La cât ajung despăgubirile pe care un medic trebuie să i le plătească unei paciente: A tratat o fractură cu Nurofen

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 11:14
3792 citiri
La cât ajung despăgubirile pe care un medic trebuie să i le plătească unei paciente: A tratat o fractură cu Nurofen
Ortopedul Vlad Macec FOTO gazetadecluj.ro

Ortopedul clujean Vlad Macec, angajat la Med Life, a fost obligat împreună cu clinica medicală să plătească despăgubiri de peste 3.000 euro unei paciente.

Femeia a ajuns la clinică după ce a căzut și s-a lovit la genunchi, în noiembrie 2019. La consultul de specialitate, pacientei nu i s-a făcut nicio radiografie și i s-a prescris Nurofen, după ce medicul a confundat fractura cu o luxație.

În 2020, pacienta a deschis un proces împotriva Med Life și a medicului Vlad Macec în care a cerut 5.011,89 lei, daune materiale pentru prejudiciul corporal suferit şi 3000 euro, cu titlu de daune morale, pentru suferinţele fizice, deoarece a fost tratată necorespunzător.

Deşi femeia avea dureri foarte mari și o zonă inflamată deasupra genunchiului, medicul a pus diagnosticul de entorsă şi întindere a ligamentului, fără să-i facă o radiografie. I-a recomandat să urmeze un tratament cu Nurofen și Omeran, însoţit de recomandările ”contenţie elastică, comprese locale reci, tratament, repaus relativ 14 zile şi control”.

Femeia a respectat tratamentul şi recomandările și a făcut un RMN la genunchiul stâng, la aceeași clinică. Concluzia a fost că femeia avea o ”fractură cu uşoară înfundare a platoului tibial extern, cu întreruperea corticalei suprafeţei articulare şi a cartilajului articular, probabil ruptură parţială a ligamentului încrucişat anterior. Hidrartroză stânga cantitate mare”. După această examinare i s-a recomandat reevaluare ortopedică în regim de urgenţă, scrie gazetadecluj.ro.

A fost transportată de urgenţă la Clinica de Ortopedie-Traumatologie cu o mașină pusă la dispoziţie de către clinică.

Diagnosticul stabilit în urma examinării RMN a fost confirmat. Medicul specialist i-a recomandat imobilizarea genunchiului cu ajutorul unei orteze mobile și şase săptămâni în care să nu calce cu piciorul stâng. În plus, i-a prescris și o serie de medicamente.

La Clinica de Ortopedie, medicul i-a spus că este la limită pentru a interveni chirurgical asupra genunchiului, fractura fiind de 24 mm.

După ce s-a recuperat, clujeanca a făcut o reclamație la Med Life și i s-a răspuns că s-a demarat o procedură internă de verificare a situaţiei.

După ce a deschis procesul împotriva ortopedului și a clinicii private, reprezentanții Med Life au cerut respingerea cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată.

”Pacienta a fost pe deplin informată, primind informaţii exhaustive cu privire la indicaţiile şi limitele investigaţiilor efectuate, prezentate în condiţiile legii, ale eticii şi deontologiei medicale, pe care şi le-a asumat explicit.

Actul medical prestat nu include o eroare de strategie, tactică şi tehnică medicală, starea actuală fiind consecinţa unor condiţii independente de actul medical practicat.

Susţinerile reclamantei sunt inexacte, fiind extrapolate de la faptele şi filmul evenimentelor reale, în mod tendenţios şi speculativ, pacienta forţează emiterea unor raţionamente şi analogii cauzale, contrare nivelului mondial de cunoştinţe ştiinţifice şi capacităţii tehnice în medicină, asimilând nonșalant şi simplist tehnicile medicale aplicate contra cost ca obligaţie absolută de rezultat. Pacienta nu a prezentate semne de certitudine a fracturii – crepitaţii osoase, mobilitate anormală, întreruperea continuităţii reliefului osos, netransmisibilitatea mişcării distal de leziune. De asemenea, au lipsit echimoza şi /sau hematomul local, incapacitatea mişcării distal de leziune, incapacitatea de a încărca membrul lezat, marea traumatică (semne de probabilitate a fracturii). În acesta condiţii, nu s-a considerat necesară expunerea pacientei la radiaţii (metodă invazivă de diagnostic)”, se justifică reprezentanții clinicii private.

Medicul a explicat că ”la momentul consultului, pacienta nu prezenta semne de certitudine a fracturii, astfel că nu a considerat necesară efectuarea unei radiografii şi iradierea pacientei. RMN-ul este o examinare pentru depistarea leziunilor cartilaginoase şi de părţi moi (ligamente, tendoane, fascii, mușchi), nu se recomandă efectuarea sa în acut, adică primele 7-14 zile de la traumatism, pentru că inflamaţia acută poate da modificări temporare şi să ascundă anumite leziuni. RMN-ul nu este o examinare recomandată în fracturi simple (fără leziuni vasculare, neurologice şi de părţi moi) şi nu se face niciodată de urgenţă”, arată în cererea de respingere a acțiunii judecătorești.

Însă, judecătorul i-a dat dreptate femeii și a dispus ca ea să fie despăgubită cu 3.000 de euro daune morale și aproximativ 8.000 lei daune materiale. Însă, în virtutea asigurărilor obligatorii, în proces au fost incluse firmele Euroins și Omniasig, care au plătit sumele respective de bani.

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Avocatul Adrian Cuculis a revenit cu noutăți în cazul concurentei de la iUmor, care acuză un medic stomatolog de viol. „Schimbare majoră în dosarul medicului dentist acuzat de multiple...
#pacienta, #despagubiri, #clinica, #medic, #fractura, #tratament gresit, #Nurofen ibuprofen, #proces , #spitale