Lovitura devastatoare fără precedent primită de Ucraina de la Putin: Impactul real al invaziei Rusiei a ieșit la iveală

Joi, 23 Februarie 2023, ora 00:31
17458 citiri
Lovitura devastatoare fără precedent primită de Ucraina de la Putin: Impactul real al invaziei Rusiei a ieșit la iveală
Distrugerile de război din Ucraina sunt colosale, peste 136 de miliarde de dolari FOTO: Brookings

La un an de la începutul războiul lui Putin din Ucraina, analiștii financiari au făcut un bilanț al dezastrului provocat de Rusia țării vecine. Impactul real al distrugerilor arată că invazia rusă a dat o lovitură fără precedent economiei Ucrainei, mai mare decât cea provocată de prăbușirea Uniunii Sovietice.

Mai multe grafice, care au fost prezentate de Bloomberg, prezintă modul în care atacul rusesc împotriva Ucrainei a afectat economia țării și cum își finanțează Kievul bugetul de război.

Un aspect important al analizei arată că economia Ucrainei a căzut dramatic, cu 32,5% în 2022, cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani. O micșorare semnificativă s-a produs în 1994, când PIB-ul Ucrainei a coborât cu 22,9%. În schimb, în 2021, produsul intern brut al țării urcase cu 3,4%.

Coșmarul lui Putin devine realitate: Prima țară din lume care îi livrează o super armă Ucrainei, ce poate învinge Rusia VIDEO

Experții Băncii Centrale de la Kiev prognozează că în acest an, PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 0,3%, pe fondul unei economii slăbite. Se așteaptă ca economia să își accelereze ritmul atunci când riscurile de securitate se vor diminua.

Legat de finanțarea țării din 2022, bugetul Ucrainei a primit 51,3 miliarde de dolari din obligațiuni, împrumuturi și granturi. Kievul s-a bazat pe o combinație de surse străine și locale, pentru a-și finanța bugetul de război.

Principalul sprijin intern a venit din partea Băncii Centrale (12,8 miliarde de dolari) și a obligațiunilor de război emise de Ministerul de Finanțe. Ajutoarele au venit din Statele Unite (11,99 miliarde de dolari), Uniunea Europeană (7,96 miliarde de dolari), obligațiuni guvernamentale (7,69), Fondul Monetar Internațional (2,69), Canada (1,9), Germania (1,58), Banca Mondială (1,39), Marea Britanie (1,08).

Un alt element principal pentru rezistența Ucrainei în fața agresiunii ruse l-a constituit ajutorul militar extern. Cele mai mari ajutoare din domeniu au venit de la SUA (29,2 miliarde de dolari), Marea Britanie (2,8), Germania (2,8), Polonia (2,4), Canada (1).

Prietenia Merkel-Putin a venit cu nota de plată: Lovitură colosală primită de Germania

Bilanțul devastator al invaziei Rusiei din Ucraina este reliefat în statisticile care arată valoarea pagubelor de război, care ar însuma 136 de miliarde de dolari, potrivit Centrului de strategie economică de la Kiev.

Totalul daunelor este împărțit astfel: clădiri rezidențiale – 52,5 miliarde de dolari, infrastructură – 35,6, mediu – 14, active ale companiilor – 13, educație – 8,2, energie – 6,8, agricultură – 6,6, transporturi – 2,9, retail – 2,4, servicii municipale – 2,3, cultură, turism, sport – 2,1, sănătate – 1,7.

Ucraina estimează că cea mai mare parte a pagubelor cauzate de rachetele și artileria rusă a fost cauzată locuințelor oamenilor. Rachetele au vizat, de asemenea, drumuri, poduri, linii electrice și centrale electrice.

Eveniment Quarterly Report

Scene șocante într-un parc, în fața copiilor îngroziți: Un bărbat a rupt o scândură dintr-o bancă și a distrus tot ce i-a ieşit în cale: "Știți voi cine sunt eu?" VIDEO
Scene șocante într-un parc, în fața copiilor îngroziți: Un bărbat a rupt o scândură dintr-o bancă și a distrus tot ce i-a ieşit în cale: "Știți voi cine sunt eu?" VIDEO
Un bărbat a rupt o scândură dintr-o bancă și a distrus tot ce i-a ieşit în cale, sub privirile înfricoşate ale părinţilor şi copiilor dintr-un parc din Dobroieşti, judeţul Ilfov....
După Polonia, o altă țară europeană ar putea întoarce spatele Ucrainei. ”Nu vom trimite nici măcar un cartuş!”
După Polonia, o altă țară europeană ar putea întoarce spatele Ucrainei. ”Nu vom trimite nici măcar un cartuş!”
Partidul slovac de opoziţie SMER-SSD, condus de fostul premier Robert Fico, şi-a mărit uşor avansul faţă de contracandidatul său liberal, Progresivne Slovensko, înainte de alegerile din 30...
#pagube razboi, #ucraina pagube, #Ucraina razboi, #invazie Rusia, #distrugeri, #ucraina rusia, #Ucraina PIB contractie, #economie Ucraina pierderi , #Razboi Ucraina