Ne întoarcem la "epoca Dragnea". Senatul a votat un prag pentru abuzul în serviciu mai rău decât în celebra OUG 13

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 12:53
6300 citiri
Ne întoarcem la "epoca Dragnea". Senatul a votat un prag pentru abuzul în serviciu mai rău decât în celebra OUG 13
Peste jumătate de milion de oameni au protestat în 2017 față de OUG 13 FOTO Hepta

Parlamentarii puterii au votat în Senat miercuri, 29 martie, un proiect de lege care prevede modificarea Codului Penal și introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, care amintește de celebra OUG 13.

Pragul introdus printr-un amendament de parlamentarii PSD, PNL și UDMR, fără ca aceștia să fie numiți, amintește de pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13 inițiat în 2017 de către fostul lider PSD Liviu Dragnea și premierul de la acea dată Sorin Grindeanu. Aceasta a dus la proteste masive în țară.

Puterea nu a avut emoții la votul din Senat

Amendamentele au fost atașate unui proiect de lege inițiat de către guvern în decembrie 2022, iar dacă legea va trece în această formă un funcționar public care produce un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei va putea scăpa de incriminarea penală.

Cum arată amendamentul introdus de putere:

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să ajungă la Camera Deputaților, for decizional.

Conform informațiilor Ziare.com, membrii puterii care fac parte din comisie și ar fi introdus amendamentele sunt următorii: Cristian-Augustin NICULESCU-ŢÂGÂRLAŞ (PNL), Laura Moagher (PSD), Claudia-Mihaela Banu (PNL), Robert Cazanciuc (PSD), Ionel Cristescu (PSD), Károly Zsolt CSÁSZÁR (UDMR), Daniel Fenechiu (PNL), Patricia Moș (PNL), Ion Rujan (PSD), Marius Toanchină (PSD)

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a reacționat la modificările pe care opozițiea le-a primit cu câteva minute înainte de plen, afirmând că „Predoiu e mai toxic decât Iordache”.

„Sub oblăduirea lui pesediștii, peneliștii și udemeriști tocmai au propus și vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Adică fapta prin care un funcționar public produce, cu intenție, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune. Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD PNL 50.000 de euro?… O nimica toată.

Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susține în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată. Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”, a subliniat Stelian Ion.

#OUG 13, #legile justitiei, #codul penal, #abuz in serviciu , #pnl-psd