Frunda a gresit, Ponta nu il poate desemna si a doua oara pe Silaghi daca Basescu il refuza

Marti, 23 Iulie 2013, ora 13:54
4786 citiri
Frunda a gresit, Ponta nu il poate desemna si a doua oara pe Silaghi daca Basescu il refuza
Foto: Arhiva

Gyorgy Frunda, consilierul onorific al premierului Ponta, a declarat, luni, ca daca presedintele refuza sa il numeasca pe Ovidiu Silaghi ministru al Transporturilor, atunci premierul il poate nominaliza inca o data, iar seful statului va fi nevoit sa accepte. Curtea Constitutionala spune cu totul altceva.

"Politic si juridic, ca finalitate, decizia Guvernului pana la urma trebuie sa fie acceptata de catre presedinte, chiar daca el nu este de acord cu numirea unui ministru, in speta a domnului Silaghi si respinge numirea acestuia, Guvernul poate face a doua oara aceeasi numire si atunci presedintele nu are incotro", a declarat, luni, Gyorgy Frunda, la RFI Romania.

Frunda: Daca Basescu il respinge pe Silaghi, Ponta il poate propune a doua oara

Decizia nr.98 din 7 februarie 2008 a Curtii Constitutionale spune insa contrariul.

Magistratii CCR au hotarat, cu majoritate de voturi, ca presedintele poate refuza motivat o numire de ministru, dar este obligat sa o accepte pe cea de a doua, in timp ce premierul este obligat sa faca o alta nominalizare.

Subiectul a fost dezbatut la CCR la inceputul lui ianuarie 2008, cand premierul Calin Popescu Tariceanu a propus-o pe Norica Nicolai ministru al Justitiei, dupa demisia lui Tudor Chiuariu.

Presedintele Traian Basescu a refuzat atunci sa emita decretul de numire in functie, argumentand ca a solicitat si a obtinut de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie mapa profesionala a Noricai Nicolai, din a carei verificare a rezultat ca "in perioada 1983-1991 doamna Norica Nicolai a fost procuror la 'Parchetul de pe langa Judecatoria Oltenita' (Procuratura locala Oltenita) si a avut 'o serie de abateri in activitatea profesionala, la care se adauga si evenimente pentru care a fost in situatia de a fi sanctionata'".

In aceste conditii, Curtea Constitutionala a fost chemata sa se pronunte cu privire la existenta unui conflict de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie.

Astfel, premierul Tariceanu sustinea ca presedintele nu are drept de veto fata de propunerea primului-ministru, argumentand ca raspunderea politica pentru desemnarea membrilor Guvernului apartine exclusiv primului-ministru, atat in cazul investirii Guvernului, cat si in cazul remanierii guvernamentale. In plus, in opinia sefului Guvernului atributia presedintelui de a numi in functii publice este o obligatie, nu un drept.

Chemata sa se pronunte, Curtea Constitutionala a stabilit ca, asa cum Constitutia prevede, pentru a se preintampina aparitia unui blocaj institutional, ca un presedinte poate refuza promulgarea unei legi doar o singura data, principiul poate fi aplicat si in cazul remanierii guvernamentale.

Totodata, CCR a constatat ca "raporturile dintre Presedintele Romaniei si primul-ministru nu pot fi pur formale", si a subliniat ca "limitarea la o singura respingere a propunerii se justifica prin faptul ca, in continuare, raspunderea pentru o alta nominalizare revine, in exclusivitate, primului- ministru".

Prin urmare, CCR a decis ca, in aplicarea art.85 alin.(2) din Constitutie, Presedintele Romaniei, neavand drept de veto, poate sa ceara primului-ministru o singura data, motivat, sa faca o noua propunere de numire a altei persoane in functia de ministru.

"Motivele cererii Presedintelui Romaniei nu pot fi cenzurate de primul-ministru, care, in procedura prevazuta de art.85 alin.(2) din Constitutie, nu are decat dreptul de a propune Presedintelui numirea unui ministru, iar nu si competenta decizionala.

Ca si in cazul exercitarii celorlalte atributii prevazute in Constitutie, Presedintele ramane raspunzator politic, in fata electoratului, pentru modul in care a motivat refuzul de a da curs propunerii primului-ministru, dupa cum primul-ministru si Guvernul raman raspunzatori politic in fata Parlamentului.

In ceea ce priveste posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmeaza sa constate ca aceasta posibilitate este exclusa prin chiar faptul neinsusirii propunerii de catre Presedintele Romaniei. Asadar, primul-ministru are obligatia sa propuna pentru functia de ministru o alta persoana", au apreciat judecatorii constitutionali.

Concluzia figureaza si in decizia finala, conform careia "Presedintele Romaniei poate refuza, o singura data, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Primul-ministru este obligat sa propuna o alta persoana".

Decizia este finala si general obligatorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Frunda Silaghi propus Transporturi, #CCR propunere ministru remaniere , #ministrul Transporturilor