Ovidiu Raetchi: Vreau sa rastorn imaginea Sectorului 5. Predoiu e in situatia lui Basescu dupa retragerea lui Stolojan Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 08:28
5880 citiri
Ovidiu Raetchi: Vreau sa rastorn imaginea Sectorului 5. Predoiu e in situatia lui Basescu dupa retragerea lui Stolojan Interviu
Foto: Facebook/Ovidiu Raetchi

PNL e viu, publicul nostru e inteligent: ne critica, face glume extraordinare pe seama noastra, dar intelege ca suntem mai degraba ca academia franceza, nu ca armata prusaca. Paradoxal, tot ceea ce s-a intamplat in ultima perioada nu face decat sa stranga publicul liberal in jurul lui Catalin Predoiu, care e in situatia lui Basescu dupa retragerea lui Stolojan, afirma candidatul PNL la Primaria Sectorului 5 al Capitalei, Ovidiu Raetchi.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ovidiu Raetchi si-a detaliat prioritatile pentru fiecare dintre cele trei zone ale Sectorului 5: "Ajuti comunitatea, dai de lucru oamenilor din comunitate si lasi in urma infrastructura. (...) Vreau sa asociem Sectorul 5 cu zona de nord, cu lucrurile reprezentative, lasand in urma acea imagine cultivata din ratiuni pragmatice".

Ovidiu Raetchi spune ca isi doreste ca Marian Vanghelie sa intre in competitie: "e bine sa il bati, nu sa traiesti cu o fantoma care se poate oricand intoarce si cu mitul lui Vanghelie".

De ce ati ales tocmai Sectorul 5 (S5)?

Cred ca te legitimezi ca politician asumandu-ti orice campanie, nu fugind. As fi mers si intr-o comuna sa candidez pentru PNL. In S5 nimeni nu s-a gandit pana acum sa schimbe paradigma "om ca noi din Rahova, din Ferentari". Modelul primarilor "baieti din cartier" nu a dat rezultate si odata cu candidatul poate fi rebranduita si imaginea sectorului.

Si care e paradigma dvs?

As vrea sa rastorn imaginea sectorului dinspre sud spre nord. Sectorul 5 are trei segmente. In cel nordic sunt lucruri definitorii pentru Romania: Parlamentul, vom avea Catedrala Mantuirii, avem manastiri precum Antim si biserici precum Domnita Balasa, avem cartierul Cotroceni, Palatul Cotroceni, care face parte tehnic din Sectorul 6, dar e in logica S5. E cumva un sector din zona de nastere a Bucurestiului. Dealul Arsenalului pazea vechiul Bucuresti la intemeierea orasului.

Al doilea segment e Rahova - urban tipic, cu foarte multe blocuri si problemele lor tipice. Al treilea segment e cel sudic, cu Ferentari si Sos. Alexandriei. Ceea ce vreau e sa asociem S5 cu zona de nord, cu lucrurile reprezentative, lasand in urma acea imagine cultivata din ratiuni pragmatice. Iar problema zonei de sud trebuie rezolvata rapid si modern.

Cum?

Este problema politica. Factorul politic a avut nevoie de o zona defavorizata pentru a justifica scoaterea de bani din buget care sa fie dati ca ajutoare sociale. De asta ai nevoie de ghetouri. De ce tocmai in Ferentari? Din ratiuni de logica urbanistica.

Zona aceea duce spre aproape nicaieri. Un oras se dezvolta din centru ducand catre ceva relevant. Avem iesirea prin Baneasa spre drumul catre munte, vestul catre A1, estul catre mare, Giurgiului duce catre Grecia si Turcia. Ferentari nu duce nicaieri, Sos Alexandriei duce catre Teleorman. Cu alte cuvinte, avem o problema functionala.

Tot spre nicaieri sau spre Teleorman vor duce si daca iesiti dvs primar.

Da, dar poate duce si catre un aeroport sau alt element important de infrastructura. Dincolo de rezolvarea problemei locale, trebuie sa dezvolti si ce e in spatele Ferentariului, sa dai o logica. Singura solutie reala e sa cresti pretul zonei. Sudul S5 are cele mai mici preturi din Capitala.

Ati vorbit de Catedrala Mantuirii. E un proiect controversat, cum va raportati la el?

Este un caz special. Noi cautand un rebranding pentru sector nu pot sa fiu decat favorabil catedralei, dincolo de convingerile mele personale asumat crestine. Faptul ca vom avea un continuum turistic Parlament - Catedrala si de acolo un tur pe care l-am gandit spre Palatul Bragadiru, Piata de flori si asta inseamna bani care raman in S5.

Care ar fi prioritatile dvs?

Pentru fiecare dintre cele trei segmente am cate un proiect major. Pentru zona de nord - marea gradina centrala a Capitalei, gandita de reputatul arhitect Dorin Stefan. Trebuie refacuta logica vechiului Uranus - Parcul Izvor, gradina Parlamentului si Casa Academiei, care in momentul de fata este un maidan. Sunt acolo zeci de ha de teren. Gardul Parlamentului trebuie daramat si tot spatiul acesta deschis trebuie impadurit, o padure de tip britanic, cu poteci care sa reconstituie vechile poteci ale Uranusului.

In Rahova sunt doua probleme majore. Una este transportul. S5 e singurul fara urma de metrou, desi magistrala care ar trebui sa duca spre Bragadiru si Voluntari e una dintre cele mai vechi puse pe hartie. De aici, probleme serioase in trafic. Am facut demersuri catre minister ca sa inteleg de ce S5 va intra abia in 2024-2030 in povestea asta. Cred ca ar trebui sa facem din S5 o prioritate.

A doua problema a Rahovei este reabilitarea termica. Dl Vanghelie are un dosar pe reabilitare cu prejudiciu urias, 90 de milioane de euro. E nevoie de o normalitate birocratica.

Vreti sa le faceti din fonduri europene sau pe banii Primariei?

Ideal e pe fonduri europene, dar Primaria S5 a accesat zero. Imediat vom pune pe picioare un departament de fonduri europene. Acum exista un angajat care e propriul lui director.

Si pentru Ferentari care e proiectul?

Acolo e problema ghetourilor, unde abordarea nu trebuie sa fie unidimensionala ca sa reuseasca. Trebuie sa implice nu doar curatenia, ci si cointeresarea comunitatii, pentru ca in zonele alea se traieste din gunoi. Oamenii ies din casa si merg la munca in fata blocului cautand prin gunoi.

Trebuie sa ii cointeresezi punandu-le de exemplu un parculet si un leagan chiar in locul unde aruncau de la etaj gunoiul. Nu cred ca va mai arunca nimeni in propriul copil. Plus, politia comunitara care trebuie sa isi faca treaba, sa existe un sistem de recompensa si un sistem de amenda.

Cum veti incerca sa ridicati economic zona, pentru ca numai cu parculete nu cred ca se poate opri industria gunoiului?

O viziune sanatoasa e sa investesti acolo bani europeni, ai unor parteneri straini pentru dezvoltare comunitara. Ajuti comunitatea, dai de lucru oamenilor din comunitate si lasi in urma infrastructura. De exemplu, o gradinita din fonduri europene: barbatii din zona muncesc la ea, femeile din zona pot fi angajate acolo, copiii merg acolo. La fel se poate intampla cu reabilitarea termica, cu drumurile. Deci solutia sunt banii europeni.

Eu stiu ca a vorbi despre accesarea fondurilor europene sau mai buna valorizare a banilor suna a cliseu, dar chiar asta e solutia. Vedeti, o primarie care isi permite un pejudiciu de 90 de milioane de euro nu e chiar asa saraca.

Credeti ca dl Vanghelie va candida la Primaria S5?

In mod cert. Planul lui este sa primeasca decizia in dosarul penal, care pare foarte solid, din postura de invingator. Dar noi ne dorim aceasta candidatura a dlui Vanghelie.

V-o doriti?

Cred ca e bine sa il bati, nu sa traiesti cu o fantoma care se poate oricand intoarce si cu mitul lui Vanghelie care n-a putut, n-a fost lasat si de asta ai castigat tu. El trebuie delegitimat printr-o infrangere electorala. In al doilea rand, e bine pentru sector sa-l invinga pe Vanghelie la vot, pentru ca faima Sectorului 5 e asociata cu triumful dlui Vanghelie, cu zona sudica, cu un anumit mod de a face campanie electorala.

In al treilea rand, e si un calcul electoral si imagologic: luptand cu Vanghelie vom fi cu mult mai in atentia media, iar voturile stangii, un bazin de 50-55%, se va dispersa. Ei, fara sa faca nimic, sunt pe la 30% in sondaje.

Dvs la cat sunteti?

Pe sondajul de acum o luna, Daniel Florea, care nu intrase inca in cursa, avea 24%, nou aveam 28%, iar Vanghelie 32%. Dar faptul ca pleaca de la un bazin maxim de 32% cu cateva luni inainte de campanie in conditiile in care oamenii nu stiau cine e Florea si cine e Raetchi este extraordinar. Piedone are 60%.

Dl Vaghelie a mai castigat o data independent.

Era in varf de forma, avea acces la resurse, acum nu prea mai are, pentru ca DNA e cu ochii pe fondurile lui. Si chiar si atunci l-a batut pe Bodu cu 54-46.

Va propun un exercitiu, sa zicem ca sunt un alegator din sudul Sectorului 5, care isi incepe ziua cautand in gunoaie. De ce sa va votez? Ce-mi iese?

Sunt doua categorii de oameni. Celor care au o anumita educatie politica le spun ce v-am spus pana acum. Ei sunt pregatiti pentru asta, inteleg si asta isi doresc. Am intalnit asemenea oameni si in Ferentari, au venit la mine si mi-au zis ca nu mai vor ajutoare si mi-au cerut sa fac ceva.

Celor care vor ajutoare le spun ca nu am ce sa le dau si nu le pot promite nimic, ii rog sa mearga la alti candidati daca numai asta vor. Sunt oameni deja formati in logica cerutului, cer pe loc, au nevoie de o casa, chiar daca au deja una.

Ati fost contestatarul deschis al candidaturii lui Marian Munteanu. De ce ar fi Catalin Predoiu mai bun?

Catalin Predoiu este un liberal reprezentativ, care aduce cu sine valorile pe care publicul nostru le cere: europenism, reformism, inteligenta, educatie, deschidere in raport cu societatea civila - fie ea si ostila sau sceptica.

Un spirit liberal trebuie sa dovedeasca o anumita relaxare, sa-si cerceteze mereu critic propriile convingeri, sa nu le considere sacre prin definitie si sa nu ameninte din amvon Opozitia. Deci da, categoric, prin candidatura lui Catalin Predoiu revenim in zona noastra naturala. E un politician care se pliaza bine pe nevoile publicului clasic de dreapta din Bucuresti.

Nu intra dl Predoiu cu un sever handicap, dupa tot acest scandal care o lovit in in plin PNL ajuns tinta unor teribile ironii? Are cumva aerul ca a fost fortat, nu ca ar fi dorit candidatura.

Unghiul uzual din care este privita situatia candidaturii PNL la Bucuresti mi se pare un unghi de tip Cozmanca. Sau Dragnea. "Haos", "degringolada" - sunt doua caracterizari absolut corecte, daca privim partidul dintr-o perspectiva organizationala pesedista, unde dai cu pumnul in masa si toata lumea se pune in miscare, chiar daca trebuie sprijinita o idee gresita sau pernicioasa.

"Trebuie sa aparam un penal? La lupta! Trebuie sa umplem Arena Nationala cu adulatori ai lui Ponta! La treaba, gata cu vorba!" PNL nu e asa, slava Domnului! Daca domnul Busoi a simtit ca anumite lucruri nu cupleaza corect in campania sa, a facut un pas inapoi. Domnul Orban s-a retras din cursa in secunda in care a aflat ca are de infruntat o procedura penala.

Daca despre domnul Munteanu au aparut semne de intrebare dupa validare, daca societatea civila a avut o reactie negativa - ori ideea initiala era tocmai un candidat al societatii civile - atunci oamenii din partid au vorbit, si-au exprimat rezervele. Or, din punctul meu de vedere, asta nu e "haos". Asta e viata: viata intelectuala, viata politica, dezbatere, lupta de idei, capacitate de a raspunde unor solicitari ale publicului.

Pentru mine a fost o onoare sa fiu in aceste zile membru al Partidului National Liberal si sa-mi pot spune punctul de vedere critic, fara sa ma excluda "in secunda doi - pa, pa, pa" cineva. Si cred ca publicul de dreapta vede asta. Vede ca PNL e viu. Publicul nostru e inteligent: ne critica, face glume extraordinare pe seama noastra, dar intelege ca suntem mai degraba ca academia franceza, nu ca armata prusaca.

Paradoxal, tot ceea ce s-a intamplat - in concluzie - in ultima perioada nu face decat sa stranga publicul liberal in jurul lui Catalin Predoiu.

In plus, bucurestenii au tendinta de a se solidariza cu cei care pleaca intr-o cursa electorala de pe pozitii mai vulnerabile - vezi cazul Basescu sau Oprescu. Azi Catalin Predoiu e in situatia lui Basescu dupa retragerea lui Stolojan.

Va reusi sa stranga semnaturile?

Categoric. Fara probleme. Strangem chiar peste tinta initiala.

Dl Predoiu vine din vechiul PDL. Sunt impacati vechii liberali cu aceasta candidatura? Nu-l vor sapa?

Exclus. La nivelul acesta, cand mizele sunt enorme, nu exista niciun soi de tensiune sau hachita in logica veche PNL-PDL. Ganditi-va ca partidul a functionat impecabil in cazul alegerii presedintelui Iohannis, cand unificarea era mult mai proaspata.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Ovidiu Raetchi candidat liberal sector5 , #stiri Ovidiu Raetchi