Numărul pacienţilor care vin la Urgenţe s-a dublat. Arafat: "Faptul că vii cu ambulanţa nu înseamnă neapărat că eşti cod roşu"

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 13:20
3451 citiri
Numărul pacienţilor care vin la Urgenţe s-a dublat. Arafat: "Faptul că vii cu ambulanţa nu înseamnă neapărat că eşti cod roşu"
Numărul pacienţilor care au solicitat Ambulanța a crescut în 2022 FOTO Pexels

Şeful DSU, medicul Raed Arafat a afirmat joi, 19 ianuarie, la Timişoara, că numărul pacienţilor care se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe s-a dublat în 2022, faţă de anul 2021. În unităţile de primiri urgenţe din întreaga ţară au fost consultaţi anul trecut peste 4,5 milioane de pacienţi.

"Ne-am întors la perioada prepandemică şi chiar cu creştere"

”În anul 2021, unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe din ţară au văzut 2.482.967 de pacienţi. În anul 2022, ne-am întors la perioada prepandemică şi chiar cu creştere, la 4.570.111 pacienţi văzuţi în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe. O să spună cineva că nu toţi aceşti pacienţi trebuie să ajungă aici. Da, aşa este. Dar haideţi să vedem procente. Codul Roşu şi Codul Galben împreună, în anul 2021, au fost în jur de 650.000 de cazuri. În anul trecut, 2022, au ajuns la 750.000 de cazuri.

Unde viaţa este în imediat pericol sau cazul poate să se degradeze şi să ajungă foarte rapid la Cod Roşu. După care codul verde, de la 2.366.144, în 2021, la 3.166.656 în 2022. Deci o creştere puţin sub un milion de cazuri. Aici e confuzia de codul verde pe care îl folosim în stradă, unde zicem că pacientul nu are probleme majore şi putem aştepta, şi codul verde de la UPU, care înseamnă că pacientul are nevoie de resurse semnificative, nu poate fi rezolvat în altă parte, dar poate aştepta, pentru că starea lui nu pune viaţa în pericol.

Vă dau exemplul unei fracturi, a unei plăgi de cusut, a unei dureri... Şi atunci bolnavul poate aştepta până să fie văzut şi poate trece de 10-15 minute în care trebuie rezolvate şi primite cazurile de cod roşu şi galben”, a declarat Raed Arafat.

"La UPU mai avem două coduri"

Alte două coduri de culori sunt alocate cazurilor care nu necesită prea multe investigaţii.

”După care, la UPU mai avem două coduri. Codul alb şi codul albastru. Aceste cazuri putem spune că pot fi văzute şi în alte părţi, pentru că nu au nevoie de resurse semnificative, puţine dintre ele au nevoie de investigaţii, puţine au nevoie de consulturi complexe. Aici vorbim, în anul 2021, de 399.000 de cazuri de cod albastru şi 60.000 de cazuri de cod alb, care sunt cazurile evidente care n-au ce cauta în UPU, iar în anul 2022, am ajuns la 570.000 de cazuri de cod albastru şi 65.968 de cazuri de cod alb.

Ele nu reprezintă mai mult de 10-15% din totalul cazurilor. A avea un UPU care să se ocupe numai de codul galben şi codul roşu este ineficient din punct de vedere al costurilor şi asta înseamnă să pierdem cazuri ascunse printre pacienţii care vin şi sunt de cod verde sau cod albastru şi ne trezim, de fapt, cod galben care trebuie imediat consultat. Asta se vede la triaj şi la momentul unde medicul consulta pacientul şi vede dacă este nevoie de investigaţii, să fie sigur”, a mai afirmat medical.

Triajul din UPU devine extrem de important

Arafat afirmă, de asemenea, că triajul din UPU devine extrem de important.

”Este ca la o situaţie de dezastru în stradă, unde acolo mă duc şi triez victimele multiple, pe cine duc primul, pe cine duc al doilea. În UPU la fel, la intrare există un triaj cine-i cod galben, cine-i cod roşu, cine-i cod verde şi tot. Faptul că vii cu ambulanţă nu înseamnă neapărat că eşti cod roşu sau cod galben, şi faptul că vii pe picioarele tale nu însemna că eşti cod verde sau alb. Avem cazuri intercalate”, a mai precizat Arafat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O femeie a căzut de la etajul patru al unui bloc din Bârlad. Femeia nu le-a putut spune medicilor cum a căzut
O femeie a căzut de la etajul patru al unui bloc din Bârlad. Femeia nu le-a putut spune medicilor cum a căzut
O femeie care a căzut, sâmbătă, de la etajul al patrulea al unui bloc din municipiul Bârlad, judeţul Vaslui, a scăpat cu viaţă, ea fiind găsită de echipajul medical ajuns acolo cu...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#pacienti, #upu, #numar dublat, #Raed Arafat, #ambulanta, #coduri , #spitale