Golania de la Palatul Victoria

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 12:23
4737 citiri
Golania de la Palatul Victoria

Atitudinea principial corecta a guvernului in privinta majorarii salariilor profesorilor s-a transformat intr-o golanie inacceptabila. Pentru ca asta este de fapt jocul cu uite ordonanta, nu e ordonanta, joc care pare sa se apropie totusi de sfarsit. Sfarsitul lamentabil al unei povesti despre incoerenta, aroganta si lasitate.

Fata in fata cu legea aberanta a salarizarii dascalilor (aberanta nu pentru ca unii profesori n-ar merita salarii mult mai mari, ci din cauza lipsei criteriilor si a diferentelor), initial guvernul n-a avut nicio reactie.

Ba chiar doi ministri au votat-o cu voiosie. A trecut nestingherita prin comisii, prin Senat, apoi prin Camera, a venit votul pe articole si abia dupa ce a devenit fapt implinit, la Palatul Victoria a inceput vria.

Pe buna dreptate, o dreptate pe care executivul si-o subminase insa deja prin tunuri si pomeni de-abia facute publice. Cu atat mai mult ar fi avut trebuit sa aleaga calea demna si curajoasa de reabilitare prin asumarea raspunderii in Parlament pe inghetarea salariilor.

Sigur, riscul unei motiuni de cenzura exista, dar el era totusi foarte mic. Si chiar daca, printr-o minune, motiunea totusi trecea, ce gaura in cer sufereau liberalii? Dimpotriva, intrau in alegeri ca victime demne ale apararii cu orice pret a principiilor prin metode legale. Parte din conducerea PNL a fost, de altfel, adepta acestei cai.

Premierul insa n-a avut curaj. Curajul de a parasi functia si de a infrunta PSD. In cazul asumarii raspunderii, social democratii ar fi fost nevoiti sa iasa din echivoc si sa aleaga intre daramarea guvernului si renuntarea explicita la majorarea salariilor profesorilor.

Cum sa le spui dascalilor ca accepti inghetarea lefurilor, dar cum sa rastorni Guvernul pe care-l controlezi cand ordonanta privind colegiile uninominale n-a primit inca verdictul constitutional, deci data alegerilor este incerta?

Urmeaza rasturnarea Guvernului?

Daca se amana cumva alegerile, rasturnarea Guvernului prin motiunea de dupa asumarea raspunderii i-ar da lui Traian Basescu posibilitatea sa numeasca premierul care sa organizeze mai tarziu parlamentarele.

Imposibila alegere pentru PSD, asa ca l-a impins pe premier pe calea lasa si, iata, neconstitutionala, a ordonantei de urgenta pe care PSD o putea ataca fara a misca din loc Executivul si chiar fara a o abroga, cat timp in Parlament cvorumul este o raritate.

Actiunea Avocatului Poporului a pus Guvernul in situatia de a se trezi din nou cu majorarea in vigoare de la 1 octombrie. Si uite asa a aparut ordonanta facuta pe genunchi cu o zi inainte de judecatata de la CCR, care, spera Calin Popescu Tariceanu, abrogand-o pe prima ar fi lasat actiunea Avocatului Poporului fara obiect.

Zi si facut, cu maxima aroganta, chiar in ziua judecatii, guvernul trimitea un fax sfidator judecatorilor CCR anuntandu-i ca nu mai au ce judeca.

Dar cum, probabil, a lasat demersul pe mana ,,expertului" in ordonante golanesti, Tudor Chiuariu, premierul a ratat. Din prima ordonanta a fost abrogat doar un articol, asa ca judecatorii au avut ce judeca si au dat verdictul.

Mai rau, actiunea Avocatului Poporului viza afirmarea unui principiu: executivul este subordonat Parlamentului si, deci, nu-i poate anula vointa printr-o ordonanta. Acest principiu va rasturna probabil si a doua ordonanta si oricate va mai scoate executivul pe aceasta tema.

Marele decont

Emiterea celei de-a doua ordonante arata ca Executivul stia clar ca emisese un act neconstitutional, pentru ca altfel nu se obosea sa incerce abrogarea in extremis a acestuia. Si totusi l-a emis. Ba chiar a prerseverat cu o a doua orodonanata, tot neconstitutionala, doar pentru a castiga timp pana la alegeri.

Marele decont abia se arata insa la orizont. Curtea Constituitonala va discuta pe 18 noiembrie ordonanata privind delimitarea colegiilor electorale (alta posibila golanie).

Daca CCR va da cu ea de pamant, inevitabil, alegerile se vor amana, iar guvernul chiar va fi nevoit sa aleaga intre asumarea raspunderii si plata salariilor profesorilor. Criza deja a izbucnit violent in Romania unde, unul dupa altul, marile combinate isi trimit oamenii in somaj tehnic. Mare bucurie sa guvernezi la cheremul PSD in aceste conditii!

Cat despre masurile din planul pe patru ani, anuntate miercuri de premier de la Palatul Victoria intr-un discurs prin excelenta electoral, ele nu vor avea niciun efect in iarna cumplita ce vine. Este asadar foarte posibil ca actualul guvern sa plateasca cumplit de scump jocul cu constitutionalitatea sau, altfel spus, golaniile de prin ordonante.

Quarterly Report - Editia 4

„Nu o să facă nimic poliția!”. Mai multe persoane de etnie romă au fost filmate în timp ce terorizează o familie din Timișoara. Îndemnul primarului Dominic Fritz VIDEO
„Nu o să facă nimic poliția!”. Mai multe persoane de etnie romă au fost filmate în timp ce terorizează o familie din Timișoara. Îndemnul primarului Dominic Fritz VIDEO
Dominic Fritz, edilul municipiului Timişoara a publicat pe pagina sa de Facebook imagini de pe o cameră de supraveghere în care se poate observa cum mai mulți cetățeni de etnie romă...
O nouă zi liberă pentru elevi și profesori. De ce și când a fost stabilită
O nouă zi liberă pentru elevi și profesori. De ce și când a fost stabilită
Miercuri, 5 iunie, este Ziua Învățătorului 2024. Cu această ocazie, elevii și profesorii au zi liberă, în premieră la nivel național, după marea grevă a profesorilor. Totul se face...
#guvern, #ordonanta, #salarii, #profesori, #Avocatul Poporului , #guvern