Guernica, a lui Pablo Picasso, va fi supusa unor examinari

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 23:52
5247 citiri
Guernica, a lui Pablo Picasso, va fi supusa unor examinari
Foto: Fox News

Celebra pictura a lui Pablo Picasso, Guernica, va fi supusa unor serii amanuntite de analize si examinari.

Una dintre cele mai cunoscute picturi din lume, Guernica, va avea parte de o analiza amanunita, cu ocazia celei de-a 75-a aniversari, scrie Daily Mail.

O masina robotizata gigantica va face zeci de mii de poze operei de arta, pentru a permite expertilor sa o examineze ca niciodata pana acum si sa vada in ce stare se afla pictura, dupa o multime de calatorii in toata lumea, in care a fost expusa in numeroase muzee.

Masinaria a fost numita Pablito si a fost construita in asa fel incat Guernica sa nu fie mutata intr-un laborator de conservare, unde ar trebui sa aiba loc o astfel de investigatie.

Operatiunea se va desfasura la muzeul Reina Sofia, din Madrid, acolo unde se afla pictura in alb si negru, in prezent.

O echipa a companiei de telecomunicatii Telefonica realizeaza fotografii folosind tehnici infrarosu si ultraviolet.

Un reprezentant al muzeului a declarat ca pictura se afla intr-o stare delicata, din cauza ca a fost mutata de multe ori. El a comparat acest demers cu o examinare medicala majora, in sensul ca pictura are nevoie sa fie monitorizata si supravegheata in mod constant.

In fiecare noapte, cand muzeul este inchis, Pablito este adus la un metru distanta de pictura cu o suprafata de 27 de metri patrati.

Masina are noua metri lungime, cinci metri inaltime si cantareste 1,5 kilograme, iar costurile sale de constructie se ridica la 300.000 de euro. Ea le permite specialistilor sa observe eventualele bule de aer din compozitia tabloului ori zgarieturi care nu pot fi detectate cu ochiul liber.

Picasso a creat Guernica in 1937, pentru ca guvernul spaniol sa o prezinte la Expozitia Universala de la Paris.

Numele sau vine de la o veche capitala a tinutului bascilor, din nordul Spaniei, care a fost bombardata pe 26 aprilie 1937, de catre aliatii italieni si germani ai dictatorului fascist Francisco Franco. Insasi pictura este o reprezentare a unei scene de razboi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Guernica, #Pablo Picasso, #pictura Picasso examinata, #analize Guernica , #stiri Pablo Picasso