Mancatorii de Picasso (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 18 Iulie 2013, ora 23:59
7078 citiri
Mancatorii de Picasso (Opinii)

Trei tineri romani au furat, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, mai multe tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Ingeniosi si bine antrenati in spargeri, cei trei suspecti (sa le spunem asa deocamdata) au fentat sistemul de securitate cu raze laser, au "ridicat" cele sapte panze semnate de Picasso, Matisse, Monet, Gauguin si Lucian Freud si au reusit sa iasa din muzeu in mai putin de trei minute, inainte ca politistii olandezi sa ajunga la fata locului dupa ce au fost atentionati de alarma.

Problemele au inceput dupa ce tinerii romani si-au demonstrat abilitatile de jefuitori, in momentul in care ar fi trebuit sa se activeze cunostintele elementare pe care orice hot de opere de arta trebuie sa le aiba: informatii despre "produsele" furate, relatii in lumea dealerilor, care sa vanda mai departe capodoperele catre "lumea buna" cu bani, si o discretie absolut necesara oricarui grup infractional profesionist.

Geniul hotilor romani s-a incheiat dupa ce s-au facut nevazuti cu tot cu panzele celebre.

Parte din informatiile care urmeaza devin fantastice prin incredibilul pe care-l contin. Povestea e rupta dintr-o opera suprarealista.

Cei trei ajung in tara cu panzele, aduse se pare in trei perne, si incep sa caute potentiali clienti pentru "marfa". Specialistii estimeaza ca tablourile ar fi valorat, vandute separat, peste 200 de milioane de euro. Un detaliu care le-a scapat celor trei sau o informatie cu care nu ar fi avut oricum ce face, si de-ar fi stiut-o, intrucat nu au gasit pe nimeni interesat sa le cumpere.

Insa cei trei abia auzisera de Picasso, pe Matisse l-au tinut minte pentru ca aducea cu masina coreeana Matiz. Pe Gauguin l-au scris "cum se aude": Goghen. Aceste picanterii rasuflau dupa arestarea lor si au provocat un val national de bascalie si misto la adresa "inculturii" hotilor.

Se mai stie ca ei tineau tablourile in pungi "de un leu" si au incercat sa i le vanda lui Gigi Becali, desi nu am aflat motivul pentru care ciobanul a refuzat chilipirul. (Baietii erau gata sa scape de "acareturi" pentru 50.000 de euro.) Posibil nici Becali sa nu fi stiut mai multe despre "Matiz si Goghen".

Oricum ar fi fost, zilele acestea a explodat adevarata bomba din dosarul "jaful secolului": panzele au fost arse in soba de catre mama unuia dintre suspecti, pentru ca astfel isi imagina femeia ca isi scapa baiatul de acuzatii.

A urmat un linsaj general la adresa celor trei. Nu doar in presa, ci in toate mediile de comunicare. "Prostii neamului", "tampitii secolului" - fiecare isi varsa furia de a fi fost facut de ras intr-un asemenea hal de trei "natarai".

Cine nu era jenat de prostia lor era negru de furie la gandul ca asemenea capodopere ale culturii universale au putut fi arse intr-o soba.

O flagelare nationala provocata de incultura unor hoti obisnuiti si a unei femei care ar fi dat foc si la Luvru ca sa isi salveze baiatul. Putem sa vedem fiecare ce film ne place in acest sir de intamplari. De dragul culturii, putem sa-i dezumanizam pe "barbarii" care au vandalizat arta lumii si apoi sa ne activam complexul de inferioritate. Intra in scena bocitoarele natiunii: ce primitivi!

Sau putem privi detasati evenimentul fara sa ne activam frustrarile si sa afurisim tot neamul prost de "mancatori de Picasso"!

Sau putem sa ne intrebam ce ar fi spus un Cioran despre aceasta intamplare, cel care in tinerete juca fotbal cu craniile culese din cimitir.

Ne putem intreba ce ne-am face daca un cataclism natural ar distruge toate tablourile din lume si ar trebui sa traim fara iluziile artei. Sau ne putem aminti ca "Pasarea in spatiu" a lui Brancusi a fost taxata de vamesii americani drept import ilegal de fier si i-au "inteles" arta abia dupa ce au fost dati in judecata de catre sculptor.

Nu exista scuza pentru astfel de pierderi. Inainte insa de a condamna (in paralel cu judecatorii), ar trebui sa intelegem de ce se intampla astfel de lucruri langa noi - cei atat de rafinati si sofisticati in gandire.

Citeste si:
PSD explică de ce a votat împotriva obligativității certificatului COVID la locul de muncă: „Ar fi dat naştere unor discriminări”
PSD explică de ce a votat împotriva obligativității certificatului COVID la locul de muncă: „Ar fi dat naştere unor discriminări”
PSD consideră că proiectul de lege privind prezentarea certificatului digital al UE privind COVID-19 la locul de muncă de către personalul unităţilor sanitare publice este neconstituţional...
Primii pași în reforma pensiilor. Ministrul Muncii: „Vârsta de pensionare nu va fi modificată. Stagiul complet de cotizare nu va fi majorat”
Primii pași în reforma pensiilor. Ministrul Muncii: „Vârsta de pensionare nu va fi modificată. Stagiul complet de cotizare nu va fi majorat”
Ministerul Muncii a trabsmis miercuri, 27 octombrie, că a lansat caietele de sarcini pentru obţinerea de expertiză profesională necesară celor două reforme asumate prin PNRR, respectiv pensii...
Sursa: Ziare.com