Senator de Satu Mare: Ponta l-a nominalizat pe Silaghi pentru ca e un bun procurator de bani negri

Joi, 22 August 2013, ora 11:40
4311 citiri

Ovidiu Silaghi nu este cercetat pentru a doua oara, asa cum sustine premierul Ponta, ci a avut si alte dosare penale legate de functiile sale de consilier judetean, presedinte al Camerei de Comert si Industrie Satu Mare, deputat si ministru, sustine senatorul Valer Marian, fost procuror si fost membru PSD.

Intr-o declaratie de presa publicata de Gazeta de Satu Mare, Valer Marian sustine ca acuzatiile de trafic de influenta si luare de mita aduse lui Silaghi prin recentul comunicat al DNA "nu sunt singurele fapte cu rezonanta penala cu care s-a remarcat ca ministru al Transporturilor in guvernul Ponta I".

"Il stiu pe Ovidiu Silaghi dinainte de 1989, cand eram tanar procuror, iar el isi petrecea ziua de munca in compania bisnitarilor de tigari, blugi si valuta din Satu Mare. Legat de perioada cat a fost consilier judetean (2000-2004), Ovidiu Silaghi a fost acuzat ca a adus firma Gaz Vest Arad la Satu Mare in scopul introducerii gazului metan in 28 de localitati din judet si ca, pentru incheierea contractului de executie, ar fi solicitat pentru el si pentru presedintele de atunci al Consiliului Judetean, Stefan Szabo, 'un comision' de 300.000 de dolari.

Firma aradeana le-a transmis un avans de 150.000 de dolari, din care Silaghi a primit 50.000 de dolari pe care i-a incasat pe 5 cecuri de cȃte 10.000 de dolari pe firmele sale SC Gesco SRL si SC EuroWorks SRL", sustine Valer Marian in declaratia de presa.

Mai mult, acesta spune ca, in anul 2007, cand era deputat si ministru, Silaghi a avut un dosar penal la Parchetul de pe langa IICCJ, in care a fost cercetat pentru o infractiune de abuz in serviciu, comisa in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie Satu Mare.

Tot in calitate de deputat si ministru, Silaghi a avut in 2008 un dosar la DNA in care a fost cercetat pentru infractiunea de trafic de influenta, intrucat a intervenit in cazul lichidarii judiciare a SC Samobil SA (cea mai mare fabrica de mobila din Satu Mare), sustine Valer Marian.

De asemenea, acesta spune ca in anul 2008 Silaghi a fost cercetat de DNA pentru ca, "in calitate de ministru al IMM-urilor, a impus firmelor carora ministerul sau le-a acordat finantari nerambursabile sa-si intocmeasca documentatia necesara la o firma de consultanta din Iasi, controlata de colegul sau politic si prietenul sau de afaceri Relu Fenechiu, care percepea un comision de 9% din valoarea sumei acordate".

Mai mult, Silaghi a fost cercetat si pentru ca, in anul 2008, a cumparat, prin intermediul cumnatului sau Adrian Stef, un teren de 3 hectare in zona centrala a municipiului Iasi, la pretul de 3 milioane euro, in conditiile in care cei doi cumnati nu detineau asemenea economii, iar firmele lor nu au realizat profit in perioada respectiva, sustine Valer Marian.

"Ovidiu Silaghi a scapat insa basma curata, cel putin pȃna in prezent, in toate dosarele susmentionate, beneficiind de protectia procurorului sef Marius Iancu de la Serviciul teritorial Oradea al DNA, in a carui competenta teritoriala se afla judetul Satu Mare. Silaghi se afla in relatie de amicitie cu Iancu, sotia acestuia fiind multi ani membru si angajat (secretara si consilier parlamentar) al Organizatiei Judetene Satu Mare a PNL, la care Silaghi este presedinte din 2001. Silaghi l-a ajutat pe Iancu sa fie promovat procuror sef al Serviciului teritorial Oradea al DNA, iar in toamna anului trecut a intervenit pe lȃnga premierul Ponta pentru ca sa fie numit procuror sef al structurii centrale a DNA", sustine Valer Marian.

O avere impresionanta

In ceea ce priveste dosarul deschis ca urmare a denuntului facut de Nelu Iordache, Valer Marian spune ca "Ovidiu Silaghi a afirmat la anumite intruniri restranse ale USL Satu Mare ca detine un aparat de bruiaj a interceptarilor telefonice, pe care il recomanda si altora".

In plus, acesta mai sustine ca "Firma Blue Air a omului de afaceri Nelu Iordache a fost si sponsor la un miting aviatic organizat de cumnatul Adrian Stef in cursul campaniei electorale pentru alegerile locale, miting la care principalul partener al Consiliului Judetean a fost SC Tarom SA, companie nationala aflata in subordinea Ministerului Transporturilor".

"Dupa anul electoral 2012 (cu alegeri locale, referendum si alegeri parlamentare), care a fost un an costisitor din punct de vedere financiar in conditiile in care cumnatul Adrian Stef a candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, iar Ovidiu Silaghi a candidat pentru Camera Deputatilor, a frapat faptul ca ulterior familia Silaghi a achizitionat un autoturism de teren BMW X6, evaluat la circa 100.000 de euro (desi detinea un jeep Audi Q7), a amenajat doua noi spatii comerciale, respectiv un magazin si un cafe-bar lȃnga Universitatea de Vest Vasile Goldis, Filiala Satu Mare (desi mai detin vreo 12 spatii comerciale) si efectueaza lucrari de extindere la restaurantul Thalia, achizitionat prin firma personala Euroworks, in conditiile in care firmele sotilor Silaghi nu au realizat profit in ultimii ani", sustine Valer Marian in declaratia de presa.

Printre altele, acesta mai dezvaluie ca Silaghi ar fi implicat in achizitionarea cu suma de 5.200.000 euro a unui teren cu suprafata de 2 hectare din municipiul Satu Mare, care "a fost retrocedat in conditii dubioase" si ca Silaghi ar fi sprijinit cu lucrari firme ale secretarului general al PSD, Andrei Dolineaschi, si ale lui Liviu Dragnea.

"In realitate, premierul Victor Ponta l-a nominalizat anul trecut si l-a renominalizat anul acesta pe Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor pentru ca acesta era un bun procurator de bani negri.

Ponta si Silaghi au ajuns in relatii de amicitie in legislatura 2004-2008, iar in ultimii ani relatia lor a devenit tot mai apropiata prin intermediul unui amic comun, Ovidiu Miculescu (sotul ambasadoarei Romȃniei la ONU, Simona Miculescu, originara din Satu Mare), consilier personal al presedintelui PSD si prieten al familiei premierului Ponta (care l-a cadorisit, la inceputul acestui an, cu functia de presedinte al Societatii Romȃne de Radiodifuziune) si prieten de sprit cu Ovidiu Silaghi", arata in incheiere senatorul Valer Marian.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Valer Marian Silaghi bani negri, #dosare Silaghi, #acuzatii SIlaghi, #Silaghi aparat bruiaj , #DNA