Cine va castiga razboiul Dragnea-Tudose, cum pot fi oprite Legile Justitiei si conspiratia PSD din Comisia de Aparare Interviu

Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 12:21
10511 citiri
Cine va castiga razboiul Dragnea-Tudose, cum pot fi oprite Legile Justitiei si conspiratia PSD din Comisia de Aparare Interviu
Foto Facebook/Ovidiu Raetchi

Castigatorul bataliei dintre Liviu Dragnea si Mihai Tudose depinde foarte mult de oamenii din PSD, considera Ovidiu Raetchi, parlamentar liberal, vicepresedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, el a declarat ca, pana acum, social democratii au acceptat discursul paranoic al oamenilor din jurul lui Liviu Dragnea, ceea ce a dus la izolarea partidului pe termen lung.

Insa, afirma Raetchi, Mihai Tudose are cumva avantajul guvernarii. "Faptul ca se intalneste cu reprezentanti ai statelor partenere te face mai rational, mai responsabil", a spus el.

Liberalul a mai vorbit, in interviul acordat Ziare.com, despre ciudatele intamplari din Comisia de Aparare a Senatului atunci cand reprezentantii PSD si ALDE au pus in pericol parteneriatul strategic cu SUA, dar si despre semnificatia aterizarii de urgenta a lui Rex Tillerson la Bucuresti si impactul alegerilor prezidentiale din Rusia asupra Romaniei.

Cine va castiga batalia dintre Liviu Dragnea si Mihai Tudose?

Depinde foarte mult de oamenii din PSD. Pana in momentul de fata acestia au acceptat discursul anti-Justitie al echipei lui Liviu Dragnea, discursul conspirationist si paranoic al oamenilor din jurul lui Liviu Dragnea, ceea ce a dus la izolarea partidului pe termen lung.

Mihai Tudose are cumva avantajul guvernarii, faptul ca se intalneste cu reprezentanti ai statelor partenere te face mai rational, mai responsabil. Cata forta va avea insa Mihai Tudose? Ce vor alege cei din PSD dupa ani de zile de indoctrinare cu discursul anti-Justitie? E limpede ca la un moment dat, Romania trebuie sa scape de starea de asediu pe care o creaza tabara lui Liviu Dragnea.

Va exista un Congres PSD?

Daca va exista un congres, atunci Liviu Dragnea se va afla intr-o situatie critica si isi va juca ultima carte, cea a supravietuirii politice. Un congres al PSD ar da un semnal optimist in sensul ca influenta lui Dragnea s-a redus in partid.

Cum pot fi oprite modificarile facute de PSD la Legile Justitiei?

Din punct de vedere al democratiei clasice, e clar ca avem o problema pentru ca noi, cei din Opozitie, suntem o minoritate confortabila pentru PSD. Pierderea UDMR pe discursul pro Justitie e o lovitura grea, ea se contura de cativa ani. UDMR a avut parlamentari care au fugit din tara, fiind condamnati pentru coruptie, gazduiti la Budapesta si, astfel, usor, usor, s-a apropiat de PSD.

Cred ca solutia a fost descoperita spontan, completarea democratiei parlamentare prin ceea ce politologii numesc, mai nou, democratie continua. Acest concept, ajutat de noile mijloace de comunicare in masa, de retelele sociale, ofera posibilitatea de a reactiona rapid la o provocare legislativa plantata de PSD, ofera posibilitatea de a avea o reactie a societatii civile intr-o ora.

Legile Justitiei pot fi oprite asa cum au mai fost oprite pana acum prin detectarea rapida a tentativelor PSD de minare a lor, transmiterea in mediul public, urmata de reactia societatii civile, de reactia opiniei publice care s-a comportat exemplar in acest an, revolta a fost autentica, apoi, avem vectorii din mass-media care reactioneaza la randul lor si, nu in ultimul rand, incep sa reactioneze si partenerii nostri.

Acestia au instrumente juridice prin care pot sa penalizeze tot sistemul. Democratia continua a tinut PSD departe de Legile Justitiei oricat si-a dorit sa le modifice si eu sper ca acest sistem sa functioneze si mai departe cu observatia ca de la un punct incolo e nevoie de CCR care sa anuleze excesele.

S-a observat si in Polonia instalarea unei oboseli in societatea civila. Cat mai poate sa dureze aceasta neliniste sociala?

Cred ca anul 2018 va fi decisiv. Intervalul dintre tentativa PSD de a umbla la Coduri si momentul in care procesele liderilor politici ajung la final este cel de agitatie maxima.

In PSD va avea loc o lupta pentru putere in ianuarie, februarie si s-ar putea ca batalia pe Coduri sa se amane. In mod normal, in momentul in care se incheie batalia pentru revizuirea Codurilor, iar PSD da inapoi, ar trebui, partial, sa respiram usurati, asteptand finalizarea proceselor liderilor din PSD si ALDE, iar dupa aceea nimeni n-ar mai avea interes sa tinteasca sistemul de justitie.

PNL este perceput de opinia publica destul de amestecat. Sunt oameni care vorbesc despre mostenirea USL. Sunt inca politicieni liberali care au un discurs dublu. Cum vedeti PNL astazi si care e planul pentru 2018?

Cred ca in 2018 trebuie sa se intample doua lucruri esentiale: in primul rand, impunerea unei coerente si a unei omogenitati la nivelul discursului. Conducerea PNL, atat prin Ludovic Orban, dar si prin Alina Gorghiu, a impus criterii de integritate si liste curate de candidati la parlamentare.

In al doilea rand, Ludovic Orban trebuie sa rezolve si problema expertizei sectoriale.

Cu alte cuvinte, avem nevoie in partid de comisii functionale care sa pregateasca din timp un program de guvernare, care sa faca o analiza substantiala si sa formeze specialisti capabili sa preia un minister.

In 2018, in cateva zile, liberalii vor publica lucrarea "Cartea Neagra a guvernarii PSD", unde fiecare promisiune a fost analizata si vom arata in ce masura a fost indeplinita si, ulterior, vom lansa programul nostru de guvernare.

Care e relatia cu USR?

Mie personal imi place USR. E un partid al generatiei mele si, din punctul asta de vedere, colaborez foarte bine cu oameni de acolo si am inteles strategia lor mai colorata, mai vie, in ce priveste abordarile din Parlament vizavi de Legile Justitiei. Facand parte din aceeasi generatie primim aceleasi semnale.

Semnalele au transmis un mesaj de genul: "Faceti ceva, stim ca nu veti castiga in Parlament, faceti ceva sa se auda acolo si vocea noastra!" Strategic, efectele sunt si negative in sensul in care PSD a fost de trei ori mai viclean si a schimbat regulamentul, iar tentativa de a face ceva impotriva modificarii Legilor Justitiei a dus la un pas inapoi in ce priveste democratia parlamentara.

Cei cu experienta mai mare in Parlament simteau lucrul asta.

Lupta procedurala e mai sigura cand ai de a face cu PSD, pe de alta parte, presiunea opiniei publice a fost de inteles. Nu exista o alta varianta decat o unire a Opozitiei pe termen mediu si lung, mai ales in contextul prezidentialelor. Unirea Opozitiei inseamna PNL, USR, dar si Platforma Dacian Ciolos, altfel riscam sa formam nuclee de 15, 20 de procente fiecare, adresandu-ne unui electorat delimitat de varsta. Din concurenta noastra are de castigat PSD.

Rex Tillerson, seful Departamentului de Stat al SUA, a fost pus pe drumuri de Liviu Dragnea din cauza crizei rachetelor Patriot din Comisia de Aparare a Senatului Romaniei - Foto: Hepta.ro

Ce s-a intamplat in Comisia de Aparare a Senatului? A vrut Liviu Dragnea sa compromita contractul pentru dotarea Armatei cu rachete Patriot?

Problema aparuta, la jumatatea lunii noiembrie, la Comisie a fost comunicata imediat de presedintele acesteia, senatorul Iulian Dumitrescu, care e liberal. Aici, cumva, celor de la PSD le-au mers prost lucrurile, nu le-a iesit planul.

Care era planul?

Luni seara, in data de 13 noiembrie, Dragnea a fost chemat la DNA, fiind audiat in Dosarul Tel Drum, comisia de Aparare din Senat s-a intrunit marti, a doua zi, pentru a aproba propunerea legislativa venita de la Guvern si convenita cu partea americana pentru achizitia rachetelor Patriot si de a o pune pe ordinea de zi a Parlamentului pentru a fi votata.

Dar membrii PSD din Comisie au absentat. Mai mult decat atat, nici cei de la ALDE nu s-au prezentat.

Contactati de presedintele Comisiei si, ulterior, de presa, explicatiile lor au fost contradictorii. Comisia avea pe ordinea de zi legea de achizitie a rachetelor Patriot care fusese in prealabil votata de catre Congresul SUA.

Venise de la Guvern cu toate avizele. Daca ne uitam la data, intelegem atat prioritatea, cat si urgenta. Riscam sa terminam anul fara a folosi bugetul prevazut pentru modrnizarea Armatei.

Rachetele Patriot reprezinta principala achizitie din planul de investitii intocmit pentru zece ani, acoperind jumatate din resursa financiara. Daca trecea legea, inchideam si bugetul. Faptul ca toti pesedistii nu s-au prezintat la sedinta Comisiei, ceea ce nu mai facusera niciodata, a creat multa tensiune. Multi dintre ei sunt fosti militari. Eu nu am vazut niciodata la Camera Deputatilor pesedisti sa nu se prezinte deloc la Comisie, sa lipseasca in bloc. PSD e un partid disciplinat la lucruri de genul acesta.

Explicatia logica, fara o dovada in sensul asta, e ca a existat un consens sa absenteze de la Comisie.

Ganditi-va cat de ciudat e ca fostul ministru al Apararii, domnul Les, omul care intelegea importanta legii, care isi indeplinea, astfel, propriul obiectiv profesional, negocierile si proiectul fiind facute la Ministerul Apararii, n-a fost la sedinta. A absentat.

Cu alte cuvinte, poti sa faci o legatura intre ce se intamplase cu domnul Dragnea, audiat la DNA, absenta celor de la PSD din Comisie si eventual tentativa politica de a conditiona achizitia de rachete. Pare sa fi fost un mesaj in acel context.

Ce a urmat dupa acea absenta in masa?

A urmat o reactie foarte buna atat a specialistilor din sistemul de Aparare din zona parlamentara, dar si a celor din sistemul profesionist de aparare, in general, la care s-a adaugat reactia opiniei publice si cea din mass-media. Reactia a fost excelenta si, atunci, s-a creionat o solutie de a rezista in regimul PSD care dispune de o majoritate zdrobitoare.

Sa existe reactie imediata din Parlament, iar societatea civila sa sprijine aceasta reactie. Luni 13 noiembrie a existat si o intalnire intre ambasadorul SUA Hans Klemm si Liviu Dragnea. Si ea e relevanta in acest in context. Apoi, a aparut in presa si s-a confirmat ulterior ca miercuri seara, in data de 15 noiembrie, am avut loc vizita neoficiala a domnului Rex Tillerson, seful Departamentului de Stat al SUA, pe aeroportul Otopeni.

Ce sa intelegem din venirea intempestiva a lui Rex Tillerson la Bucuresti?

Ea arata in mod evident cat de importanta este pozitia Romaniei in plan militar.

Cred ca semnificatia pleaca de la responsabilitatea noastra in privinta contractului pentru achizitionarea rachetelor Patriot, dar e si un semnal diplomatic.

Aici nu vorbim de cateva rachete, nu vorbim de o achizitie de un miliard de euro care din perspectiva SUA, din perspectiva afacerilor pe care le desfasoara in acest domeniu nu inseamna nimic relevant, cred ca semnalul tine de responsabilitate strategica si militara a Romaniei intr-o zona extrem de importanta pentru SUA in momentul de fata.

Nu te poti juca cu asa ceva. Contractul, din punct de vedere al relevantei efective, este foarte important pentru noi, dar nu e elementul cheie.

Elementul cheie e urmatorul: suntem un partener esential pentru SUA in aceasta zona. Fiecare lucru pe care-l facem e relevant si trebuie realizat cu responsabilitate. Daca ne-am asumat niste angajamente trebuie sa le ducem pana la capat.

De ce s-a speriat Liviu Dragnea de Tillerson?

Pur si simplu cred ca a inteles ca incercand o strategie damboviteana a trecut o linie rosie. Nu poti sa te joci in termenii astia cu siguranta nationala. Nu e obisnuit sa gandeasca in termeni strategici, ci in tranzactii locale.

Cred ca a fost un calcul gresit si, in plus, Tillerson exprima interesele diplomatiei americane, dar si interesele geopolitice ale SUA. S-a purtat ca un diplomat cu viziune pe termen lung.

Tillerson nu e o portavoce a Administratiei Trump. In anumite momente, a avut mari tensiuni cu presedintele. El a ales sa joace cartea diplomatiei si a intereselor americane. Semnalul pe care l-a dat: Romania e relevanta si e un actor cheie indiferent de administratie, de discutii politice, indiferent de ambasadori, iar interesul in aceasta zona e dincolo de mici negocieri, mici amanari, mici incercari de tranzactii politice.

Dupa aceea, la o saptamana a venit si telegrama Departamentului de Stat care vorbea despre nevoia ca Romania sa nu renunte la parcursul democratic, chiar daca PSD si-a reconsiderat pozitia.

Nu a existat nicio asociere intre pozitia americana in privinta Legilor Justitiei si elementul militar. Lucrurile n-au legatura. Elementul militar a fost asumat de noi, e treaba noastra sa-l ducem la capat.

E absolut evident din punct de vedere politologic daca vreti, calitatea democratiei intr-un stat aliat important are aceeasi greutate precum calitatea militara a statului respectiv.

Vladimir Putin si-a inceput campania electorala printr-o baie de multime formata din copii. Pentru presedintele rus, emotiile vor incepe dupa alegeri. Foto: Hepta.ro

In Rusia vor fi alegeri prezidentiale la jumatatea lunii martie. De ce sunt importante, desi castigatorul se cunoaste?

Semnificatia alegerilor din Rusia e importanta pentru ce se va intampla dupa acest eveniment pentru ca, aparent, vor fi niste alegeri linistite pentru Vladimir Putin. Controlul lui asupra comunicarii publice a fost unul nemilos si foarte eficient in sensul in care ratele lui de incredere sunt mari.

E important ce se intampla dupa, pentru ca foarte multi analisti prevad ca urmeaza momentul in care incepe lupta pentru succesiune si acesta ca ar trebui sa fie ultimul mandat al lui Vladimir Putin.

Ce impact credeti ca va avea noul mandat al lui Putin asupra politicii din estul Europei, ma refer la statele care au intrat pe linia autoritarista, Ungaria, Polonia, dar si Romania?

Sunt doua scenarii post alegeri in Rusia. Exista un scenariu foarte optimist in care Vladimir Putin iese din faza de promovare electorala si intra intr-o faza in care vrea sa-si asigure locul in istorie.

Daca se gandeste la asta trebuie, probabil, sa inteleaga ca istoria e invatata si in universitatile occidentale si, atunci, scenariul optimist inseamna ca va incerca o apropiere de Occident in ultimul sau mandat.

A facut eforturi impresionante in prima parte a regimului sau, acesta ar fi un scenariu extrem de optimist pentru Romania.

Ar insemna sa transmita mesaje de normalitate, simbolice la inceput, receptate bine in Occident pentru ca toata lumea isi doreste cumva ca Rusia sa revina in zona unei diplomatii responsabile. Scenariul pesimist este ca va continua sa faca acelasi lucru, ba chiar, odata cu varsta, sa devina si mai preocupat de propria sa putere.

Scenariul pesimist, probabil, are sansele cele mai mari de a deveni realitate si consta in faptul ca Putin si echipa din jurul sau, o echipa fixata pe teme de securitate nationala, obsedata de problema militara, se va bloca, va imbatrani la putere asa cum au facut si nomenclaturistii din ultimii ani ai URSS.

Propaganda Rusiei a prins in Romania, are aderenta, are un rol semnificativ in politica?

Nu. In plan pozitiv e foarte greu sa prinda, pentru ca nu le poti vinde romanilor intoarcerea cu fata spre Est. Aici cred ca stiu si ei ca nu au nicio sansa. Ceea ce fac e faptul ca incearca sa impinga cu forta lor mediatica din Romania, care nu cred ca e atat de mare, mesajele negative, sa promoveze acele elemente critice la adresa democratiei liberale.

Cum ar fi imigratia, cum ar fi mesajul sa oprim strainii sa vina si sa ne dea ordine. Asta reusesc ei, dar nu prea au nevoie sa faca prea multe pentru ca politicienii romani, de multe ori, fac treaba in locul lor. Influentele mediatice negative vin de la ai nostri, mai degraba decat vin de la ai lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Raetchi Rusia Putin, #Tillerson Dragnea rachete Patriot, #Dragnea Tudose razboi PSD, #Raetchi PNL Comisia Aparare , #PNL