Motiunea nu il scoate neaparat pe Tariceanu din Palatul Victoria

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 19:21
1180 citiri
Motiunea nu il scoate neaparat pe Tariceanu din Palatul Victoria

Procedurile parlamentare si apropierea alegerilor pentru forul legislativ fac aproape imposibila instalarea altui Guvern inaintea constituirii noului Parlament.

Astfel, este foarte probabil ca actualul Cabinet sa-si exercite pana la alegeri un mandat limitat si daca motiunea de cenzura ar trece.

Conform prevederilor Regulamentului sedintelor comune al celor doua Camere, textul motiunii de cenzura trebuie depus la Birourile Permanente ale Parlamentului, iar in aceeasi zi presedintele Camerei Deputatilor trimite documentul primului-ministru.

"Motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult cinci zile de la data depunerii. Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere", prevede articolul 78 al Regulamentului sedintelor comune.

Pentru convocarea acestor sedinte este necesara o intrunire prealabila a Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata este nevoie de votul favorabil a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor si deputatilor.

Astfel ca Guvernul Tariceanu ar putea fi demis doar daca motiunea PD-L este votata de 232 de parlamentari din cei 462 aflati in functie.

Articolul 110, alineatul 2 din Constitutie stipuleaza ca "Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate", iar in alineatul 4 al aceluiasi articol se arata ca "Guvernul al carui mandat a incetat potrivit alineatului 2 indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern".

Drona complet românească, ”o realitate”: ”Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului”
Drona complet românească, ”o realitate”: ”Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului”
Ştefan-Radu Oprea, ministrul Antreprenoriatului, Economiei şi Turismului, a declarat vineri seară, 13 septembrie, că autoritățile române, împreună cu institutele de cercetare, precum și...
Țara NATO care a ridicat restricțiile la exportul de arme către Turcia. Cum a motivat guvernul de la Oslo decizia
Țara NATO care a ridicat restricțiile la exportul de arme către Turcia. Cum a motivat guvernul de la Oslo decizia
Norvegia a anunţat joi, 12 septembrie, ridicarea restricţiilor impuse în 2019 la exportul de materiale militare către Turcia, stat cu care este aliat în NATO, transmite dpa. Într-un...
#motiune, #guvern, #Palatul Victoria, #Tariceanu , #guvern
  1. Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
  2. Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
  3. Geoană nu îi dă nicio șansă lui Ciolacu în cursa pentru Cotroceni: „Are nevoie de prea mulți meditatori ca să facă față jobului”
  4. Geoană s-a învățat minte după ce a fost „președinte pentru o noapte” în 2009: „Nu mai țopăi pe scenă. Bucură-te mai reținut”
  5. „Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
  6. Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
  7. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
  8. Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
  9. Mircea Geoană: „Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre”
  10. Nicuşor Dan a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale. „Este omul care gândește ca mine”