Raetchi (PNL): PSD a depus o initiativa legislativa prin care vrea sa cenzureze si sa hartuiasca ONG-urile dupa modelul Putin

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 13:22
27865 citiri
Raetchi (PNL): PSD a depus o initiativa legislativa prin care vrea sa cenzureze si sa hartuiasca ONG-urile dupa modelul Putin
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi acuza PSD ca a depus o initiativa legislativa prin care vrea sa cenzureze si sa hartuiasca ONG-urile dupa "modelul Putin".

Raetchi sustine, intr-un comunicat de presa remis sambata, ca prin aceasta lege depusa de PSD li se impun obligatii birocratice suplimentare ONG-urilor si li se interzice sa desfasoare activitati de opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica.

Potrivit deputatului liberal, modificarea legislativa pe care PSD o propune cu privire la asociatii si fundatii este, in fapt, un "act mascat de cenzura" la adresa ONG-urilor.

"Problema mi-a fost adusa in atentie de o serie de ONG-uri cu o activitate serioasa in domeniu si trebuie remediata cat mai repede. In primul rand, initiativa legislativa impune poveri birocratice suplimentare pentru organizatiile non-guvernamentale, chiar mai stricte decat in cazul firmelor: acestea vor putea fi dizolvate in doar 30 de zile daca nu raporteaza de doua ori pe an, in Monitorul Oficial, sursele de venit si cheltuielile", mentioneaza Raetchi.

El sustine ca modificarea legislativa pleaca de la premisa ca ONG-urile trebuie sa fie supravegheate si controlate intr-o masura mai mare decat firmele, ca si cum ar fi periculoase, iar singurul rezultat va fi ingreunarea activitatii acestora.

De asemenea, mentioneaza Raetchi, amendamentul prin care fundatiile sau asociatiile au obligatia de a nu desfasura activitati politice de orice natura, respectiv de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit ori ales, poate conduce la "abordari regretabile si abuzive".

"Monitorizarea si sanctionarea partidelor si a oamenilor politici reprezinta o functie de baza a ONG-urilor si aceasta nu trebuie sub nicio forma ingradita.

ONG-urile nu trebuie pedepsite pentru traumele partidului condus de Liviu Dragnea dupa protestele masive generate de OUG 13 si, de aceea, solicit retragerea initiativei legislative a PSD", a aratat Raetchi.

"In orice tara democratica, pluralitatea discursiva e asigurata de ONG-uri si de diversitatea lor. Este motivul pentru care Occidentul incurajeaza sectorul ONG pe orice palier legislativ, in timp ce tari precum Rusia sau China au o legislatie restrictiva, care pleaca de la premisa unui sector non-guvernamental, conspirationist. Sper ca Liviu Dragnea nu vrea sa puna Romania in randul acestor state, continuand delirul anti-ONG al Gabrielei Firea de la sedinta CGMB de zilele trecute", precizeaza Raetchi.

Senatorul PSD Serban Nicolae si deputatul PSD Liviu Plesoianu au initiat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea ordonantei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, care se afla in dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizata.

Propunerea legislativa a fost depusa in luna martie si a generat, la acel moment, o serie de controverse in spatiul public legat de modificarile pe care le propunea in ceea ce priveste recunoasterea statutului de utilitate publica pentru fundatii si asociatii.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#PSD lege ONG , #PNL