Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Un nou scandal anti-trust, in industria fierului

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 10:26
1281 citiri
Presa internationala: Un nou scandal anti-trust, in industria fierului

Comisia Europeana a deschis o noua investigatie antitrust pentru a se asigura ca planurile recente de unificare a activitatilor a doi producatori giganti de minereu de fier nu ameninta conditiile concurentiale de piata.

Forurile de reglementare europeana au anuntat o ancheta cu privire la gigantii anglo - australieni Rio Tinto si BHP Billiton, ceea ce se adauga la presiunea pusa deja pe aceasta colaborare de catre China, cel mai mare importator din lume, informeaza AFP.

"Comisia Europeana a deschis o investigatie antitrust formala... in virtutea legilor Uniunii Europene care impun restrictii unor astfel de practici", se arata intr-un comunicat al Comisiei, avand ca obiect planurile de extractie in asociere a rezervelor de minereu de fier din vestul Australiei.

Minereul de fier si industria mineritului stau la baza productiei de otel si, prin aceasta, la baza industriilor auto si de constructii, iar exporturile celor doua companii reprezinta deja o treime din nivelul global.

Jonathan Todd, purtator de cuvant al Comisiei, a explicat in fata presei ca investigatia va fi initiata ca "o problema de cea mai inalta prioritate".

Industria minereului de fier a devenit obiectul, in ultimul timp, pentru investitii de multe milioane de dolari dar si unor lupte pentru control din ce in ce mai dure, lupte care se intind de la Beijing pana in Brazilia, tara celui mai mare producator, la nivel mondial, Vale.

Supraveghetorii conditiilor de concurenta de la Brouxelles se tem ca intelegerea intre numarul doi mondial si numarul trei mondial privind unirea eforturilor de extractie, reprezinta o amenintare la adresa conditiilor de piata.

Colaborarea dintre cele doua companii este varianta de criza a unei tentative de preluare ostila a actiunilor Rio Tinto de catre rivalul BHP, tentativa esuata din cauza instalarii crizei financiare care a afectat direct aceste industrii. La momentul respectiv, Comisia Europenana a deschis o investigatie antitrust privind conditiile de piata ale noii companii, in cazul in care preluare ar fi reusit.

Colaborarea, stabilita luna trecuta, ar urma sa produca economii, pentru ambele companii, in valoare de 10 miliarde dolari.

Comisia de ancheta va analiza cu precadere "efectele acestei colaborari asupra pietei mondiale a minereului de fier tranzportat pe mare".

Intre timp, industria chineza a otelului a trimis o delegatie in Brazilia, in decembrie, pentru a cauta modalitati de lobby la Bruxelles, impreuna cu liderul mondial Vale, impotriva acestei colaborari.

UE insista pe faptul ca decizia de a investiga colaborarea celor doi giganti "nu implica dovezi ale unei incalcari a legii concurentei" si a mentionat faptul ca nu exista un termen prestabilit pentru prezentarea probelor anchetei.

Saptamana trecuta, BHP Billiton a anuntat cifre record pentru productia de minereu de fier, pentru a doua jumatate a lui 2009, pe fondul cresterii preturilor la marfuri, crestere determinata in principal de cererea foarte mare din China.

De asemenea, Rio Tinto a depasit prognozele anuale cu productia de minereu pentru cel de-al patrulea trimestru.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Rio Tinto, #BHP Billiton, #productie fier, #industrie otel, #efecte recesiune globala, #preturi marfuri China , #stiri Otelul