Căsătorit sau nu, cum este mai bine pentru inimă: Risc crescut de moarte cu 58% pentru unii

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 05:26
4968 citiri
Căsătorit sau nu, cum este mai bine pentru inimă: Risc crescut de moarte cu 58% pentru unii
Pacienții cu insuficiență cardiacă necăsătoriți au un risc mai mare de deces FOTO: Sci Tech Daily

Un studiu prezentat pe 21 mai 2022 la o reuniune științifică a Societății Europene de Cardiologie (ESC) a dezvăluit legătura dintre starea civilă (căsătoriți sau nu) și riscul de deces la persoanele cu boli de inimă. Astfel, s-a constatat că la pacienții cu insuficiență cardiacă, cei necăsătoriți au șanse de deces mai mari cu 58% față de aceia căsătoriți din toate cauzele și cu 83% pentru bolile cardiace.

Rezultatele studiului demonstrează faptul că pacienții necăsătoriți au o rată mai mare, atât de deces din orice cauză, cât și datorită bolilor cardiovasculare, față de cei căsătoriți, potrivit Sci Tech Daily.

Experții de la Spitalul universitar Wurzburg din Germania, care au realizat cercetarea, au spus că pacienții necăsătoriți par mai puțin încrezători în gestionarea stării lor și mai limitați din punct de vedere social în comparație cu omologii lor căsătoriți.

Aceste diferențe ar fi putut contribui la supraviețuirea mai scăzută pe termen lung la pacienții necăsătoriți.

Cum să reduci colesterolul: Poți să bei două băuturi și scapi de infarct și atac cerebral

”Suportul social îi ajută pe oameni să gestioneze afecțiunile pe termen lung. Soții pot ajuta la aderarea la medicamente, pot oferi încurajare și pot ajuta la dezvoltarea unor comportamente mai sănătoase, toate acestea putând afecta longevitatea”, a spus dr. Fabian Kerwagen de la Spitalul universitar Wurzburg din Germania.

Studiul a inclus 1.022 de pacienți internați între 2004 și 2007 pentru insuficiență cardiacă. Din cei 1.008 pacienți care au furnizat informații despre starea civilă, 633 (63%) erau căsătoriți și 375 (37%) erau necăsătoriți, din care 195 văduvi, 96 niciodată căsătoriți și 84 divorțati sau separați.

De ce anumiți oameni îmbătrânesc accelerat: Factorii de care să te ferești

Nu au existat diferențe privind calitatea generală a vieții sau starea de spirit depresivă a pacienților căsătoriți și cei necăsătoriți. Pe parcursul a 10 ani de urmărire, 679 (67%) dintre pacienți au murit.

Comparând pe cei căsătoriți cu cei necăsătoriți, s-a constatat că riscurile mai mari de deces din orice cauză a fost pentru cei necăsătoriți – raportul de risc a fost de 1,92 (necăsătoriți), respectiv 1,31 (căsătoriți), iar în cazul decesului cardiovascular, raportul de risc – 2,42 (necăsătoriți) și 1,38 (căsătoriți).

Pacienții văduvi au avut cel mai mare risc de mortalitate, cu rate de risc de 1,70 și 2,22, pentru toate cauzele, respectiv pentru deces cardiovascular, comparativ cu grupul de pacienți căsătoriți.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#pacienti, #boli cardiovasculare, #casatoriti sanatate, #risc deces inima, #risc deces, #boli cardiace , #stiri sanatate