Mai mult de 48% dintre persoanele cu vârsta de 18 ani și peste se confruntă cu hipertensiune arterială. Deși medicamentele pot ajuta la controlul tensiunii arteriale ridicate pentru unii oameni, schimbarea către o dietă prietenoasă cu tensiunea arterială, precum dieta DASH (Abordări Dietetice pentru Stoparea Hipertensiunii), poate fi la fel de benefică, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Dieta DASH se bazează pe un plan alimentar care pune accentul pe consumul de fructe, legume, cereale și alte alimente de înaltă calitate, bogate în nutrienți, conform Mayo Clinic. Și ouăle sunt permise în dieta DASH.
Cu toate acestea, dacă ai hipertensiune arterială, este important să te asiguri că prepari ouăle într-un mod care să nu ducă accidental la creșterea tensiunii. Pentru a afla opinia unui expert despre cea mai bună metodă de a găti ouă pentru persoanele cu hipertensiune, Health Digest a discutat cu nutriționistul dietetician autorizat Maya Feller, de la Maya Feller Nutrition din Brooklyn.
Sfaturi pentru gătirea ouălor dacă ai hipertensiune arterială
Feller a explicat că, pentru persoanele cu hipertensiune arterială, „reducerea sării adăugate și creșterea aportului de potasiu din legume este esențială la gătit”. Ea a adăugat că, deoarece sistemul endocrin este interconectat, persoanele cu hipertensiune trebuie să fie atente și la nivelurile de colesterol și glicemie.
Asociația Americană a Inimii (AHA) este de acord că excesul de sodiu ar trebui evitat de persoanele cu hipertensiune. Acest lucru înseamnă că prăjirea sau prepararea omletei în unt sărat nu este o alegere potrivită. Chiar și untul nesărat poate fi problematic. Potrivit Healthline, orice tip de unt poate crește tensiunea arterială la unele persoane deoarece conține grăsimi saturate. (Iar grăsimile saturate pot crește colesterolul „rău” și tensiunea arterială.)
În plus față de evitarea sării, WebMD recomandă evitarea cărnii procesate și a brânzeturilor cu conținut ridicat de sodiu, dacă încerci să-ți controlezi tensiunea arterială. Aceste ingrediente sunt adesea adăugate în preparate populare cu ouă, precum quiche sau omlete prăjite, care pot fi, astfel, mai puțin potrivite pentru obiectivele tale cardiovasculare.
O soluție potențială este poșarea ouălor, deoarece nu implică grăsimi saturate (cum ar fi untul) sau sare adăugată. Poșarea unui ou în apă fierbinte timp de câteva minute elimină necesitatea ingredientelor problematice, lăsându-te cu un ou pur și natural.
Desigur, nu trebuie să mănânci ouăle poșate simple. Le poți „îmbunătăți” pentru a face masa atât gustoasă, cât și sănătoasă.
„Folosirea ierburilor și condimentelor fără sare, precum paprika și chives, adaugă aromă fără sare”, a sugerat Feller. „Pentru a crește aportul de potasiu (care ajută la reducerea tensiunii arteriale), adaugă legume fără amidon sau fructe, cum ar fi spanac sau roșii.”
Feller recomandă adăugarea atât a legumelor cu amidon, cât și a celor fără amidon, precum și a fructelor, cum ar fi mango, ananas sau fructe de pădure. Aceste ingrediente aduc fibre, fitochimicale, vitamine și minerale suplimentare în masa cu ouă poșate.
Un avertisment: dacă intenționezi să servești pâine alături de ouă, fii atent la tipul de pâine ales. Feller a explicat: „Mulți oameni nu știu că pâinea produsă comercial poate conține sare adăugată. Alege pâinea din cereale integrale (care au mai mult potasiu comparativ cu pâinea din cereale rafinate) și care conțin 5% sau mai puțin din valoarea zilnică recomandată de sodiu”.