O țară nucleară a rămas fără dolari. Face cumpărături ieftine la Moscova

Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 02:26
4719 citiri
O țară nucleară a rămas fără dolari. Face cumpărături ieftine la Moscova
Benzinărie din Pakistan asaltată de motocicliști FOTO: Reuters

Războiul provocat de către Putin în Ucraina acum peste 420 de zile a produs bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, iar schimburile comerciale și prețurile materiilor prime s-au modificat în continuu. Acum, o țară nucleară, Pakistanul se confruntă cu o criză a rezervelor sale valutare în dolari, iar acest lucru a dus la cumpărarea de petrol din Rusia, la preț redus și în altă monedă.

Pakistanul a plasat prima sa comandă de țiței rusesc cu discount, în cadrul unui nou acord încheiat între Islamabad și Moscova, a declarat ministrul petrolului din această țară asiatică, iar marfa este prevăzută să ajungă în portul Karachi, în luna mai, potrivit Reuters.

Achiziția Pakistanului, țară nucleară, oferă Rusiei un nou debușeu pentru țițeiul său, adăugând la vânzările tot mai mari ale Moscovei către India și China, deoarece redirecționează volumele de pe piețele europene, unde petrolul său a fost interzis în urma conflictului din Ucraina.

O nouă forță globală vrea să devină lider mondial: A depășit puterea Grupului G7

Țițeiul la preț redus oferă un răgaz atât de necesar Pakistanului, care nu are numerar, în fața crizei balanței de plăți și a rezervelor valutare în dolari extrem de scăzute. Importurile de energie reprezintă majoritatea plăților externe ale țării.

Acordul va prevedea ca Pakistanul să cumpere numai țiței, nu combustibili rafinați, importurile fiind așteptate să atingă 100.000 de barili pe zi, dacă prima tranzacție se desfășoară fără probleme, a declarat ministrul Musadik Malik.

Pakistanul a importat 154.000 de barili pe zi de petrol în 2022, relativ constant față de anul precedent, au arătat datele firmei de analiză Kpler. Cea mai mare parte a țițeiului a fost furnizată de cel mai mare exportator mondial Arabia Saudită, urmată de Emiratele Arabe Unite.

Dacă livrările de țiței rusești ar ajunge la 100.000 de barili pe zi, ar însemna o scădere potențială mare pentru furnizorii din Orientul Mijlociu către Pakistan.

Vrei să știi dacă datele tale personale au fost furate și sunt de vânzare pe dark web: Verifică aici

Malik a refuzat să spună dacă yuanul chinezesc și dirhamul din Emiratele Arabe Unite vor fi folosite ca monede pentru tranzacții, Pakistanul fiind lipsit de dolari. Nici el nu a comentat rata importurilor. ”Nu voi dezvălui nimic despre partea comercială a tranzacției”, a spus el.

Ministrul rus al Energiei Nikolay Shulginov a condus o delegație la Islamabad în ianuarie 2023 pentru a purta discuții asupra acordului, după care a spus că exporturile de petrol către Pakistan ar putea începe după luna martie.

Națiunile occidentale au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru oricine vrea să cumpere petrol rusesc, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, cu toate acestea, India și China au plătit prețuri peste limita de preț, potrivit comercianților și calculelor analiștilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Prețul aluminiului, nichelului şi cuprului a crescut la London Metal Exchange (LME), după ce Statele Unite şi Regatul Unit au interzis importul acestor metale de origine rusă, în cadrul...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Pakistan, #Rusia petrol, #petrol Rusia, #exporturi Rusia, #sanctiuni Rusia, #Rusia petrol UE, #afaceri Rusia , #Rusia