezultand mai multe dispute.

Cum niciunul dintre actionari nu a luat inca o pozitie publica referitoare la situatia de la Otelul, fapt destul de curios, nu raman decat speculatiile.

Ambitiile politice

Nu sunt de neglijat nici ambitiile politice ale lui Marius Stan, om care si-a propus sa castige primaria Galatiului in 2012. S-ar parea ca planurile lui Stan nu coincid cu cele ale actionarilor. Capitalul de imagine castigat de directorul general al Otelului in vara, dupa performantele interne, a deranjat destul de mult scena politica locala, Stan fiind un candidat cu sanse reale in lupta pentru fotoliul de primar.

Pentru a-i stopa ascensiunea, Marius Stan a fost scos temporar din conducerea echipei de fotbal.

"Datorii" din sezonul trecut?

O ultima varianta, mai putin probabila insa, a fost enuntata de Marian Iancu, presedintele Politehnicii Timisoara. Acesta sustine ca Otelul si-a facut multe "datorii" in sezonul trecut, cand a luat titlul, iar acum a sosit momentul sa le plateasca.

Pentru a evita o clasare sub-mediocra a campioanei in noul sezon, din cauza achitarii acestor "datorii", actionarii au decis indepartarea lui Marius Stan deoarece el ar fi stat in spatele acestor aranjamente.

In acest moment, cert este ca in cadrul conducerii Otelului s-a rupt ceva, iar daca nici una dintre parti nu doreste sa faca publice motivele acestei rupturi putem intelege ca acestea sunt foarte serioase.

La fel de sigur este si faptul ca in spatele Otelului sunt o multime de interese.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...
Comentarii
Echipe
M
V
E
I
G
P
3
2
1
0
5 - 1
7
3
2
0
1
5 - 4
6
3
1
1
1
4 - 3
4
3
0
0
3
1 - 7
0