Negocierile dintre sindicate si Guvern, care au avut loc sambata la Palatul Victoria, par sa se fi incheiat cu succes, liderii principalelor confederatii sindicale declarand la finalul lor ca desi Guvernul isi va asuma raspunderea pe 15 septembrie, asa cum a fost anuntat, legea salarizarii unitare va putea fi imbunatatita pana pe 30 iunie 2010.
Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca sindicalistii au primit asigurari ca in textul de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor, pe care Executivul isi va asuma marti raspunderea, va fi trecuta data de 30 iunie 2010 pana la care se vor putea aduce corecturi de catre o comisie interministeriala in care vor fi reprezentate si toate confederatiile sindicale.
"In ceea ce priveste anexele care corespund coeficientilor de salarizare, am obtinut de la domnul ministru Pogea doar o declaratie: ca 'firul este intins la maximum si orice incercare de a forta trebuie insotita de disponibilizari adecvate de personal', ceea ce in opinia noastra este inadmisibil in aceasta perioada de criza", a declarat Petcu.
"Toate micile scapari care au fost descoperite de noi si pe care le-am transmis, cum ar fi diverse functii care nu au aparut in grila, vor fi operate maine intr-o sedinta extraordinara de Guvern si puse pe site luni", a mai anuntat acesta.
Mai mult, liderul CNSLR Fratia a declarat ca premierul Emil Boc a considerat ca Guvernul a fost flexibil prin cooptarea sindicalistilor in comsie si le-a solicitat liderilor sa renunte la calendarul protestelor.
"Eu, cel putin, voi face asta luni la ora 13, intr-un Birou al conducerii, cand le voi explica colegilor care este situatia", a mai anuntat Petcu, subliniind ca premierul a propus chiar ca in situatia in care se renunta la greva generala din 5 octombrie sa se inceapa demersurile pentru realizarea unui pact de stabilitate sociala la care sa participe toate organizatiile sindicale.
Hossu: E un pas inainte, nu renuntam la pichetare
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat la finalul negocierilor ca este destul de reticent cu privire la intelegerile cu reprezentantii Executivului.
"E un pas inainte dar avem retincente daca guvernul isi va asuma raspunderea pe toate cele convenite astazi (...)Pichetarea prevazuta de Cartel Alfa pentru marti la ora 13, in fata Parlamentului va avea loc", a anuntat Hossu.
Acesta a declarat ca renuntarea la calendarul de proteste va depinde de forma Legii salarizarii unitare a bugetarilor pe care Guvernul isi va asuma raspunderea si de respectarea intelegerilor din timpul negocierilor de astazi.
"Daca se da intarzierea pana la 30 iunie care sa permita ca prin intermediul unei comisii sa se faca ajustari, corectii, imbunatatiri, cred ca lucrurile vor ajunge pe un trend pozitiv (...) si ca nu vor mai exista conflicte pe termen scurt", a mai spus Hossu.
Cornea: Pe 5 octimbrie va fi greva generala
Aurel Cornea, liderul FSLI si totodata reprezentantul Confederatiei Federatiilor Sindicatelor Democratice, s-a aratat cel mai sceptic cu privire la reusita negocierilor.
"Confederatia pe care o reprezint isi mentine punctul de vedere referitor la pachetele de legi puse in dezbatere, legea salarizarii si a educatiei. Am prezentat observatiile noastre (...) Astazi s-a facut un pas mic inainte, in sensul ca reprezentantii Guvernului au aceptat se se scrie in text ca pana la 30 iunie sa se faca corectii pe aceasta lege pe care isi asuma raspunderea", a spus Cornea precizand ca, in opinia sa, nu s-a rezolvat nimic, astfel ca marti, 15 septembrie, sediul Parlamentului va fi pichetat iar pe 5 octombrie va fi greva generala.
"Despre calendarul protestelor dupa 5 octombrie nu pot spune nimic acum, ramane sa discutam cu reprezentantii celorlalte confederatii sindicale", a mai spus Cornea.