Vila din Aviatorilor 86: USR vrea să afle de ce a fost nevoie de 7 milioane de euro pentru renovarea ”Palatului Împăratului”

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 17:38
3390 citiri
Vila din Aviatorilor 86: USR vrea să afle de ce a fost nevoie de 7 milioane de euro pentru renovarea ”Palatului Împăratului”
Lucrări la vila din Aviatorilor 86, numită de presă ”Palatul Împăratului” FOTO Google Maps

Liderul de grup al deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a depus o solicitare oficială către conducerea Camerei Deputaţilor pentru a trimite Curtea de Conturi la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca să verifice cum foloseşte banii publici pentru a renova vila de pe Bulevardul Aviatorilor nr.86.

Solicitarea trebuie discutată şi votată, marţi, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, mai arată comunicatul de presă al USR.

Constituţia prevede că la cererea Camerei Deputaţilor sau a Senatului, Curtea de Conturi controlează modul de gestionare a resurselor publice şi raportează despre cele constatate. Hotărârile Camerei Deputaţilor sau ale Senatului, prin care sunt cerute Curţii USR cere Parlamentuluide Conturi efectuarea unor controale, sunt obligatorii.

„Am depus astăzi un proiect de hotărâre pentru a trimite Curtea de Conturi la RA-APPS. Solicitarea mea se va discuta mâine (marţi - n.r.), în Biroul permanent. Mă folosesc de toate instrumentele parlamentare pentru a-i face să răspundă. Nu am aflat nici astăzi pentru cine se renovează o vilă cu 7 milioane de euro, într-un cartier select al Bucureştiului. Nu am aflat nici astăzi de ce au secretizat contractul pentru renovarea vilei şi de ce nu mi se dă acces, deşi sunt deţinător al unui certificat ORNISS”, explică Ionuţ Moşteanu.

Solicitarea USR vine în contextul în care şefii RA-APPS au refuzat să îi dea acces parlamentarului Ionuţ Moşteanu la documentele secretizate legate de această renovare.

„Sunt multe întrebări la care RA-APPS nu a răspuns. Aşa că e nevoie să înceapă un control al Curţii de Conturi pentru a vedea condiţiile în care s-au reabilitat lucrări la imobilul de pe Blv. Aviatorilor, nr. 86. Curtea de Conturi, la solicitarea Parlamentului, are obligaţia să controleze modul de gestionare a resurselor publice. Au obligaţia să ne spună de ce a fost nevoie de 7 milioane de euro pentru renovarea Palatului Împăratului, aşa cum a scris presa. Într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, fie că te numeşti Klaus Iohannis ori Marcel Ciolacu”, a afirmat Ionuţ Moşteanu, conform sursei citate.

Administraţia Prezidenţială a transmis, pe 27 februarie, într-un răspuns oficial către News.ro, că nu există nicio solicitare din partea şefului statului Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale, pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui.

Pe 29 februarie, Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis o primă reacţie în scandalul vilei de protocol din Aviatorilor, precizând că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, iar sumele plătite pentru lucrările executate până în prezent sunt în cuantum de 2.100.000 lei. Regia mai spune că planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public, nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii.

Recorder a prezentat, pe 26 februarie, o investigaţie intitulată ”Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii” potrivit căreia pe Bulevardul Aviatorilor din București, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un şantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la o vilă de 1200 mp, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reşedinţă pentru o singură familie.

Potrivit Recorder, suma pe care RA-APPS intenţionează să o investească depăşind orice imaginaţie, 7 milioane de euro numai pentru renovare şi amenajare. Jurnaliştii precizează că, conform legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuinţă de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeaşi persoană, şi anume preşedintele Klaus Iohannis.

Şi G4Media a scris că fostul sediu al Partidului Naţional Liberal şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din Bucureşti este pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis după ce acesta îşi va termina al doilea mandat, citând o sursă din mediul politic.

Aceeaşi sursă a susţinut că, în final, lucrările de amenajare vor costa 45 de milioane de lei, circa 9 milioane de euro.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#palatul imparatului, #vila aviatorilor, #vila klaus iohannis, #RAAPPS, #curtea de conturi, #solicitare Parlament , #stiri politice