Istoria secretă: Pactul nazist-sovietic pe care Rusia îl neagă și în prezent

Duminica, 02 Aprilie 2023, ora 03:25
11742 citiri
Istoria secretă: Pactul nazist-sovietic pe care Rusia îl neagă și în prezent
De la stânga la dreapta: Molotov, Ribbentrop, Stalin după semnarea pactului din 1939 FOTO: Wikipedia

Istoria lumii menține secrete, care dăinuie chiar și astăzi, după mai bine de 80 de ani. Lumea trebuie să-și amintească în contextul războiului declanșat de Putin în Ucraina în 2022, că pe 1 septembrie 1939, Hitler a invadat Polonia. Asta după ce pe 23 august 1939, se încheia pactul nazist-sovietic Ribbentrop-Molotov, pe care Rusia încearcă și în prezent să-l nege.

În urmă cu mai bine de 81 de ani, Adolf Hitler și Iosif Stalin au semnat un tratat de neagresiune. Pactul Ribbentrop-Molotov a dizolvat o mare parte din Europa de Est. Manualele rusești de istorie minimizează existența pactului și insistă asupra faptului că Al Doilea Război Mondial a început în 1941, în mod fals, potrivit Politics.

Polonia a fost împărțită. Stalin a invadat Finlanda, deoarece aceasta a fost atribuită ferm prin tratat sferei de influență sovietică. Mulți oameni uită că URSS a invadat Polonia din est, doar câteva săptămâni mai târziu.

O țară unde au fugit zeci de mii de ruși anunță schimbări: Ia o măsură drastică față de Moscova

Într-adevăr, trupele sovietice și germane au organizat o paradă comună la Brest, de-a lungul frontierei nou definite.

Ocupația sovietică a Poloniei de Est a însemnat că 200.000 de kilometri pătrați ocupați din Polonia și peste 13 milioane de cetățeni polonezi se aflau sub jugul opresiunii sovietice. Un sfert de milion de prizonieri de război polonezi s-au găsit în lagărele sovietice, nu în cele germane.

Mulți au fost masacrați la Katyn în 1940. Gestapo-ul german și NKVD sovietic au ținut chiar și o serie de conferințe despre cum să coopereze în opresiunea Poloniei ocupate.

Alianța a fost atât economică, cât și geopolitică. Volumul comerțului dintre cele două națiuni în perioada 1939-1941 a fost uluitor. Cantități masive de materie primă au trecut din URSS în Germania nazistă, inclusiv 1,6 milioane de tone de cereale și 900.000 de tone de petrol.

Armata fascistă care a invadat Franța, Belgia și Țările de Jos a fost literalmente hrănită cu cereale comuniste. Avioanele bombardiere deasupra Londrei erau alimentate cu petrol comunist.

Xi schimbare neașteptată față de Putin: China întorsătură strategică privind Rusia după un secol

Ceea ce este acum Republica Moldova, a fost ruptă de România în 1940. Lituania, Letonia și Estonia au fost „date” URSS-ului prin acest acord, care nu avea dreptul să facă acest lucru. Bazate ferm pe acord, aceste trei state baltice au fost anexate cu forța la URSS în 1940. Ocupația sovietică în cele trei state baltice a fost feroce – atât în starea sa inițială din 1940, cât și când au fost reocupate în 1944. Așa a rămas până în 1991.

În tentativa de a anula retrospectiv istoria, însăși existența pactului a fost ignorată timp de decenii. Abia la sfârșitul anului 1989, guvernul Gorbaciov a recunoscut oficial că a existat vreodată.

Pactul ajută la explicarea geografiei politice a Europei de Est până în prezent. A împărțit o mare parte din regiune între Germania și Rusia. Lituania, Letonia, Estonia și partea din România cunoscută acum ca Moldova au fost „date” lui Stalin în acest tratat.

Granițele Poloniei, României, Finlandei și Belarusului sunt afectate de tratat. Karelia este încă în Rusia. Multe orașe care au fost cândva poloneze se află acum în Ucraina sau Belarus.

Negările oficiale ale tratatului de către Rusia nu se potrivesc cu amintirile oamenilor care trăiau atunci și nu se potrivesc cu realitatea de zi cu zi a rezidenților baltici.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#Pactul Ribbentrop Molotov, #germania nazista, #adolf hitler, #Iosif Stalin Rusia, #Stalin, #nazisti Hitler, #Rusia Stalin germani istorie , #Rusia
  1. Român găsit mort în apele mării din Italia. Mihai avea 34 de ani și plecase din țară pentru un trai mai bun
  2. ÎPS Teodosie, o nouă bazaconie: „Boala este urmare a păcatului”. Cum „dispare” păcatul când vine vorba despre bani pentru Biserică
  3. Nicușor Dan promite că toate mijloacele de transport din Capitală vor avea aer condiționat. Unde se pot „adăposti” vârstnicii pe timpul caniculei
  4. De ce a oprit Hamas negocierile cu Israelul pentru un armistițiu în Gaza. Reacția lui Netanyahu VIDEO
  5. Zilele în care lucrările scrise de la Bacalaureat 2024 pot fi văzute de candidați. Regula pe care trebuie s-o respecte absolvenții de liceu
  6. Circulație feroviară oprită din cauza unui incendiu de vegetație. Rutele care sunt afectate
  7. Atac sângeros la o petrecere dintr-un sat din Franța. Patru persoane au murit. „Este un şoc pentru toată lumea” FOTO
  8. Arma cu care s-a tras asupra lui Donald Trump. De ce este atât de cunoscută și apreciată în rândul americanilor
  9. Reacția jurnalistului sportiv identificat în mod fals drept atacatorul lui Donald Trump: ”Vă rog să mă lăsați în pace”
  10. Bărbatului mort la silozul de la Sălcioara nu avea contract de angajare. ”Era pus la munci pe care alții nu le făceau”