Marile greșeli din „legea păcănelelor". Economist: „Rezultatele acestor politici au fost catastrofale!"

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 03:04
5529 citiri
Marile greșeli din „legea păcănelelor". Economist: „Rezultatele acestor politici au fost catastrofale!"
Marcel Ciolacu ”luptă” cu păcănelele / Colaj Ziare.com

PSD a anunțat în această săptămână, prin intermediul premierului Marcel Ciolacu și al președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, că industria jocurilor de noroc este în mare pericol, după votul din Parlament, pe tema „legii păcănelelor”. Proiectul a început să atragă din ce în ce mai mulți contestatari, din rândul juriștilor, economiștilor și sociologilor.

Economistul Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit într-un interviu acordat pentru Ziare.com despre marile „hibe” ale proiectului.

Ziare.com: În opinia dumneavoastră, măsura de a interzice jocurile de noroc în localitățile cu populație mai mică de 15.000 de locuitori este suficientă pentru a reduce dependența cetățenilor vulnerabili? Poate fi legea eficientă sau va rămâne mai degrabă o diversiune?

Radu Nechita: Diversiunea de care este vinovat electoratul este convingerea că dacă ceva este rău în lume este necesar și suficient ca politicienii să scoată o nouă lege și gata: răul va dispărea. Cu un astfel de raționament a fost introdusă prohibiția alcoolului în SUA, iar rezultatul a fost Al Capone, îmbogățirea gangsterilor și corupția autorităților publice. Cu un astfel de raționament s-a declanșat tot în SUA celebrul „war on drugs”, iar rezultatul a fost Pablo Escobar, îmbogățirea mafiilor internaționale, războaie civile și, desigur, corupția autorităților din nenumărate țări.

Politicile trebuie judecate după rezultate, nu după intenții, iar rezultatele acelor politici au fost catastrofale după orice criteriu de evaluare.

În fața răului, nu întotdeauna legea este soluția necesară, nu întotdeauna legea este soluția suficientă.

Referitor la problema dependenței de jocurile de noroc, recursul la lege este unul facil, ne dă un confort psihic: „s-a făcut ceva, nu mai este treaba mea”. Este mult mai complicat să discuți cu prietenii, cu cei din familie sau cu vecinii care au astfel de probleme, să vezi care sunt motivele disperării care-i împing spre această „soluție” de depășire a crizelor lor financiare sau existențiale, să vezi ce nevoi sufletești nesatisfăcute au de ajung în situația ca singura lor plăcere să fie testarea norocului până li se termină nu doar norocul, ci și banii.

Nu cred că misiunea politicienilor este aceea de a taxa, suprataxa, controla sau interzice micile plăceri sau bucurii ale oamenilor. Riscul este ca lista să se lungească la nesfârșit: de la droguri, țigări, alcool, jocuri de noroc se continuă cu zahăr, băuturi carbogazoase, carne de vită etc. fără să ne punem întrebarea „dar ce anume mai pot eu decide pentru mine?”.

Nu practicarea jocurilor de noroc este problema, ci dependența căreia îi cad pradă unii cetățeni. Iar dependența se combate cu ajutor specializat oferit persoanei care dorește să-l primească și este dispusă să facă un minim de efort în acest sens. Mutatul sălilor la marginea satului nu are cum să aducă o contribuție semnificativă.

Ziare.com: Peste 90% dintre localități ar fi vizate. Dar populația din acele localități mici nu e prea mică raportat la populația țării?

Radu Nechita: Nu știu dacă pentru această lege s-a făcut un studiu de impact sau un studiu de lipsă de impact.

Nu știu în câte din acele localități există săli care ar trebui mutate.

Nu știu câți clienți au acele săli, cât reprezintă ei din totalul clienților, din totalul sumelor pierdute, din totalul celor ruinați de această dependență.

Nu știu dacă aceleași firme de jocuri de noroc sunt prezente și în sate și în orașe.

Știu însă că este foarte probabil ca această lege să afecteze disproporționat firmele mici, care au câteva aparate și să nu afecteze decât puțin spre deloc firmele mari. De asemenea, limitarea mărimii panourilor publicitare va avea efectul paradoxal că va limita sumele cheltuite pentru publicitate. Dacă marile firme de jocuri de noroc s-ar fi înțeles între ele să nu mai dea bani pe panouri uriașe și să se limiteze la panouri mai mici (și deci mai ieftine), ele ar fi avut dificultăți în a impune acest acord tuturor firmelor (cele nou intrate sau cele care ar dori să intre în viitor având interese opuse celor care sunt deja cunoscute pe piață). Mai mult, ar fi existat riscul unei amenzi din partea Consiliului Concurenței. Această dispoziție îi avantajează pe operatorii deja prezenți pe piață pentru că limitează concurența potențială, deci le mărește profiturile.

Ziare.com: Ce lipsește din lege, pentru a-și atinge obiectivul trâmbițat de politic?

Radu Nechita: Acestei legi îi lipsesc multe: dezbaterea publică serioasă, cu argumente, analiza cauzelor profunde ale fenomenului, sursele de inspirație, adică unde anume astfel de legi au rezolvat problema (nu doar unde au fost aplicate), obiectivele cuantificabile, criteriile măsurabile prin care să putem evalua ulterior dacă legea se va dovedi eficientă sau nu.

Lipsește diferențierea între practicarea jocurilor de noroc în scop recreațional și dependența de care suferă unii clienți. Lipsesc soluțiile efective pentru a preveni și remedia cele mai grave forme ale dependenței de jocurile de noroc.

Ziare.com: Cât de mult va afecta această măsură colectarea impozitelor, respectiv bugetul de stat?

Radu Nechita: Având în vedere structura impozitării, din punct de vedere fiscal, interesul statului ar fi ca toată populația să meargă la „păcănele” și, fumând și consumând alcool (cu accize!), să-și joace tot venitul deja impozitat, generând astfel profituri firmelor respective, care vor fi apoi și ele supraimpozitate.

Consider că efectul fiscal al acestei legi nu ar trebui să fie printre criteriile de evaluare a ei. Criteriul principal ar trebui să fie în ce măsură legea reduce dependența și previne ruinarea celor care-i cad pradă.

Ziare.com: Se vor muta jucătorii preponderent în online? În ce măsură se pot produce astfel eludarea obligațiilor fiscale, prin intermediul paradisurilor fiscale?

Radu Nechita: Cât timp dependența nu este învinsă sau măcar redusă, jucătorii vor căuta și găsi soluții alternative, iar pariurile online sunt o variantă foarte accesibilă. În același timp, ea este mult mai puțin vizibilă, ceea ce avantajează politicienii care se vor putea lăuda că au rezolvat problema. Este adevărat că impozitarea firmelor care operează online este mai dificilă: Nu doar că nu se rezolvă dependența celor vulnerabili ci mai și scad încasările fiscale.

Ziare.com: Ar fi fost mai eficiente măsuri de educare a populației, decât această lege?

Radu Nechita: Educare, desigur, dar pe cine și în ce domeniu?

Primul nivel de educație sau măcar informare ar fi cel cu privire la probabilitățile de câștig, sau mai exact de pierdere. Nu mă refer la mai buna predare a teoriei probabilităților, ci la exprimarea riscurilor într-un mod ușor de înțeles de către clienți. De exemplu, aș încerca să arăt de câte ori trebuie să joci pentru a pierde 1.000 de lei. Nu știu dacă ar ajuta sau nu, dar afișarea la intrarea în localul respectiv a sumelor încasate și a celor plătite sub formă de câștiguri sau a totalului pierdut de clienți în ultimele 12 luni ar putea să aibă un anumit impact. Problemele grave sunt acolo unde dependența este atât de mare încât are loc o deconectare de realitate, de rațiune. În aceste cazuri, i-aș invita pe psihologi să se pronunțe cu privire la abordările cele mai eficiente.

Poate că ar trebui să ne educăm întâi pe noi, să înțelegem de ce a căpătat o asemenea amploare acest fenomen. Iar aici cauzele sunt multiple.

Una din ele este convingerea extrem de răspândită la noi în țară că reușita în viață depinde în principal de noroc. Noi ne urăm „baftă!” la examene în timp ce japonezii își spun „străduiește-te, te rog!”.

Răspândirea jocurilor de noroc este, de fapt, un simptom al unui rău profund al societății noastre, unde ascensiunea economică și socială depinde mult prea frecvent de altceva decât de efortul personal, de competențe, de abilități și de valori morale. Emisiunile la care ne uităm, vedetele la care le facem rating, textele melodiilor pe care le ascultăm, politicienii pe care-i votăm, inclusiv genul de promisiuni pe care ni le fac pentru a ne câștiga votul ilustrează de fapt acest rău profund și nevoia de educație nu doar a celor dependenți de jocuri de noroc, ci a populației în ansamblul său.

Quarterly Report - Editia 4

Salariile bugetarilor declanșează prăpădul în România. Economist: „Efectul e foarte periculos”
Salariile bugetarilor declanșează prăpădul în România. Economist: „Efectul e foarte periculos”
Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede creșteri salariale pentru anumiți bugetari ar putea fi un „pas mare și sigur” spre o criză economică, spun specialiștii consultați de...
Ministrul Agriculturii susține că România și-ar putea crește de 5 ori producția de porumb, după 2027. Ce ar urma să aducă acest salt imens
Ministrul Agriculturii susține că România și-ar putea crește de 5 ori producția de porumb, după 2027. Ce ar urma să aducă acest salt imens
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că producția de porumb a României ar urma să ajungă la 15 tone per hectar, după finalizarea programului de reabilitare a sistemului de...
#pacanele, #legi, #Ciolacu premier , #stiri afaceri