PNL militeaza pentru reglementarea profesiei de moasa intr-o scrisoare catre Comisia Europeana

Duminica, 21 Aprilie 2019, ora 16:03
3659 citiri
PNL militeaza pentru reglementarea profesiei de moasa intr-o scrisoare catre Comisia Europeana

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi a transmis o scrisoare deschisa catre comisarul european pentru sanatate, Vytenis Andriukaitis, in care solicita sprijinul Comisiei Europene pentru reglementarea profesiei de moasa, cu scopul reducerii mortalitatii materno-infantile din Romania.

"Din pacate, Romania detine cateva recorduri europene la cifrele de risc pentru sanatatea materno-infantila: mortalitatea si morbiditatea, rata de cezariene, rata foarte scazuta de alaptare, separarea nejustificata a nou-nascutilor de mame, costuri foarte mari pentru nasterile medicalizate, lipsa de monitorizare a sarcinilor in 23% dintre cazuri, infectii spitalicesti mama-copil. In plus, anul trecut am atins cea mai scazuta rata de nasteri din ultimii 50 de ani.

Toate aceste statistici sunt in continua deteriorare si desi este datoria actualului Guvern al Romaniei sa identifice solutii, sa le aplice si sa le evalueze, dar acest lucru nu se intampla. In majoritatea statelor occidentale, moasele sunt folosite eficient pentru supravegherea sarcinilor cu risc scazut, asistarea nasterilor naturale, educatie prenatala, urmarirea mamei si a nou-nascutului dupa nastere.

Toate solutiile bazate pe moase pot fi folosite chiar de maine, la un cost mult mai mic pentru sistemul de sanatate. Cost in bani, dar si in vieti", sustine Ovidiu Raetchi.

"Directiva Uniunii Europene in baza careia trebuia sa functioneze profesia de moasa in statele europene a fost data inca din 2005, dar aceasta nu este pusa in continuare in aplicare de Guvernul Romaniei, care risca demararea procedurii de infringement.

Moasele inca nu sunt incluse in Legea Sanatatii si niciun spital din tara, de stat sau privat, nu angajeaza moase conform competentelor acestora in lipsa adoptarii coerente a Directivei de mai sus. Circa 500 de moase au mai ramas sa activeze in tara, toate cu restrictii majore si cu imposibilitatea de a fi platite de casele de asigurari, in timp ce facultatile se inchid.

De aceea, domnule comisar european, va rugam sa solicitati Guvernului Romaniei sa puna in aplicare trei solutii simple si extrem de eficiente:

1. Introducerea moaselor in Legea Sanatatii ca furnizor de ingrijire primara, legi care sa transpuna Directiva Europeana si reprezentarea profesiei printr-un Colegiu separat de Ordinul Asistentilor (OAMMR), ca in tarile in care moasa este cu adevarat activa conform competentelor.

2. Infiintarea Colegiului National al Moaselor.

3. Implementarea urgenta a unor Ghiduri si Protocoale privind sarcina, nasterea si ingrijirea post-partum fiziologica pentru toti specialistii care deservesc acum aceste ramuri", arata deputatul PNL.

Scrisoare trimisa de Raetchi este semnata si de reprezentantii Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare, precum si de reprezentantii Asociatiei Consultantilor in Lactatie din Romania.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
memorex
rank 1
in secol 21 pnl militeaza pentru un anacronism
Hamurabi
rank 3