FMI vine sa vada cum a cheltuit banii Guvernul Boc

Marti, 28 Iulie 2009, ora 10:50
1158 citiri
FMI vine sa vada cum a cheltuit banii Guvernul Boc
Foto: presaonline.com

Emotie mare in echipa de la Palatul Victoria: FMI revine si va analiza la sange felul in care guvernul si-a realizat promisiunile facute in aprilie. Si miza este mare: de ok-ul expertilor Fondului depinde eliberarea celei de-a doua transe a imprumutului pentru Romania, in valoare de aproape 2 miliarde de euro.

Echipa de experti ai FMI soseste marti in Romania, insa discutiile oficiale vor debuta miercuri. Misiunea FMI isi va incheia vizita in Romania in data de 10 august. Principala miza pentru Guvern este sa obtina un deficit bugetar mai mare, care sa acopere cheltuielile pana la sfarsitul anului, altfel fiind obligat sa opereze reduceri drastice de cheltuieli, in plina campanie electorala.

De asemenea, concluziile pe care le vor formula reprezentantii FMI la finalul misiunii in Romania vor da un semnal clar pietelor internationale asupra credibilitatii Guvernului Boc si a capacitatii clasei politice de la Bucuresti de a-si respecta promisiunile si a gestiona corespunzator criza economica.

In acest moment, cifrele nu arata prea bine, insa vor fi importante si explicatiile pe care le vor da responsabilii economici din guvernul Boc: cat din depasirea tintelor stabilite a fost cauzat de accentuarea crizei economice internationale si cat este incapacitatea guvernului de la Bucuresti.

Potrivit lui Gabor Hunya, economist la Institutul International pentru Analize Economice Comparate de la Viena (WIIW), FMI ar putea accepta un deficit mai mare procentual, in cazul in care acesta este generat de scaderea economica mai mare decat estimarile, insa deficitul nominal, in suma absoluta, nu va putea fi depasit sub nicio forma, informeaza Business Standard.

Respectiv, aceasta cifra este de 5,7 miliarde euro, adica 4,6% din PIB-ul estimat la 123,5 miliarde euro. In cazul in care PIB-ul va fi mai mic, FMI ar putea accepta ca deficitul sa ramana la 5,7 miliarde euro, chiar daca asta ar insemna, procentual, mai mult.

Avand in vedere depasirea substantiala a tintelor stabilite, FMI ar putea impune, pentru acordarea celei de-a doua transe a imprumutului pentru Romania, in valoare de 1,9 miliarde euro, masuri mai dure de reducere a cheltuielilor, cum ar fi: diminuarea salariilor bugetarilor si a pensiilor, eliminarea sporurilor din sectorul bugetar.

Chiar daca astfel de decizii nu sunt deloc dorite de guvernanti intr-un an electoral, Romania nu isi poate permite o tensionare a relatiilor cu Fondul, deoarece in acest moment, de banii de la FMI si o relatie buna cu institutia internationala depinde chiar stabilitatea economiei romanesti.

Guvernul a convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finele lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei, respectiv 4,6% din PIB. Situatia insa s-a deteriorat atat in ce priveste evolutia deficitului, cat si cea a cresterii economice prognozate.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, sustine ca economia romaneasca se va contracta in 2009 cu 6,5% si 7,1%, ministrul Economiei, Adriean Videanu, avanseaza o cifra de 7%, in timp ce ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a prognozat o scadere economica in jur de 6%.

Prima transa din imprumutul de la FMI, in valoare de 5 mld. euro, a fost virata in data de 6 mai. In cazul in care rezultatele analizei echipei FMI vor fi favorabile Romaniei, a doua transa a imprumutului ar urma sa fie virata in jurul datei de 15 septembrie.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#delegatie FMI Bucuresti, #FMI deficit transa imprumut, #FMI analiza acord Romania , #guvern