Sorin Ionita (EFOR): Noua strategie a USL este sa reinflameze conflictul cu Basescu

Joi, 22 August 2013, ora 07:46
5346 citiri
Sorin Ionita (EFOR): Noua strategie a USL este sa reinflameze conflictul cu Basescu
Foto: bzi.ro

Miza reala a noii nominalizari la Ministerul Transporturilor este echilibrul de putere in interiorul PNL, declara Sorin Ionita, presedintele Expert Forum (EFOR), in opinia caruia Victor Ponta ar prefera sa se stinga acest scandal, pentru ca nu vrea sa aiba probleme la Bruxelles.

Intrebat de Ziare.com daca nominalizarea pe care PNL o va face duminica pentru Ministerul Transporturilor, dupa ce Ovidiu Silaghi a renuntat la candidatura, ar fi nu prima, ci a doua, dupa cum sustin unii uselisti, Sorin Ionita a raspuns "pare ca nu, dar este a la roumaine".

"Eu cred ca este un motiv splendid de mers la Curtea Constitutionala, care ar putea sa decida acum complet opus cu ce a decis altadata. Eu asta le recomand celor de la USL, sa mearga la Curtea Constitutionala in caz ca presedintele nu vrea sa il numeasca pe urmatorul nominalizat", a completat acesta, oarecum ironic.

"Dar ideea cred ca le-a venit acum: 'Hai sa mai facem o miuta, ca se poate si e sportul nostru preferat'. Dar nu asta e miza lor, miza e echilibrul de putere inauntru, in interiorul partidului, deoarece conteaza pe cine pui ministru. Sunt diverse teorii. Ori pui un om puternic al partidului, care sa tina flamura (dar opinia publica e deja inflamata, Ponta nu prea mai vrea, el vrea sa incheie acest scandal), ori pui unul ceva mai tehnocrat, ca sa stii ca il treci, sa il numeasca Basescu si sa inchei circul, cum ar vrea Ponta.

Asta este miza importanta. Eu nu cred ca Ponta ar vrea un conflict cu Basescu pe aceasta tema, a numirii. Pe alte teme vrea, dar pe asta nu, pentru ca isi atrage probleme de la Bruxelles. Aici chiar se blocheaza o institutie, nu e un circ gratuit, asa cum am avut atatea", a explicat presedintele EFOR.

Ponta preseaza in privat. In public, se reinflameaza conflictul cu Basescu

Pe de alta parte, este de mirare faptul ca desi Victor Ponta sustine ca este nevoie grabnica de un ministru al Transporturilor cu puteri depline, care sa finalizeze privatizarea CFR Marfa si sa rezolve celelalte probleme ale ministerului, el nu ii preseaza pe liberali sa faca o noua nominalizare. Ovidiu Silaghi a renuntat luni la candidatura, dupa ce DNA a anuntat ca va fi urmarit penal, dar conducerea PNL se reuneste abia duminica pentru a desemna un nou candidat de ministru, chiar in ultima zi de interimat a lui Victor Ponta.

"Ii preseaza, dar in privat. In public, nu trebuie sa se vada asta. Noua lor strategie este sa reinflameze conflictul cu Traian Basescu. Si strategia lui Traian Basescu este sa reinflameze conflictul cu ei. Le convine amandurora, in public asta fac cu totii.

In interiorul USL e altceva. Iar Ponta ar vrea sa aiba totusi un ministru, nu bun, dar care sa nu mai creeze scandal in tara si sa ii deblocheze situatia cu Bruxelles-ul, pentru ca el trebuie sa se duca acolo si sa spuna de ce o tara intarziata cu cheltuirea banilor europeni nu are ministru la Transporturi", a comentat Sorin Ionita.

Crin Antonescu e impins incoace si incolo intre taberele din partid

Asta ar vrea Victor Ponta, dar Crin Antonescu ce vrea?

"Intram in abisuri de care eu m-as feri. Pentru mine este insondabil ce vrea el, in afara de faptul ca vrea sa ajunga la Cotroceni. Dar care sunt pasii pana acolo nu ii stiu. Nu m-as hazarda sa prezic ce vrea domnul Crin Antonescu", a raspuns Sorin Ionita.

Intrebat cum ar trebui sa interpretam faptul ca desi PNL are o problema de fond, nu doar de imagine, prin dublul esec inregistrat la Transporturi si cu toate acestea Crin Antonescu isi vede linistit de vacanta, presedintele EFOR a spus ca, din punct de vedere procedural, intotdeauna Crin Antonescu a fost "un pic imprevizibil" si a mers "pe sfidare".

"La fel a facut si cu absenteismul din Parlament. Iar pana acum i-a mers, nu i s-au spart oalele in cap, judecata concreta fiind a opiniei publice. El vrea sa tina si un echilibru de putere in partid. Eu banuiesc ca el e impins incoace si incolo intre taberele din partid. In primul rand ca sunt diverse filiale in competitie care vor sa isi promoveze omul, ca in orice partid - 'E randul meu', Valcea versus Cluj etc. Sa pui un politician cu mare suprafata sau sa pui unul mai sters? Cred ca are si el dileme pana la urma. Dar de ce gestioneaza asa cum gestioneaza, in sensul ca sta pe acolo si nu ne spune nimic, nu stiu", a completat presedintele EFOR.

Septimiu Buzasu e inginer de transporturi, a fost secretar de stat in doua guverne, dar e scos din carti de PNL

Cat despre lista de variante vehiculata in presa, Sorin Ionita nu a exclus-o pe Norica Nicolai.

"Este o posibilitate reala. Nu stiu cat e de probabila, dar cu siguranta s-a discutat in partid si ar fi o posibilitate in cazul planului A - sa puna un politician cunoscut, trup si suflet dedicat partidului, care din acea pozitie sa se bata pentru partid. Un om cu dintii tari, nu un incepator. Ca profil, Norica Nicolai ar corespunde.

Alternativa este sa pui un secretar de stat, mai tehnocrat, dar care tot asa, sa slujeasca partidul. Insa nu si ca puncte electorale, sa slujeasca numai la licitatii", a declarat acesta.

Sorin Ionita a remarcat faptul ca PNL nu a luat nicio clipa in calcul posibilitatea sa puna ministru la Transporturi un om care chiar se pricepe si nu are nicio "tinichea" atarnata de el.

"Eu l-am mai dat exemplu pe Septimiu Buzasu, care a fost multi ani secretar de stat si e de la ei, de la PNL. Un om relativ curat, avand in vedere ca a fost atatia ani in partid. Eu, cel putin, nu am auzit de mari smenuri in jurul lui. Dar nici nu s-a discutat despre el, desi omul a fost secretar de stat, si sub Tariceanu si mai recen. Ba chiar la Transporturi. El e chiar inginer de transporturi, asta e culmea! Dar el e scos din carti", a declarat Sorin Ionita.

Iti decredibilizezi tara daca spui ca dosarele sunt politice

Pe de alta parte, intrebat ce parere are despre declaratiile liberalilor care acuza DNA ca instrumenteaza dosare la comanda presedintelui, Sorin Ionita a precizat ca "ei sunt cei mai relaxati in a practica discursul asta pentru ca ei chiar nu au contribuit la numirile de procurori".

"Dar e totusi ciudat ca un presedinte de Senat sa vorbeasca la fel ca liderul unei opozitii extremiste dintr-o tara, ca si cand nu ar fi la putere. Si mai ciudat insa este cand spune un prim-ministru ca presedintele tarii face dosare. Iti decredibilizezi tara, daca tu ca prim-ministru spui 'Da, noi avem dosare politice, orice dosar, se stie, e politic in tara asta'. Ce sa mai zica cei care ne aud? Si ca Opozitie e iresponsabil sa spui chestia asta, daramite ca prim-ministru", a comentat presedintele EFOR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Sorin Ionita Silaghi Transporturi, #nominalizare PNL Transporturi, #Ponta Silaghi Transporturi , #DNA