O victorie de etapa pentru Guvern

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 12:10
2800 citiri
O victorie de etapa pentru Guvern

Deocamdata nimeni de la Palatul Cotroceni nu si-a dat demisia, desi hotararea de guvern privind uninominalul nu a fost suspendata de instanta.

Sa-i fi iertat Traian Basescu pe consilierii sai, pe care era decis sa-i sacrifice daca s-au inselat, sau asteapta finalul jocului?

Adevarul este ca joi, la Curtea de Apel, Guvernul a castigat doar prima runda dintr-un razboi al carui deznodamant este inca imprevizibil.

Judecatorii au decis deocamdata, in prima instanta, doar sa nu suspende hotararea cu pricina. Urmeaza recursul pe care PRM a si anuntat ca-l va initia.

Cel mai important este insa ca fondul cauzei, in care PRM ataca trasarea colegiilor de catre Guvern si diferenta prea mare dintre ele, va fi discutat abia in 11 noiembrie. Adica foarte aproape de alegeri.

Premierul Tariceanu s-a grabit, justificat de altfel din punct de vedere electoral, sa dea deciziei de joi o valoare cu mult mai mare decat aceea a unei victorii de etapa.

Ce se va intampla insa daca pe fond va castiga PRM? Primul ministru pretinde ca are un plan B, adica un pachet legislativ de urgenta. Va mai intra el in vigoare daca sentinta definitiva si irevocabila ar veni cu atat de putin timp inainte scrutinului?

Cu siguranta nu si amanarea parlamentarelor ar fi inevitabila. Daca o astfel de sentinta ar veni dupa alegeri, haosul ar fi si mai mare pentru ca s-ar impune anularea acestora. Prin urmare, data alegerilor este inca departe de certitudine.

Decizia de joi i-a dat lui Calin Popescu Tariceanu prilejul sa atace din nou coalitia rusinii, PD-L+PRM, care ar fi incercat eliminarea uninominalului pentru ca se teme de el.

Asta dupa ce miercuri seara presedintele Traian Basescu sustinea ca, dimpotriva, Guvernul ar fi facut o lege atacabila tocmai pentru a da posibilitatea rasturnarii uninominalului.

De fapt, niciunul nu are dreptate pentru ca in discutie nici macar nu este uninominalul. El oricum va exista, pentru ca intoarcerea la liste nu mai e posibila.

In discutie este legea care il va reglementa, cea in vigoare sau o alta, eventual in doua tururi de scrutin, si, mai ales, amanarea sau nu a alegerilor.

Qui prodest?

Pentru PNL impingerea alegerilor pana in primavara ar fi cel mai mare rau cu putinta. Iarna, cu facturile ei impovaratoare, este demolatoare pentru procentele unui partid aflat la putere.

In plus, in Parlament exista o alta lege a uninominalului, initiata de PD-L, care prevede doua tururi de scrutin.

Amanarea alegerilor ar da timp pentru eventuala ei adoptare si intrare in vigoare, asa ca PNL ar pierde un argument electoral important- promovarea uninominalului pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament.

Opozitia ar fi avantajata de amanarea scrutinului tocmai pentru ca ar trece iarna la adapost de eroziune.

PD-L insa stie foarte bine ca pentru a scapa cu fata curata liberalii ar apasa la maximum pedala pomenilor electorale, ceea ce ar goli visteria pana la ultimul sfant.

Nimeni nu vrea sa ajunga la putere pentru a umple gaurile uriase lasate de fostii guvernanti.

In PSD, amanarea alegerilor ar fi cu adevarat rea pentru grupul lui Mircea Geoana. Presedintele social democrat va avea timp toata iarna sa mai spuna o multime de prostii, iar adversarii sai din partid sa-l sape si mai tare la radacina. Deja PSD pare sa fiarba in clocote sub capac.

Singurul care vrea cu adevarat si din tot sufletul amanarea alegerilor este PRM, partid ale carui sanse de a mai prinde viitorul Legislativ sunt practic nule. Si-atunci sigur sa incearca cu disperare sa intinda acest mandat cat mai poate.

De fapt, probabil ca lucrurile sunt mai simple decat par a fi si tin pana la urma de cea mai autentica traditie romaneasca.

Parlamentul a dat o lege proasta dupa care a lalait-o cat a putut cu delimitarea colegiilor. Pentru a se inscrie in termen, Guvernul a dat o hotarare discutabila din punct de vedere juridic.

Intre timp, parlamentarii au inteles cat de inepta este actuala reglementare a uninominalului si in ce loterie absolut incontrolabila si impredictibila se transforma scrutinul, dar nu au mai putut sa dea inapoi.

Atacul a venit de la PRM care nici n-a avut nevoie sa fie incurajat sa-si joace ultima carte.

Pana la urma judecatorii vor fi cei care vor decide cum si cand vom vota. Iar, daca vom vota dupa actuala lege, dupa alegeri, odata cu redistribuirea al carei algoritm este inca o mare necunoscuta inclusiv pentru politicieni, va incepe cu adevarat distractia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
Precizare pentru bărbații ucraineni aflați în străinătate, apți de serviciul militar. Noua prevedere din legea mobilizării
Precizare pentru bărbații ucraineni aflați în străinătate, apți de serviciul militar. Noua prevedere din legea mobilizării
Obligația de actualizare a datelor cu caracter personal ale ucrainenilor apți de serviciul militar, pentru a beneficia de servicii consulare în străinătate, nu înseamnă că după finalizarea...
#uninominal, #lege, #instanta, #suspendare, #victorie, #PRM , #guvern